Εφιάλτης έχουν καταστεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη για την κυβέρνηση, είτε πρόκειται γι’ αυτά που της χρωστούν οι φορολογούμενοι είτε γι’ αυτά που χρωστά η ίδια σε ιδιώτες.
Στη μεν πρώτη περίπτωση το «φέσι» των πολιτών από τα χαράτσια του Μνημονίου σημείωσε νέα αύξηση κατά 1,1 δις. ευρώ τον Δεκέμβριο, φθάνοντας έτσι στα επίπεδα των 56,7 δις. ευρώ για το 2012.
Και ενώ οι φορολογούμενοι «πνίγηκαν» στους φόρους και τα εκκαθαριστικά σημειώματα ( εισόδημα, τέλη κυκλοφορίας και ακίνητα) που έφθασαν σωρηδόν το 2012, η κυβέρνηση περιμένει «πως και πως» την δόση των 9,2 δις. ευρώ για να εξοφλήσει τις δικές της οφειλές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εκκαθάρισης αυτών των χρεών διεκόπη μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, εξαιτίας των υπολοίπων δημοσιονομικών αναγκών που ανέκυψαν και τις οποίες έπρεπε οπωσδήποτε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Πρόκειται για δαπάνες που είχαν να κάνουν με την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων του δημοσίου χρέους που για το 2012 ανήλθαν στο ύψος των 41,9 δις. ευρώ.
Για το 2013, οι πιέσεις από αυτό το μέτωπο περιορίζονται στα 12,84 δις. ευρώ εξαιτίας του PSI+ και του προγράμματος επαναγοράς των ομολόγων.
Το μέγεθος τους αντιστοιχεί σε ένα δανειακό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος τα 68,67 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 26 δις. ευρώ θα προέλθουν από τα δάνεια της Τρόικας.
Το δημόσιο θα εκδώσει γραμμάτια συνολικής αξίας 40 δις. ευρώ με τον καθαρό νέο βραχυπρόθεσμο δανεισμό να παραμένει μηδενικός και το «στοκ» των εντόκων να εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα 15 δις. ευρώ.
Μία πρώτη γεύση σχετικά με την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πάρει αύριο η κυβέρνηση με την έκθεση του ΔΝΤ που θα δοθεί στην δημοσιότητα και ακολουθεί της απόφασης για την εκταμίευσης της δόσης των 3,24 δις. ευρώ για την χώρα μας.
Για την ώρα πάντως, σημείο το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι ότι οι δαπάνες για τόκους μπήκαν «σφήνα» στο σχέδιο εξόφλησης οφειλών του Δημοσίου βάσει του οποίου κινείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ξαναπάρει «μπρος» μετά την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου και αφού ξεπεραστούν τα εμπόδια με την κάλυψη των υποχρεώσεων του ΕΟΠΠΥ.
Οι οφειλές του Οργανισμού φθάνουν τα 2,203 δισ. ευρώ και συνιστούν τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο.
Αυτός εντείνεται και από τα χρέη που έχουν δημιουργήσει οι πολίτες στις Εφορίες τα οποία στο τέλος του 2012 εκτοξεύτηκαν στα 56,7 δις. ευρώ. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει ότι στο μέσα σε ένα μόνο χρόνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 13,2 δις. ευρώ , ενώ στα κρατικά ταμεία ήρθαν μόλις 2,8 δις. ευρώ. Το «καθαρό» βάρος των οφειλών που μεταφέρονται για το 2013 διαμορφώνεται σε περίπου 54 δις. ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr