Ένα δισεκατομμύριο ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, στην τεράστια μάζα των 80 και πλέον δισ. ευρώ επισφαλειών του τραπεζικού συστήματος.
Το 1 δισ. ευρώ του Μαρτίου ανεβάζει τον λογαριασμό των νέων επισφαλειών στα 3 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2015 καθώς τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο τα νέα κόκκινα δάνεια είχαν διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.
Το φαινόμενο της μη αποπληρωμής πλήττει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κυρίως τα στεγαστικά δάνεια ενώ υπάρχουν ήδη κρούσματα και στο μέτωπο των δανείων που έχουν λάβει οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.
«Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά αλλά και η περιορισμένη κατανάλωση οδηγούν σιγά-σιγά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην μη αποπληρωμή του δανείου ή του κεφαλαίου κίνησης. Κι αυτό διότι έχει περιορισθεί ο τζίρος τους. Τόσο η αγορά όσο και εμείς (σ.σ. οι τράπεζες) λειτουργούμε σαν να είναι Αύγουστος!», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας.
Η μεγάλη όμως μάζα των νέων κόκκινων δανείων δημιουργείται στην στεγαστική πίστη και σύμφωνα με τους τραπεζίτες η αδυναμία πληρωμής δεν προήλθε από την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των νοικοκυριών αλλά από την προσδοκία και αναμονή μίας οριζόντιας και γενναίας ρύθμισης, την οποία έταξε η κυβέρνηση στον προεκλογικό χρόνο.
«Μετά την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, κυρίως στις αρχές Μαρτίου υπήρξε μία μικρή μεταστροφή με τους δανειολήπτες να πληρώνουν. Κι αυτό διότι τότε φάνηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρούσε σε μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζουν οι θεσμοί, ενέργειες, στις οποίες εντάσσονται οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων, η δημιουργία bad bank, η σεισάχθεια κ.ά.», αναφέρει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Η νέα γενιά των επισφαλειών που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο και, θα δούμε πως θα εξελιχθεί τον Απρίλιο, οφείλεται στην αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον.
Δηλαδή ο κόσμος προτιμά να κρατά κάποια χρήματα για ενδεχόμενη άμεση ανάγκη. Παίζει άμυνα»…
Οι συνέπειες
Ιδιαίτερα αρνητικές εκτιμάται ότι θα είναι οι συνέπειες σε περίπτωση της παράτασης της αβεβαιότητας και της περαιτέρω αύξησης των νέων κόκκινων δανείων. Ακόμη κι αν ο «καυτός» λογαριασμός παραμένει στα 3 δισ. ευρώ αυτό σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη σημαίνει «περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων, δηλαδή δέσμευση περισσότερων κεφαλαίων, εγκατάλειψη του στόχου για κερδοφορία (σ.σ. ήδη αποτελεί παρελθόν η επιστροφή στην κερδοφορία το 2015) και σαφώς ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, δηλαδή αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Στον κατάλογο προστίθεται για μία σειρά από λόγους και η αποδυνάμωση των προγραμμάτων για νέες χορηγήσεις εντός του 2015.
Η πλέον δύσκολη άσκηση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναμένεται να είναι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου καθώς οι οικονομικές συνθήκες της χώρας θα καθορίσουν στο ακέραιο το αν θα γίνουν, το πότε θα γίνουν και κυρίως το αν θα πετύχουν…
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες υπό τις παρούσες συνθήκες και για όσο η χώρα δεν θα έχει ξεκαθαρίσει την σχέση της με τους εταίρους και πιστωτές είναι σχεδόν αδύνατον να πλησιάσει ξένος επενδυτής.
«Πρέπει να γίνει η νέα συμφωνία με τους πιστωτές, να μπει το νερό στο αυλάκι, να αρχίσουν να υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις και μετά, δηλαδή το 2016, να αναζητήσουμε νέα κεφάλαια», αναφέρουν και καταλήγουν: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αλλάξει και πλέον εάν μία τράπεζα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δεν καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα, δεν υπάρχουν κρατικά κεφάλαια παρά μόνο bail in σε μετόχους, ομολογιούχους και καταθέτες».
ΠΗΓΗ: Euro2day