Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Jens Weidmann απευθύνει μια ανησυχητική όσο και βαρυσήμαντη προειδοποίηση, προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: Ο έλεγχος των ισολογισμών των τραπεζών θα πρέπει να λάβει χώρα άμεσα, πριν ολοκληρωθεί δηλαδή η τραπεζική ενοποίηση. Ειδάλλως, παραμονεύει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο επικεφαλής της Bundesbank, γνώστης όσο λίγοι της υγείας ή των ασθενειών του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, παρεμβαίνει με συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, προσπαθώντας να αποτρέψει τις συνήθεις «τσαπατσουλιές» των ηγετών της ευρωζώνης και καλεί σε άμεσους ελέγχους των τραπεζών:
«Είναι απαραίτητος ένας ενδελεχής και αυστηρός έλεγχος, ώστε να αποφευχθούν αργότερα δυσάρεστες εκπλήξεις», δηλώνει με νόημα.
Με τον τρόπο αυτό συντάσσεται με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jörg Asmussen, ο οποίος παρομοίως εκφράσθηκε πρόσφατα υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών με σκοπό το «σκάλισμα» των τραπεζικών αμαρτιών.
Οι απόψεις αυτές δεν βρίσκουν πάντως καθόλου σύμφωνες πολλές κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι οποίες προτιμούν χαλαρότερους και λιγότερο «επώδυνους» ελέγχους. Κάτι τέτοιο αντιτίθεται, όμως, στον ίδιο τον προορισμό της τραπεζικής ενοποίησης, ο οποίος συνίσταται στην σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
Ο Jens Weidmann σχολιάζει επ’ αυτού:
«Το θέμα είναι εντέλει να διαθέτουμε τράπεζες που έχουν επαρκή κεφάλαια και βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα. Μόνο τότε μπορούν να αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες τους δικούς τους κινδύνους και να εκπληρώνουν την αποστολή τους που είναι η χορήγηση δανείων».
Θυμίζουμε ότι μία εκ των χωρών, ίσως η κυριότερη, που προβάλλει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις για την κυοφορούμενη αλλά … ενσυνείδητα καθυστερημένη τραπεζική ενοποίηση είναι η πατρίδα του Weidmann, η Γερμανία. Οι φήμες λένε ότι πολλές από τις δυσάρεστες εκπλήξεις για τις οποίες μιλάει ο επικεφαλής της Bundesbank κρύβονται στις πολυάριθμες Landesbanken της ισχυρότερης χώρας της ευρωζώνης. Αυτές, ωστόσο, θα εξαιρεθούν πιθανότατα του ελέγχου…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ:
Πώς οι τράπεζες βρίσκουν λεφτά…
Ο παράξενος κόσμος των ελληνικών warrants
Πηγή: http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1819630