Του Κώστα Παπαγρηγόρη
Πλήρη αδυναμία να συγκρατήσει την συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξηπηρετούμενων δανείων, εμφανίζει το πιστωτικό σύστημα, καθώς η αδυναμία επιχειρήσεων και νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις είναι τέτοια, που ούτε οι μαζικές αναδιαρθρώσεις των τελευταίων μηνών είναι ικανές έστω να αναχαιτίσουν την τάση.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών εκτοξεύτηκαν, με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2012, στο 17% του συνόλου από 15,9% στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011. Μάλιστα στο σύνολό τους οι έλληνες τραπεζίτες συμφωνούν ότι είναι θέμα χρόνου τα κόκκινα δάνεια ακόμη και να ξεπεράσουν το φράγμα του 20% του συνόλου. Πρακτικά η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται ότι περισσότερα από 40 δις. ευρώ δάνεια δεν εξηπηρετούνται ήδη από τους κατόχους τους, ποσό που ίσως και μέσα στη χρονιά προσεγγίσει ακόμη και τα 50 δις. ευρώ.
«Σχεδόν ένα στα πέντε δάνεια δεν εξυπηρετείται» τονίζει έμπειρος τραπεζίτης και προσθέτει ότι περισσότερα από 10 δις. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια προστέθηκαν στο σύστημα το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και το πρώτο τρίμηνο του 2012».
Ο ίδιος μάλιστα επισημαίνει ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτό της Ιρλανδίας, που εφαρμόζει επίσης πρόγραμμα σταθερότητας και το χρέος των ιδιωτών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Είναι προφανές ότι το δύσκολο εξάμηνο που μεσολάβησε από τον Σεπτέμβριο του 2011, με την εκτίναξη της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, τις μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, έχει οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυση των επισφαλειών, που ανέρχονται πλέον στο 17% του συνόλου των δανείων, παρά τα προγράμματα αναχρηματοδότησης που εφαρμόζουν οι τράπεζες.
Η εξέλιξη αυτή των «κόκκινων» δανείων είναι δυστυχώς χειρότερη από την εκτίμηση των τραπεζιτών πριν από ένα χρόνο περίπου η οποία και προέβλεπε τον ρυθμό αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 1% ανά τρίμηνο.
Η κατάσταση θα ήταν σαφώς χειρότερη εάν δεν υπήρχαν και οι μαζικές ρυθμίσεις δανείων από πλευράς των τραπεζών. Οι ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, που υπολογίζεται ότι έχουν εφαρμοστεί στο 25% του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, συμβάλλουν στη συγκράτηση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται, αλλά ταυτόχρονα υποκρύπτουν αφανείς επισφάλειες που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φθάνουν το 25%.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα στην προσπάθειά τους να θωρακίσουν τους ισολογισμούς από τις συνέπειες των κόκκινων δανείων, έχουν προχωρήσει στο σχηματισμό μαζικών προβλέψεων της τελευταία τριετία, με το σύνολό τους να υπερβαίνει για το εξεταζόμενο διάστημα τα 10 δις. ευρώ.
Πολιτική που συνεχίζεται να υιοθετείται από διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με αμείωτη ένταση και για φέτος καθώς ήδη για το πρώτο τρίμηνο του 2012 το σύνολο των προβλέψεων από τις ελληνικές τράπεζες (δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα της ATE Bank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) ανήλθε στα 2,1 δις. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
[sc:Πηγή id=”http://www.axiaplus.gr/article/8891/ektos-elegxoy-ta-kokkina-daneia/” ]