Πάνω από το 30% διαμορφώνεται πλέον το ποσοστό των μη τακτοποιούμενων δανείων (NPLs) και στα large corporate loans. Δηλαδή, στα δάνεια που έχουν δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, από τις εγχώριες τράπεζες. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη, αν αναλογισθεί κανείς ότι:
α) η Ελλάδα δεν έχει και πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, σε όλους τους κλάδους δραστηριοποίησης, ενώ
β) υπάρχουν 10, το πολύ 15 οι οποίες είναι «πέραν κάθε υποψίας», υπό την έννοια ότι τακτοποιούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους και δεν αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα.
Ωστόσο – από το συνδυασμό των παραπάνω, προκύπτει ότι- σχεδόν όλες οι υπόλοιπες έχουν …πρόβλημα (!) Κι αυτό συνιστά μια πολύ δυσάρεστη διαπίστωση για τις αρμόδιες διευθύνσεις δανειοδοτήσεων, που ωστόσο έχουν χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου στις διοικήσεις τους για την εικόνα αυτή, εδώ και καιρό.
“Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξ αυτού και μόνο του γεγονότος, διαγράφονται εξαιρετικά δυσοίωνες” έλεγε με σκεπτικισμό αρμόδιος τραπεζικός παράγοντας, μιλώντας στη Voria.gr. Κι αυτό γιατί, με τον όρο “μεγάλες επιχειρήσεις”, νοούνται οι μεγαλύτεροι εργοδότες επί ελληνικού εδάφους.
Με την χώρα σε έκτο συνεχή χρόνο ύφεσης και την έκταση των κόκκινων δανείων και σε αυτό το μέτωπο να τείνει να βγει εκτός ελέγχου, διαπιστώνει κανείς ότι τα δεδομένα διαγράφονται εξαιρετικά δυσάρεστα για την επόμενη μέρα.