Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, περί προστασίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών, το.. μπαλάκι πετάγεται με φόρα στον εγγυτή του καταναλωτικού ή στεγαστικού δανείου που παραδόξως και περιέργως μένει εκτεθειμένος απέναντι στην τράπεζα!…
Προσοχή: στο συμφωνητικό του δανείου, η εγγύηση αφορά το σύνολο του ποσού, ανεξάρτητα από «κουρέματα» και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις. Δηλαδή, κι αν ακόμα ο δανειολήπτης, προσφεύγοντας στο δικαστήριο μέσω του νόμου Κατσέλη (Ν.3869/2010), καταφέρει να εξασφαλίσει «κούρεμα» του κεφαλαίου και πληρώσει στο τέλος λιγότερα χρήματα, η τράπεζα μπορεί να απαιτήσει το… υπόλοιπο ποσό από τον εγγυητή!
Με άλλα λόγια, ο εγγυτής πρέπει τότε με τη σειρά του να αναζητήσει νομική προστασία, γεγονός που μεταφράζεται σε ταλαιπωρία και αρκετά έξοδα. Όχι μόνο όμως. Μεταφράζεται και σε αποκλεισμό από τον τραπεζικό δανεισμό.
Όλο αυτό φυσικά παραμένει στη… διακριτική ευχέρεια της εκάστοτε τράπεζας και στο αν αυτή είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί. Έχοντας νομικό έρεισμα έναντι του εγγυητή.
Μέχρι στιγμής και με έλλειψη -ακόμα- δεδικασμένου, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες. Οπότε, προσοχή!
Βοηθήστε με , για να το καταλάβω καλύτερα.
Αν δανειολήπτης και εγγυητής (πατέρας εγγυητής – κόρη δανειολήπτρια) , προσφύγουν λόγω αδυναμίας μαζί στον Ν. Κατσελλη ???????
Ε τότε δεν έχουν πρόβλημα.
Kαλημέρα. Αν αποδείξουν την αδυναμία τους, θα κρίνει ο δικαστής την – όποια – δόση / συνολικό ποσό. Το ζήτημα γενικότερα του εγγυητή είναι ότι κυνηγιέται όσο και ο πρωτοφειλέτης. Περαιτέρω υπάρχει η -καταχρηστική- δήλωση/όρος που β’αζουν τα ευαγή ιδρύματα και λεέι ότι ο εγγυητής παραιτείται από το δικαίωμα διζήσεως διαιρεσεως , το οποίο σημαινει ότι ο δανειστής μπορεί να κυνηγήσει κατευθείαν τον εγγυητή χωρίς να έχει κυνηγήσει πρώτα τον πρωτοφειλέτη.
καλημέρα silkcut.
κατανοητό αυτό που έγραψες και γνωρίζψ πως ο εγγυητής έχει τις ιδιες υποχρεώσεις με τον δανειολήπτη.
Και ρωτώ προκειμένου με διευκρινήσεις το παρακάτω///
Αν η κόρη είναι σήμερα άνεργη και εγώ ως εγγυητής ήμουν απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις μου …. αλλά σήμερα δυσκολεύομαι αρκετά.. δεν μπορεί πατέρα+κόρη (εγγυητής+δανειολήπτης) να προσφύγουν μαζί στο Ν Κατσέλλη??
Εγκυμονούνται κίνδυνοι???
Της κόρης μου είναι 1η κατοικία και εγώ απο πίσω μου έχω ένα πατρικό του 1960 , 55 τ.μ
σε περιπτώσεις ανεργίας, έχει κριθεί η επανεξέταση από το δικαστή εντός χ μηνών (6-8). Τώρα για τον εγγυητή, αν έχεις εισόδημα (όποιο) και α’ κατοικία, θα συνεκτιμηθεί από το δικαστήριο και πιθανολογείται να πληρώσεις το όποιο ποσό – στην περίπτωση σου βέβαια αν δεν έχεις άλλα ακίνητα, η α κατοικία είνια μικρής αξίας. (το δάνειο είναι στεγαστικό / καταναλωτικό / ‘εχει προσημείωση ?)
Είναι στεγαστικό απο Eurobank το 2007.
Το πήρε η κόρη μου για αγορά 1ης κατοικίας και εγγυητές μπήκαμε οι γονείς.
(να υποθέσω ότι η λαμπρη αυτή τράπεζα έχει στη διάθεσή της Ε9 δικό σου και της κόρης σου & ότι το σπίτι έχει προσημείωση) Η κρίση του δικαστηρίου βασίζεται σε δύο παραμέτρους , ακίνητη περιουσία και εισόδημα. Συνεπώς θα πρέπει να πιθανολογήσεις με τον δικηγόρο σου την έκβαση της δίκης
Από ότι θυμάμαι δεν έδωσα και το μόνο ακίνητο που υπάρχει όπως είπα είναι το πατρικό του 1960 και είναι 55 τ.μ
Απο την άλλη οι συντάξεις των γονεών…. η κόρη δεν έχει τίποτα εκτός αυτό που πήρε με δάνειο
ρώτησα για το ε9 αν τυχόν έχουν μεταβιβαστεί άλλα ακίνητα αν υπήρχαν. ούτως ή άλλως για προσφυγή στον κατσέλειο νόμο καταθέτεις όλα τα σχετικά. απ’αυτά που γράφεις, πιθανολογείται να την πληρώσουν οι συντάξεις (παρέκτός αν είναι στοιχιεώδους διαβίωσης) κατόπιν όποιου κουρέματος κριθεί
σε ευχαριστώ silkcut για τον χρόνο σου
απο εβδομάδα θα επισκεφθώ τον δικηγόρο
να’σαι καλά, ούτε να το συζητάς. μόνο η αλληλεγγύη μας έμεινε. οταν πας στο δικηγόρο σου εκτός τα ε9/ετακ/ εκκαθαριστικά 5 ετίας, να προσέξεις επίσης αν τυχόν εσύ/η γυναικα σου ή ή κόρη σου εξοφλείτε άλλες υποχρεώσεις (πχ άλλα δανεια, πιστωτικές κλπ – γιατί αυτό θα το βρούνε από τον λευκό τειρεσία και να μη θεωρηθεί ”επιλεκτική” στάση πληρωμών προς το συγκεκριμένο δάνειο.
Αυτό είναι το άσχημο silkcut……. μόνο η αλληλεγγύη μας έμεινε.
Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε και με το δικο μου προβλημα?
εχει μπει ο συζηγος μου εγγυητής σε δανειο αυτοκινήτου ενος φίλου του, ο οποίος αδυνατει να το πληρωνει εδω και 2 χρονια. ο συζηγός μου πληρωνε κι αυτος δανει αυτοκινητου στην ιδια τραπεζα, και ενω είχε καταθεσει τη δοση για το δανειο του δικου μας αυτοκινήτου, η τραπεζα τραβιξε αυτο το ποσο για το δανειο του φιλου του. Ειχε δικαιωμα να το κάνει, ξέρει κανεις?
ευχαριστώ!
Εξαρτάται. Ποια τράπεζα είναι;
@vercho,
έχει δώσει ο σύζυγος πάγια εντολή εξόφλησης και για το αυτοκίνητο όπου είναι εγγυητής; Έχετε λάβει κάποιο εξώδικο; Ο φίλος του για τον οποίο και εγγυήθηκε έχει σε βάρος του κάποια ΔΠ λόγω του χρέους του αυτοκινήτου;
geia sas .exo mia erothsh .eimai eggyhths se daneio ths aderfhs mou me proshmeiosh to spiti ths apo to opoio exo to 50% ego mphka me auto to pososto san eggyhths kai exo 1 spiti 100% kyriothta auto shmainei oti dinontas to e9 sth trapeza exei mpei kai to diko mou proshmiosh?giati otan evale to spiti ths h aderfh mou phgame sto dikasthrio kai ypograpsame.to spiti nomizo gia na ypothikeftei pas se dikasthrio
@ntikous
Άλλο πράγμα η προσημείωση και άλλο πράγμα η υποθήκη. Το πρώτο σε δικαστικά έξοδα στοιχείζει σχεδόν 9 φορές λιγότερο από ό,τι το δεύετρο. Επίσης, στο δικαστήριο πήγατε προφανώς για να συνεναίσετε στην εγγραφή προσημείωσης (και όχι υποθήκης – εικάζω) ΜΟΝΟ για το σπίτι που προσφέρατε ως εγγύηση κοινώς αυτό της αδελφής σου. Μπορείς εύκολα να μάθεις αν εκκρεμεί βάρος στην περιουσία σου με μια αίτηση πιστοποητικού στο οικείο υποθηκογυλάκειο. Στοιχίζει περίπου 9 ευρώ κάθε αίτηση με το σχετικό απόκομμα (6 ευρώ το υποθηκοφυλάκειο και 3 για τα μεγαρόσημα). Επίσης, μπορείς να ζητήσεις και ένα πιστοποιητικό διεκδικήσεων όπου φαίνεται αν κάποιος το διεκδικεί.
@ntikous
Το δάνειο της αδελφής σου είναι στεγαστικό ή καταναλωτικό με προσημείωση; Τί ύψος αφορά; Ποιά είναι η αξία του εν λόγω ακινήτου (σε αντικειμενικές αξίες); Εσύ, πέραν από εγγυητής έχεις κάποια άλλη σχέση δανεισμού; Ποιά τράπεζα αφορά; Αυτή τη στιγμή αποπληρώνεται το δάνειο ή όχι;
Εχω μπει εγγυητης σε δανειο συγγενη μου ο οποιος πηρε επισκευαστικο και εβαλε υποθηκη το σπιτι του. Εγω δεν εχω ακινητο και μου ζητησαν τη φορολογικη μου δηλωση. Απο τοτε βεβαια εχω χασει το 25% του εισοδηματος μου. Αφου δεν εχω βαλει σαν εγγυηση καποιο ακινητο, αλλα εχω μονο το μισθο μου μπορει η τραπεζα (αν το δανειο κουρευτει) να αξιωσει απο εμενα τσ χρηματα; Μπορω να κανω χρηση του άρθρου 140, 142 Α.Κ . Τι θα κανει, θα με βαλει φυλακη η τραπεζα; Το δαενιο ειναι ακομα περιπου 70000, εχει μειωθει ελαχιστα, αφου κανει συνεχεια ρυθμισεις ο οφειλετης και πληρωνει μηδαμινα ποσα. Το οικογενειακο μου τωρα ειναι μεταξυ 27-32000. Να ρωτησω και κατι αλλο αν υπαρχει καποιος νομικος εδω. Ο οφειλετης πηγε πολλες φορες στην τραπεζα για να μειωσει το ποσο των δοσεων ή για να κανει παυση καταβολης των δοσεων για καποιο διαστημα. Για ολες αυτες τις πραξεις, εγω δεν ενημερωθηκα απο την τραπεζα, ουτε κληθηκα να υπογραψω κατι, παρα μονο με ενημερωσε το συγγενικο μου προσωπο. Ειναι συννομο αυτο εκ μερους της τραπεζας; Ευχαριστω