Στους εκπροσώπους των κομμάτων της βουλής παρέδωσε ο Κώστας Τασούλας το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και την τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου των φυσικών προσώπων. Ο πρόεδρος της βουλής στη διάσκεψη των προέδρων επεσήμανε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι η Διακομματική Επιτροπή μπορεί να συσταθεί μόνο εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν και ένα μόνο κόμμα διαφωνήσει, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 137 του Κανονισμού της Βουλής.
«Μετά από αυτά, τα κόμματα έρχονται προ των ευθυνών τους. Για να αποδείξουν ότι πραγματικά εννοούν όσα λένε στο δημόσιο διάλογο, τους καλούμε να κάνουν δεκτή την πρόταση της κ. Γεννηματά και να συγκροτηθεί η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής. Έτσι ώστε να δοθεί λύση σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.
«Είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους. Ο κίνδυνος με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Γι’ αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί, ζητήσαμε να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε να βρούμε λύσεις» επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.
Και η κα Γεννηματά κατέληξε υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να συνεννοηθούμε για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της Α’ κατοικίας. Στην βελτίωση της ζωής των πολιτών κρινόμαστε όλοι».
Η επιστολή
Να σημειωθεί ότι η κ. Γεννηματά από τις 17 Φεβρουαρίου έχει αποστείλει την επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και στους αρχηγούς των κομμάτων. Και μεταξύ άλλων τόνιζε:
«Το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής με αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της υπερχρέωσης των φυσικών προσώπων και των νοικοκυριών και την διατύπωση πρότασης για τη δημιουργία ενός νέου, δίκαιου, σταθερού και αποτελεσματικού πλαισίου προστασίας των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών. Το έργο της επιτροπής, συμπεριλαμβανόμενης της διαβούλευσης με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την λήξη εφαρμογής του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου».
Η κα Γεννηματά επισημαίνει ότι ο νόμος Κατσέλη έχει αλλοιωθεί στα βασικά του χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα σήμερα χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες να απειλούνται από τα funds κινδυνεύοντας από 1ης Μαΐου να χάσουν τα σπίτια τους χωρίς καμία δικαστική προστασία.
Σημειώνεται επίσης ότι μια ανάλογου τύπου πρωτοβουλία είχε λάβει και ο Γιάνης Βαρουφάκης, καλώντας σε διάλογο τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Μέχρι στιγμής έχει απαντήσει αρνητικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ανάλογα θα πράξει και το ΚΙΝΑΛ.