Εάν οι τράπεζες δηλώσουν επισήμως ότι δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς, ο Στουρνάρας πρέπει να πάει φυλακή.

Έντονες διαβουλεύσεις από παράγοντες του τραπεζικού κλάδου, οι οποίοι αναμένουν την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης

Πυρετό προκαλεί στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών η επιμονή με την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προωθεί την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων ακόμα και στην πρώτη κατοικία. Το τελευταίο 48ωρο βρίσκονται σε εξέλιξη ζυμώσεις κορυφής ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς εξυπηρετεί η ανακίνηση αυτού του θέματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στέλεχος μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας σχολίαζε το πρωί ότι θα αναμένει ξεκάθαρη θέση από την κυβέρνηση ώστε να τεθεί το θέμα στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών εφ’ όσον ανεπισήμως επικρατεί η εκτίμηση πως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών ενδέχεται να αποτελέσει μοχλό νέων ισχυρών αναταράξεων επί του εγχωρίου τραπεζικού συστήματος αφού θα καταρρεύσουν οι τιμές της κτηματαγοράς επομένως και οι αξίες των τραπεζών. Στις κρατικές τράπεζες υποστηρίζουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών πονοκεφαλιάζει για την αγορά ακινήτων και τα κόκκινα δάνεια, καθώς οι παράπλευρες απώλειες μπορεί να είναι πολλές και καταστροφικές. Η απόφαση για άρση ή μη, δεν είναι κάτι απλό καθώς υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, τη στιγμή που παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν ένα σημαντικό φόβο.

Σε περίπτωση που δεν αρθεί η απόφαση για μη εκτέλεση πλειστηριασμών, εκτιμούν πως υπάρχει το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε μία φούσκα τύπου Αμερικής, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάνουν ταβάνι και το τραπεζικό σύστημα να οδηγηθεί σε κούρεμα καταθέσεων πολιτών. Εξετάζονται μάλιστα case studies από περιπτώσεις που αφορούν στην κτηματαγορά και τις επιπτώσεις που προκλήθηκαν τόσο στις αμερικανικές τράπεζες, όσο και σε μερικούς από τους μεγαλύτερους οίκους real estate παγκοσμίως.

Στο αντίθετο σενάριο βέβαια, οι συνέπειες θα είναι εξίσου τραγικές, καθώς ο Έλληνας έχει επενδύσει πολλά στην κατοικία του και αποτελεί το τελευταίο του οχυρό απέναντι στη φτωχοποίηση των τελευταίων ετών.

Νέες ζημιές εν όψει

Με οικονομικούς όρους πάντως, υπάρχουν εκτιμήσεις πως εν τέλει οι πλειστηριασμοί ακινήτων δεν θα ωφελήσουν τις τράπεζες αλλά αντίθετα θα προκαλέσουν νέες ζημίες, εκτιμούν οι οικονομολόγοι. Η κυρίαρχη αντίληψη μάλιστα, μιλά για πτώση των τιμών στα ακίνητα, πτώση των collaterals γεγονός που θα πλήξει ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια! Υπάρχουν μάλιστα φωνές εκπροσώπων της κτηματαγοράς που μιλούν για νέο πειραματισμό γερμανικής σύλληψης και σχεδιασμού. Το κακό είναι ότι το θέμα ανακινείται λίγο καιρό πριν από τη νέα επίσκεψη της τρόικας, οπότε κάτω από το καθεστώς πιέσεων και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων να ολισθήσει η ελληνική πλευρά στην υιοθέτηση με ένα μέτρο που θα προκαλέσει δυσφορία όχι μόνο στο λαό, όσο και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πολιτικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως, ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία των περιπτώσεων θύματα της όλης κατάστασης, καθώς οι διαμαρτυρίες τραπεζιτών για πολίτες που δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, λένε τη μισή αλήθεια. Ακόμα και ένας πρωτοετής οικονομολόγος γνωρίζει πως όταν οι τράπεζες χορηγούν δάνεια σε πολίτες ή επιχειρήσεις, αναλαμβάνουν και το πιστωτικό ρίσκο. Για το σκοπό αυτό, διενεργούν προβλέψεις για τυχόν ασυνέπεια των δανειοληπτών τους. Σε περίπτωση που περάσει η γραμμή που θέλει την άρση των πλειστηριασμών, οι τράπεζες θα αποκτήσουν μία σειρά ακίνητα που στη συνέχεια θα πρέπει να πωλήσουν. Με την αγορά ακινήτων στο μηδέν, το ενδιαφέρον υποτονικό και τη συνεχή φορολόγηση της ιδιοκτησίας, το αντίτιμο που θα εισπράξουν θα είναι ελάχιστο. Οι τιμές των ακινήτων γενικότερα, θα οδηγηθούν με αυτό τον τρόπο σε κατάρρευση λόγω της μεγάλης προσφοράς, γεγονός που θα πλήξει και τα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα που θα έχουν στην κατοχή τους ένα μεγάλο αριθμό υποτιμημένων ακινήτων.

Επιπρόσθετα, θα πληγούν ακόμα και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, διότι όταν μία τράπεζα δίνει ενυπόθηκο δάνειο εγγράφει μία αξία για την εγγύηση, την αξία του ακινήτου εν προκειμένου. Αν αυτή η αξία έχει μειωθεί, τότε το άνοιγμα της τράπεζας μεγαλώνει. Κάτι τέτοιο λοιπόν, θα αποτελέσει το θρυαλλίδα συνταρακτικών εξελίξεων με το κούρεμα των καταθέσεων να είναι μονόδρομος. Και τότε μπορεί να φανταστεί κανείς τι μπορεί να γίνει πολιτικά, αλλά κυρίως κοινωνικά…

olympia.gr

8 σχόλια σχετικά με το “Εάν οι τράπεζες δηλώσουν επισήμως ότι δεν θέλουν τους πλειστηριασμούς, ο Στουρνάρας πρέπει να πάει φυλακή.”

  1. Πίσω από τους πλειστηριασμούς,κρύβονται οι τράπεζες.Μην ακούτε τα παραμύθια,ότι δήθεν δεν τους θέλουν.

    Δεν τολμάνε να το πούνε ανοιχτά,γιατί θα τους φάει ο κόσμος ζωντανούς,μετά από τόσα χρήματα που έχουν πάρει.

    1. ΑΝ θέλεις να είσαι σίγουρος στις εκτιμήσεις σου, θα πρέπει τραπεζίτες και πολιτικούς να τους αντιμετωπίζεις ως συνεταίρους.

      Αν οι τράπεζες ΔΕΝ ήθελαν πλειστηριασμούς, δεν θα ανακινούσε το θέμα η κυβέρνηση.

  2. ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΙΛΟΙ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΔΩ – ΕΠΕΙΓΟΝ:

    Σε συμψηφισμό των “κόκκινων” δανείων με τις καταθέσεις δανειοληπτών προχωρούν πλέον οι τράπεζες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώματα συμψηφισμού θα λάβουν τις προσεχείς ημέρες όλοι οι δανειολήπτες που δεν έχουν σπεύσει να ρυθμίσουν τα δάνεια τους και έχουν καταθέσεις στον ίδιο όμιλο τραπεζών.

    Μάλιστα τα σχετικά σημειώματα θα αναφέρουν τα εξής:

    “Με την παρούσα σας δηλώνουμε ότι την απαίτηση ποσού ευρώ… που έχουμε εναντίον σας στην υπ’ αριθμόν… σύμβαση που κλείστηκε οριστικά τις… συμψηφίζουμε με ισόποσο μέρος της απαίτησης σας από τον υπ’ αριθμόν… λογαριασμό σας καταθέσεων του οποίου είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος, με σημερινό υπόλοιπο ευρώ… , το υπόλοιπο του οποίου μετά τον παρόνα συμψηφισμό περιορίζεται σε ευρώ… (ή μηδενίζεται)”

    Το κείμενο θα συνοδεύει η παρατήρηση ότι:

    “Το παραπάνω ποσό θα σας καταλογισθεί σύμφωνα με το άρθρο 423 του Αστικού Κώδικα. Η τράπεζα επιφυλάσσεται εναντίον σας και εναντίον κάθε άλλου ενεχομένου για την είσπραξη του υπολοίπου της απαίτησης από την παραπάνω αιτία”

    Όπως γράφει η “Καθημερινή”, σύμφωνα με την απόφαση 1812/2007 το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι ακόμα και στην περίπτωση συνδικαιούχων η τράπεζα μπορεί να συμψηφίζει την απαίτηση που έχει σε ολόκληρο το υπόλοιπο του κοινού λογαριασμού του οποίου ο οφειλέτης είναι συνδικαιούχος εκτός αν οφειλέτης δεν έχει υπογράψει το άνοιγμα του λογαριασμού ούτε έχει προχωρήσει σε συναλλαγή, οπότε η τράπεζα δεν μπορεί να προβαίνει σε συμψηφισμό.

    Αντίθετα δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός ή κατάσχεση επί απαιτήσεων από μισθούς (εξαιρείται η αποζημίωση απόλυσης), συντάξεις, ή ασφαλιστικές παροχές που η καταβολή τους γίνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχει συστήσει ομάδα εργασίας με σκοπό τον εμπλουτισμό των στοιχείων της “Τειρεσίας” ΑΕ -που καταγράφει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και τις συνολικές οφειλές των δανειοληπτών- ώστε να διευκολυνθούν οι τράπεζες να εντοπίσουν κακοπληρωτές με υψηλές καταθέσεις.

  3. @why γιατί να θέλουν οι τράπέζες τα σπίτια όταν η αγορά είναι σε μαύρο χάλι οι τράπεζες θέλουν ζεστό χρήμα. και το ζεστό χρήμα δεν θα έρθει από την αγορα το ακινητο είναι τεράστιο βάρος ποσά να πάρουν τα κοράκια πως θα τα συντηρίσουν κάθε μήνα έχουν χαράτσια οι πλειστηριασμοί θα κάνουν απετιτό όλο το ποσό + έξοδα κ.τ.λ.

  4. Η πειραιώς έστειλε τέτοια επιστολή σε συγγενικό μου πρόσωπο όντος αλλά ο βλάκας είχε κανά 5000 ευρω σε λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Όταν πήγε να ρωτήσει στο υποκατάστημα του έδειξαν την σύμβαση του δανείου που έγραφε με ψιλά γράμματα στους όρους ότι η τράπεζα έχει το δικαίωμα σε περίπτωση μη καταβολής δόσεων να κάνει συμψηφισμό με το ποσό που βρίσκονται σε λογαριασμούς που διατηρεί στην ίδια τράπεζα. Ευτυχώς ο συγγενής πρόλαβε και έβγαλε τα 4000 ευρω και δήλωσε εγγράφως στην τράπεζα πως αυτό τον λογαριασμό τον θεωρεί ως κύριο ώστε να υπάρχει το ακατάσχετο ποσό μέχρι τα 1500 που προβλέπει ο νόμος. Εγώ από την άλλη έχω 0,07 λεπτά αυτή την στιγμή στον λογαριασμό μου οπότε θα κάνω πέτρα την καρδιά μου και θα τους τα δώσω.

  5. Εγώ πάλι γιατί τους βλέπω ”ζεστους” να θέλουν να επεκτείνουν το μέτρο και σε λογαριασμούς μισθοδοσίας και συντάξεων;

  6. Ο πρόεδρος ιδιοκτητων ακινήτων (μια ένωση – σωματείο) γράφει:
    O παραλογισμός της φορολόγησης των ακινήτων δεν έχει προηγούμενο, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν έχουν να πληρώσουν και σκέφτονται ήδη να αντιδράσουν με δύο τρόπους απέναντι στη λαίλαπα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ο πρώτος είναι να προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, με πολλές πιθανότητες να δικαιωθούν προκαλώντας «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση. Ο δεύτερος είναι να ζητήσουν τη διά νόμου εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας τους προς το Δημόσιο για χρέη που αδυνατούν να καταβάλουν και κινδυνεύουν να πάνε στη φυλακή. Πρόκειται για διαρκές αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία δέχεται καθημερινά αιτήματα από μέλη της που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τους φόρους που τους έχουν επιβληθεί. Μάλιστα, από το φθινόπωρο η κατάσταση θα επιδεινωθεί εξαιτίας της συσσώρευσης εκκαθαριστικών σημειωμάτων, τόσο για την ακίνητη περιουσία τους όσο και για τον φόρο εισοδήματος. Η εξωφρενική φορολόγηση των ακινήτων οδηγεί σε πραγματική δήμευση καθώς οι φόροι υπολογίζονται πάνω σε ανύπαρκτη περιουσία. Ενώ δηλαδή η ακίνητη περιουσία της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων έχει πλήρως απαξιωθεί, η εφορία υπολογίζει τους φόρους με τιμές ζώνης που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Μάλιστα, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2016, οι πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα συνεχίσουν να πληρώνουν για την επόμενη τριετία φόρους που δεν αντιστοιχούν στην πραγματική αξία της περιουσίας τους. Σήμερα, οι αγοραίες τιμές ακινήτων έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% σε σχέση με το 2008, ωστόσο, οι αντικειμενικές αξίες έχουν παραμείνει ίδιες. Όμως, η ανυπαρξία αγοραστών, το γεγονός δηλαδή ότι δεν υπάρχει καμιά ζήτηση για αγορά ακινήτων, ουσιαστικά εκμηδενίζει την αξία των ακινήτων, τα οποία δεν μπορούν να πουληθούν ούτε για την καταβολή των φόρων. Η κατάσταση είναι πιο δραματική στην επαγγελματική στέγη καθώς χιλιάδες γραφεία και καταστήματα είναι χρόνια ξενοίκιαστα, δεν αποδίδουν έσοδα αλλά την ίδια στιγμή φορολογούνται πάνω σε απίστευτα υψηλές αντικειμενικές αξίες και εμπορικούς συντελεστές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *