ΔΝΤ κατά Προβόπουλου για αλχημείες στα stress tests

Καυστική για την Τράπεζα της Ελλάδος και τον απερχόμενο διοικητή Γιώργο Προβόπουλο είναι η έκθεση του ΔΝΤ, καθώς επισημαίνει ότι σε πολλά σημεία οι υποθέσεις εργασίας που αποδέχθηκε για τη διαμόρφωση των σεναρίων των stress tests είναι υπερβολικά αισιόδοξες και ασύμβατες με τις οικονομικές παραμέτρους. Με αυτό τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαναφέρει το θέμα των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών για τις συστημικές τράπεζες, προσπαθώντας να κλειδώσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ΤΧΣ, που η κυβέρνηση επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει για τη μείωση του χρέους.

Τα σημεία της έκθεσης του ΔΝΤ που επικεντρώνονται στα stress tests είναι γεμάτα μικρά γράμματα, παραρτήματα και αστερίσκους καθώς και επισημάνσεις για τον τρόπο χειρισμού των κεφαλαιακών αναγκών.

Στην έκθεση αναφέρεται με σαφήνεια η χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών καθώς και των εξασφαλίσεων, ενώ καθίσταται σαφές ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια υποχώρησης των τιμών στα ακίνητα και αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η ομάδα του Πολ Τόμσεν εκτιμά ότι τα NPL’s έχουν υποεκτιμηθεί και πως τόσο η κουλτούρα «δεν πληρώνω» όσο και οι κακές οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη βελτίωση των δεικτών. 

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΔΝΤ στο «αντίξοο» σενάριο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δεχθεί προβλέψεις για βελτίωση και υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ το σενάριο προβλέπει επιδείνωση της κρίσης, αύξηση της ανεργίας και μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πληροφορίες του sofokleousin.gr αναφέρουν ότι αν ευθυγραμμιστούν οι προβλέψεις για NPL’s με το σενάριο τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών αυξάνονται στα 15-16 δισ. από 9,4 δισ. που τις υπολόγισε η BlackRock.

Αν σε αυτά συνυπολογιστεί η περαιτέρω μείωση της αξίας των εγγυήσεων και το χαμηλής ποιότητας και άρα επικίνδυνο ενεργητικό τότε οι τραπεζίτες κάθονται πάνω σε ωρολογιακές βόμβες τις οποίες δημιούργησε ο Γιώργος Προβόπουλος επιτρέποντας και πριμοδοτώντας την ελλιπή ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αποκωδικοποιώντας την έκθεση του ΔΝΤ προκύπτει σαφής αύξηση του ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζεςκαθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι κατώτερο των προσδοκιών και διαβλητό. Το πρόβλημα αυτό αγγίζει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θα αναγκαστεί –εκ των πραγμάτων- να διεξάγει ιδιαίτερα σκληρά stress tests αποκτώντας άμεσα την εποπτεία της διεξαγωγής τους.

Για τις προθέσεις της ΕΚΤ έχει προϊδεάσει η νέα επικεφαλής της SSM, Ντανιέλ Νούι, η οποία έχει δηλώσει ότι κάποιες τράπεζες θα κλείσουν για να πειστούν οι επενδυτές για την ασφάλεια της Ευρωζώνης και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *