Ενώ διεθνείς και εγχώριοι παράγοντες επιχειρούν να καλλιεργήσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας στις αγορές και τους πολίτες οι Financial Times αποκαλύπτουν τον σχεδιασμό της ΕΚΤ για παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους €100 δισ. προς τις ελληνικές τράπεζες, από κονδύλι το οποίο είναι μυστικό και η κίνηση του λογαριασμού χαρακτηρίζεται άκρως απόρρητη. Η αποκάλυψη έγινε την Παρακσυεή αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει διαψευστεί από την ΕΚΤ.
Οπερ σημαίνει ότι υπάρχουν σχέδια και δίχτυ ασφαλείας ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη πτώχευση της χώρας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, καθώς οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωζώνη σε μια δίνη δίχως προηγούμενο.
Υπό αυτές τις συνθήκες η ακατάσχεση κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, ακόμα και από τους πλέον αρμοοδίους φαίνεται να εξυπηρετεί άλλου είδους συμφέροντα.
Τα non-paper και οι επιστολές Παπαδήμου καθώς και οι δηλώσεις στελεχών της Κομισόν πρέπει τώρα να εξεταστούν σε νέα βάση και να ελεγχθούν οι συντάκτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι καμία επιστολή δεν κοινοποιήθηκε και οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για την κρισιμότηα της κατάστασης.
Σύμφωνα με τους FT, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί από ένα έκτακτο βοήθημα ρευστότητας της τάξεως των 100 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, το οποίο θα προμηθευτεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας – με μυστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
«Η χρήση του ‘Έκτακτου Βοηθήματος Ρευστότητας’ για τη στήριξη τραπεζών στις αδύναμες οικονομίες δεν είναι ευρέως γνωστή στη Ευρωζώνη της κρίσης.
Στόχος είναι τη βοήθεια αυτή να λάβουν χώρες που αντιμετωπίζουν τραπεζικά προβλήματα, όμως ως προσωρινή λύση. Υπήρξε σωτήρας για το οικονομικό σύστημα της Ιρλανδίας και πόσο μάλλον για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυτό βέβαια έχει δώσει στην ΕΚΤ –που είναι ο μοναδικός ελεγκτής αυτής της βοήθειας – αρκετή δύναμη να προσδιορίζει την μοίρα των χωρών».
«Η ΕΚΤ αρνείται να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το Έκτακτο Βοήθημα Ρευστότητας. Όταν μια χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, δεν το αποκαλύπτεις, διότι αυτό απλώς χειροτερεύει η κατάσταση. Οπότε δεν βλέπω το όφελος για περισσότερη διαφάνεια» εξηγεί ο διοικητής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, Luc Coene σε συνέντευξή του στους FT.
Αυτό «ξέφυγε» από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα: Η εβδομαδιαία οικονομική δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου έδειξε μία μη αναμενόμενη αύξηση κατά 121 δισ. ευρώ υπό τον – αθώα διατυπωμένο κατά τα άλλα- τίτλο «άλλες απαιτήσεις από πιστωτικούς οργανισμούς στην περιοχή του ευρώ», ως αποτέλεσμα της εισαγωγής όλως των ΕΒΡ κάτω από την ίδια ομάδα. Εξ’ ορισμού, τα 121 δισ. ευρώ είναι το ελάχιστο ποσό ΕΒΡ που δίδεται από το «ευρωπαϊκό σύστημα» – το δίκτυο των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Έκτοτε, η «ψηλάφιση» διάφορων αναφορών της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών μας έχουν δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αναλυτές στη Barclays, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα χειρίζεται τώρα 96 δισ. ευρώ σε ΕΒΡ, αλλά 4 δισ. ευρώ η Ιρλανδία και άλλα 4 δισ. η Κύπρος.
Αν αυτά ισχύουν, τότε το συνολικό ΕΒΡ έχει ξεπεράσει τα 140 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10% του ποσού που δόθηκε υπό μορφή δανείων στις τράπεζες για γενικές λειτουργίες νομισματικής πολιτικής.
«Δεδομένου του κινδύνου να δημιουργηθεί πληθωρισμός, το ΕΒΡ για να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, χρειάζεται έγκριση από το συμβούλιο των 23 ισχυρότερων Κρατών της ΕΚΤ: η χρήση του μπορεί να σταματήσει εάν τα 2/3 του συμβουλίου εναντιωθούν.
Το σημαντικότερο είναι ότι, το ρίσκο επαφίεται στις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αντί να μοιραστεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως γίνεται με την απλή ρευστότητα – παρότι θα υπήρχαν επιπτώσεις από την αποχώρηση μιας χώρας από τη νομισματική ένωση».
«Θεωρητικά όμως δεν υπάρχει όριο στο ποσό του ΕΒΡ που μπορεί να δοθεί, όπως και καμία πληροφορία, πχ., τι εγγύηση ή επιτόκιο πρέπει να δώσουν οι αποδέκτες τράπεζες που λειτουργούν ως εγγυητές.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δείχνει ότι η κατά τ’ άλλα προσωρινή χρήση του ΕΒΡ μπορεί να επιμηκυνθεί» αναφέρουν οι FT.
Όπως επεσήμανε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης, σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών το ΕΒΡ θα πρέπει να σταματήσει. «Το ΕΒΡ είναι βοήθημα έκτακτης ρευστότητας και όχι βοήθημα φερεγγυότητας» είπε.
Την προηγούμενη εβδομάδα το συμβούλιο της ΕΚΤ εξαίρεσε 4 ελληνικές τράπεζες από τις γενικές λειτουργίες ρευστότητας – αναγκάζοντάς τις να αποζητήσουν το ΕΒΡ.
Η ανεπίσημη αιτία ήταν η πολιτική αστάθεια που υπάρχει στο θέμα του σχεδίου της επανακεφαλοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τα άκαρπα αποτέλεσμα των εκλογών στις 6/5/12.
«Μία διακοπή του ΕΒΡ θα αποτελούσε αίτιο να πιεστεί η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη – εάν αυτό επιθυμούσε η ΕΚΤ, ή εάν η Ελλάδα ήθελε η ίδια πραγματικά να φύγει. Δεν νομίζω όμως ότι η ΕΚΤ θα πάρει αυτή την απόφαση» δήλωσε στους FT ο Laurent Fransolet, αναλυτής της Barclays. «Πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις και θα τις αφήσει να αποφασίσουν από μόνες τους. Αυτό το δίλημμα για το πώς πραγματικά θα πράξει η ΕΚΤ δίνει επιρροή στους πολιτικούς της Ευρωζώνης» προσέθεσε ο ίδιος.
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/100659.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=Breaking%2028.05″ ]
Με λιγα λογια … αν ειναι να ψηφιζουμε για κυβερνηση … τοτε θα επρεπε να ψηφιζουμε ποιος θα ειναι ο Προεδρος της ΤτΕ συμφωνα με το παραπανω αρθρο.
Κρυφα κονδυλια δισεκατομμυριων που παρακαμπτουν την πολιτικη ηγεσια, κανουν διαδρομες και στο τελος επιβαλουν την πολιτικη τους σε επιμερους κρατη.
Και ερωτω !!!
Κυριε Πικραμμενε … τι εχετε να πειτε για ολα αυτα ?
Τα γνωριζετε η οχι ?