Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος του έτους, παρά την πλήρη απελευθέρωσή τους από την 1η Ιουλίου.
Οι καταναλωτές, ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή, θα δουν στους λογαριασμούς τους μια μικρή επιβάρυνση από την αύξηση του τέλους που πληρώνουν για την «πράσινη» ενέργεια (τέλος ΑΠΕ) από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα.
Η αύξηση αυτή θα εξουδετερώσει την αναμενόμενη ελάφρυνση από την αναστολή του τέλους ΕΡΤ που ισχύει με κυβερνητική απόφαση από τις 11 Ιουνίου και μέχρι να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεπτικός φορέας.
Η απελευθέρωση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από την 1η Ιουλίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και έχει ήδη θεσμοθετηθεί με νόμο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τον τελικό λόγο για το ύψος των τιμολογίων δεν θα τον έχει πλέον ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός και η ΡΑΕ δεν θα μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο.
Η ΔΕΗ αλλά και οι λοιποί προμηθευτές θα ανακοινώνουν τα νέα τιμολόγια και η ΡΑΕ θα μπορεί να παρεμβαίνει εκ των υστέρων αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από κάποια καταγγελία περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Στις προθέσεις της ΔΕΗ δεν είναι να προχωρήσει σε αυξήσεις αυτό το εξάμηνο.
Η Επιχείρηση, αν και δεν δεσμεύεται, θα υπακούσει στην τελευταία γνωμάτευση της ΡΑΕ που καθορίζει συγκεκριμένο εύλογο έσοδο για το σύνολο του 2013, το οποίο καλύπτεται από τις παρούσες τιμές των τιμολογίων.
Ωστόσο, η Επιχείρηση αναμένει με αγωνία τις αποφάσεις της ΡΑΕ για τις αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τα κοστολογικά της στοιχεία. Είναι άλλο, για παράδειγμα, το κόστος που διαμορφώνεται για τη ΔΕΗ από τoν μηδενισμό του ποσοστού (10%) επί του μεταβλητού κόστους κεφαλαίου των μονάδων φυσικού αερίου και άλλο από τον περιορισμό του στο 5%, κάτι που δεν έχε ξεκαθαρίσει.
Βέβαιη θεωρείται, πάντως, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ από τα 9 ευρώ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται για το ελάχιστο όριο αύξησης που έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνει αποδεκτό η τρόικα, αφού για την κάλυψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) απαιτείται αύξηση στα 24 ευρώ η μεγαβατώρα. Το ύψος αυτό έχει εισηγηθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) ο ΛΑΓΗΕ για τον μηδενισμό του ελλείμματος, το ύψος του οποίου έφτασε τον Απρίλιο στα 380,56 εκατ. ευρώ από τα 336 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Εως το τέλος του χρόνου ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει αύξηση του σωρευτικού ελλείμματος στα 641,06 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2014, χρονιά που το έλλειμμα πρέπει να μηδενιστεί βάσει του τελευταίου Μνημονίου, η πρόβλεψη του ΛΑΓΗΕ δίνει έλλειμμα ύψους 1.225,75 εκατ. ευρώ. Βασική αιτία της συνεχούς διόγκωσης του ελλείμματος είναι η είσοδος νέων ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών στο σύστημα.
Ο περιορισμός της αύξησης του τέλους ΑΠΕ στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα προϋποθέτει, πάντως, νέα μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος το 2014, όπως απαιτεί το Μνημόνιο.
Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θα πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να στείλει στη ΡΑΕ επιστολή που θα αναφέρει αναλυτικά πώς θα προκύψει ο μηδενισμός του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ μέχρι το τέλος του 2014.
Πρόσθετη αρνητική παράμετρος για το ΥΠΕΚΑ αποτελεί η αναστολή είσπραξης του τέλους του ΕΡΤ για τρεις μήνες, καθώς ένα μέρος των εσόδων κατευθυνόταν στα ταμεία του ΛΑΓΗΕ για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.
ΝΑΙ ΚΑΛΑ…
Χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2014 προδιαγράφουν με μεγάλη βεβαιότητα οι πιέσεις των τροϊκανών, οι οποίοι απορρίπτουν τα σχέδια για τη φορολογία των ακινήτων που εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο χαράτσι, το οποίο εμπνεύστηκε το 2011 ο σημερινός αντιπρόεδρος Β. Βενιζέλος (και το οποίο έσωσε κατά τον Αδωνι Γεωργιάδη τον Προϋπολογισμό!), θα συνοδευτεί το επόμενο έτος και με ΦΑΠ για το 2014.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ακόμη ότι η κυβέρνηση καταλήγει το φετινό χαράτσι στα ακίνητα να πληρωθεί τελικά σε τέσσερις δόσεις
αντί των πέντε που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Οι επικεφαλής της τρόικας αμφισβητούν τη δημοσιονομική απόδοση του σχεδίου για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, το οποίο τους παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, και ζητούν να συνεχιστεί και το 2014 η επιβολή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι τροϊκανοί θεωρούν ότι το σχέδιο που τους παρουσιάστηκε δεν διασφαλίζει ότι θα εισπραχθούν τα αναγκαία 3,17 δισ. ευρώ. Ετσι, ασκούν πιέσεις για συνέχιση του ισχύοντος καθεστώτος φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Οι δανειστές έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την είσπραξη του φετινού ΕΕΤΑ σε πέντε δόσεις και πιέζουν να μειωθούν οι δόσεις σε τέσσερις, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά θα απολεσθούν περίπου 400.000.000 από τον Προϋπολογισμό του 2013.
Με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011, 2012 και 2013, είναι πλέον προφανές ότι οι Ελληνες πολίτες θα «συνθλιβούν» τους επόμενους έξι μήνες από αλλεπάλληλες υπέρμετρες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους!
Με τον λογαριασμό της ΔΕΗ που θα λάβουν τον Ιούλιο, και ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί εντός του Αυγούστου, θα πληρωθεί η πρώτη από τις τέσσερις διμηνιαίες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013
Φέτος θα πρέπει να εισπραχθεί και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011, 2012 και 2013!
Υπολογίζεται σε ατομική βάση και με αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Για την υπερβάλλουσα αξία εφαρμόζονται συντελεστές 0,2% έως 2%. Ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012 θα πρέπει να εξοφληθεί σε επτά μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά την 31η Αυγούστου 2013. Η τελευταία δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2014. Από τον ΦΑΠ 2011 και 2012 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη 650.000.000 έως 700.000.000 ευρώ και το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Τον Οκτώβριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρόκειται να λάβουν το εκκαθαριστικό του ΦΑΠ για το 2013.
Αναστάσιος Μπάνος
Ο τεχνοκράτης δημόσιος υπάλληλος του χαρατσιού της ΔΕΗ πίσω από το λουκέτο στην ΕΡΤ!
ΠΗΓΗ: http://www.kourdistoportocali.com/articles/21996.htm