Ρυθμίσεις χρεών μόνο για συνεπείς και … πλούσιους, θέλει η Τρόικα. «Εκτός νυμφώνος» κινδυνεύουν έτσι να μείνουν όσοι «πνίγονται» κυριολεκτικά από τα χρέη για δάνεια στις τράπεζες.
Η τρόικα έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στο σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ φαντάζει απίθανο να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της και στις “παράλληλες” συσκέψεις που θα γίνονται στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών θα έχουν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης από το πρωί, ενώ έναν όροφο πιο κάτω στην Πλατεία Συντάγματος, οι επικεφαλής της Τρόικα θα δουν τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα στις 3 το μεσημέρι για όλα τα υπόλοιπα μέτρα (φόρους, δημόσιο κλπ), αφού θα έχει τελειώσει πρώτα και το άτυπο Γιούρογκρουπ στο Δουβλίνο (ξεκινά 9.30 ώρα Ελλάδος) όπου συμμετέχει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.
Είναι προφανές πάντως πως η τρόικα θέλει να αφήσει εκτός ρύθμισης τα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους.
Την ίδια ώρα όμως τους «σπρώχνει» εμμέσως να δίνουν ό,τι έχουν για να πληρώνουν μόνο το Κράτος, με τις ρυθμίσεις για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που προτείνει το υπουργικό Οικονομικών.
Τους στέλνει έτσι ουσιαστικά το μήνυμα «πληρώστε πάση θυσία το δημόσιο και ας σας πάρει το σπίτι η τράπεζα».
Πετάνε έξω τους περισσότερους δανειολήπτες
Στη χθεσινή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, οι εκπρόσωποι της Τρόικα έδειξαν πως μένουν αμετακίνητοι στη θέση τους για μια ρύθμιση χρεών στις τράπεζες που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
– η ρύθμιση θα αφορά μόνο όσους έχουν στεγαστικά δάνεια. Οι υπόλοιποι με πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια κλπ αποκλείονται
– η νέα ρύθμιση θα αφορά μόνο τους συνεπείς και «ενήμερους» δανειολήπτες. Αποκλείονται έτσι όσοι έχουν πάνω από τρεις δόσεις σε καθυστέρηση, δηλαδή τα νοικοκυριά που βρίσκονται «με το κεφάλι κάτω από το νερό»
– για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει χάσει πάνω από το 30% του εισοδήματος που είχε το 2009. Αφορά τους περισσότερους, αλλά ούτε αυτό αρκεί για να επωφεληθούν όσοι το έχουν ανάγκη…
– στην ρύθμιση θα μπαίνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ. Το όριο είναι πολύ χαμηλό αλλά επωφελούνται κάπως περισσότερο όσοι έχουν «γράψει» δάνειο και ακίνητο στα ονόματα και των δύο συζύγων γιατί έτσι μπορεί το όριο να διπλασιάζεται.
– «παγίδα» βάζει η τρόικα με το ύψος του υπολοίπου του δανείου, μέχρι του οποίου μπορεί να υπαχθεί κανείς στην ρύθμιση. Η ελληνική πλευρά ζητά να ισχύσει όριο έως τα 180.000 ευρώ, ενώ η τρόικα πιέζει το υπόλοιπο δανείου να μην ξεπερνά τα 120.000 ευρώ.
Έτσι επωφελούνται μόνον οι παλαιοί δανειολήπτες που πήραν σπίτι μέχρι το 2003 σε χαμηλότερες τιμές και πλήρωσαν ήδη τις δόσεις μια δεκαετίας τουλάχιστον, ώστε να μειωθεί το υπόλοιπο οφειλής τους σε «ανεκτά» για τη ρύθμιση επίπεδα. Για τους υπόλοιπους, η τρόικα μοιάζει να θεωρεί πως δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ποτέ τα σπίτια τους και τους αποκλείει από την ευκαιρία για μια νέα ρύθμιση.
– η Τρόικα θέλει να αφήσει εκτός ρύθμισης όσους έχουν περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, γιατί δεν θέλει να υπολογίζονται στο εισοδηματικό κριτήριο μόνο τα σπίτια που κατέχουν αλλά και ολόκληρη η κινητή περιουσία τους (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κλπ).
Κυβέρνηση και Τρόικα συμφωνούν πάντως για να δοθεί περίοδος χάριτος μέχρι 48 μήνες, με τη ρύθμιση αυτή. Ωστόσο το Ανάπτυξης θέλει να ισχύει κυμαινόμενο επιτόκιο (ΕΚΤ + 1,5%) ενώ η τρόικα θέλει πιο υψηλό επιτόκιο ή, εναλλακτικά, να πληρώνεται και κεφάλαιο και όχι μόνο τόκοι.
Θεωρητικά, τα εκατομμύρια νοικοκυριά που δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, θα πρέπει να καταφύγουν και πάλι στο Νόμο Κατσέλη.
Και εκεί όμως η Τρόικα θέλει να κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Η κυβέρνηση θέλει να πληρώνει κάποιος μόλις το 10% της προηγούμενης δόσης και από 40 ευρώ το μήνα, ενώ η Τρόικα ζητά υψηλότερες καταβολές
48 δόσεις και κίνητρα για χρέη στο κράτος
«Κλείδωσε» αντιθέτως, η νέα κοινή ρύθμιση που θα ισχύσει για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Εκεί τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα και θα προβλέπονται και κίνητρα (μείωση τόκων και προστίμων). Θα είναι όμως μια πολύ σκληρή ρύθμιση, όπως απαιτούσε η Τρόικα, και θα επιβάλλει να πληρώνονται όλοι οι νέοι φόροι του 2013 και μετά, για να μη τη χάσει κάποιος.
Το σχέδιο αυτός προβλέπει δύο ρυθμίσεις, αλλά κάθε φορολογούμενος πρέπει να επιλέξει ποια θα χρησιμοποιήσει!
Δηλαδή, είτε θα ρυθμίσει παλαιά χρέη με την πρώτη, είτε τα νέα που τυχόν θα του προκύψουν μελλοντικά.
Συγκεκριμένα:
1. Ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» (ή «νέας αρχής» όπως την λένε στην κυβέρνηση) στην οποία θα μπορούν να υπαχθούν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012. Τα χρέη αυτά θα μπορούν να εξοφληθούν έως και σε 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Οι 48 δόσεις θα ξεκινήσουν να «τρέχουν» για αιτήσεις μέχρι τέλος Ιουνίου ή Ιουλίου. Αν οι οφειλέτες καθυστερήσουν έναν ή περισσότερους μήνες να κάνουν αίτηση (πχ από Αύγουστο και μετά) τότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα μειωθεί κατά τον αριθμό των μηνών που θα έχουν παρέλθει από την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της ρύθμισης.
Οι οφειλέτες, για να καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να πληρώνουν τα χρέη τους ανεξάρτητα από το ποσό που οφείλουν. Όσοι οφείλουν προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσουν εγγυήσεις και δικαιολογητικά για να υπαχθούν στη ρύθμιση.
2. «Πάγια ρύθμιση» για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργούνται από την 1η-1-2013 και μετά. Οι οφειλές αυτές, όποτε κι αν έχουν δημιουργηθεί ή όποτε κι αν δημιουργηθούν στο μέλλον, θα είναι δυνατό να εξοφλούνται σε 12 μόνο μηνιαίες δόσεις. Και για την υπαγωγή σ’ αυτή τη ρύθμιση, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν ποσά άνω των 50.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να δώσουν εμπράγματες εγγυήσεις.
Και για τις δύο ρυθμίσεις θα προβλέπεται επιτόκιο υπερημερίας 8,75%. Δυνατότητα υπαγωγής στις δύο παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν ξεκινήσει πτωχευτική διαδικασία καθώς και όσες έχουν ενταχθεί, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν σε ρυθμίσεις, αλλά δεν ήταν συνεπείς στην εξόφληση των μηνιαίων δόσεων.
Κάτι μας είπαν.
ΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ?
Εχουν μπλέξει τα μπουτια τους οι δημοσισογράφοι. Καταρχήν η ρύθμιση που κάνει η κυβέρνηση δέν είναι για τα “κόκκινα δάνεια”!!! Ποτέ δέν ήταν! Είναι απλώς μια διευκόλυνση για να μήν “κοκκινίσουν” περισσότερα δάνεια και κατα κανόνα τα στεγαστικά που καίνε τις τράπεζες. Απο κει και πέρα όσοι έχουν “κόκκινα δάνεια” έχουν σαν μόνη επιλογή-μονόδρομο το ειρηνοδικείο με το νόμο Κατσέλη που και πάλι η Τρόικα ενέκρινε το 2010 με το πρώτο μνημόνιο. Τώρα το άν θα τροποποιηθεί ο νόμος και δίνουν 40 ευρώ η περισσότερα για να συμψηφίζονται στο τέλος με την απόφαση, καλύτερα θα είναι να μήν το κρίνει ούτε η κυβέρνηση, ούτε η τρόικα αλλα ο απόλυτα αρμόδιος που είναι το δικαστήριο.