Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση αλλαγής διοικήσεων στις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς το νομικό πλαίσιο πάνω στο οποίο βασίστηκε η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης είναι δένει τα χέρια του βασικού μετόχου, όταν αυτός είναι το Δημόσιο. Την κατάσταση περιπλέκει έτη περεταίρω η υπόθεση με τα Warrants. Υπ αυτό το πλαίσιο το Δημόσιο αν είναι και βασικός μέτοχος σε Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις καθώς διαθέτει την πλειοψηφία αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Του Χρήστου Φράγκου
Ετσι μπορεί στις προθέσεις της κυβέρνησης να είναι η μερική διοικητική αναδιάρθρωση των τραπεζών στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας και του εμποτισμού τους με νέο πνεύμα, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι άμεσα εφικτό. Συνεπώς η κυβέρνηση δεσμευμένη από το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι αναγκασμένη να κινηθεί κυκλικά και βήμα, βήμα ώστε να καταλήξει στον τελικό στόχο της.
Όπερ σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσει άμεσα νομοσχέδιο το οποίο θα τροποποιεί το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εν συνεχεία ο νόμος αυτός θα πρέπει να λάβει την έγκριση της DG Comp, της SSM και της ΕΚΤ και εν συνεχεία να ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Η διαδικασία αυτή –σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς- μπορεί να διαρκέσει από τρεις έως και έξι μήνες και συνεπώς οι δράσεις σε αυτό τον τομέα παγώνουν και το ίδιο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισηγηθεί –ως ΤΧΣ- και να απαιτήσει αντικαταστάσεις μελών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, τις οποίες θα επικύρωναν αργότερα οι γενικές συνελεύσεις, η σύγκλιση των οποίων θα γίνει μετά την τροποποίηση του νομικού πλαισίου.
Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε αναταράξεις στο τραπεζικό σύστημα και κατ επέκταση στις αγορές, καθώς αυτή η κίνηση θα ερμηνευόταν ως μονομερής ενέργεια η οποία πλήττει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων και καταστρατηγεί τους νόμους.
Με τους ιδιώτες μετόχους κατακερματισμένους τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ξένων επενδυτών με πολλά μικρά ποσοστά και την έλλειψη ενιαίας έκφράσης τους θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί ισχυρή και απρόσβλητη -νομικά συμφωνία- εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές,.
Αντιθέτως η κατάσταση ήταν ευκολότερη στη Eurobank όπου το ΤΧΣ είναι μειοψηφών μέτοχος, καθώς αρκούσε μια συνάντηση με τον βασικό μέτοχο και ασκών τη διοίκηση της τράπεζας, Prem Watsa -εκπρόσωπο της Fairfax- με τον οποίο βρέθηκε το απαιτούμενο modus vivendi.
Ετσι, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα κινηθεί στη λογική των θεσμικών παρεμβάσεων στο σύστημα, ενώ παράλληλα με άλλους μηχανισμούς θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες για τους νόμους που κατέστησαν το Δημόσιο «θεσμικό παρία» τη στιγμή μάλιστα που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη διάσωση και στήριξη των τραπεζών.
Οι διοικήσεις σε Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα διατηρούνται στις θέσεις τους, για την ώρα, ενώ παράταση χρόνου παίρνει και η επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, με την οποία συναντήθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τον «χαμένο» και «νεκρό» χρόνο επιχειρεί πολιτικές παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα καταθέτοντας στους τραπεζίτες τον πολιτικό-αναπτυξιακό σχεδιασμό και ζητώντας τη μέγιστη συνεργασία τους προς την κατεύθυνση που έχει χαράξει.
Οι πρώτες ενδείξεις που έχουν φτάσει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι ενθαρρυντικές, προς την κατεύθυνση της μεταξύ τους συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο επετεύχθη συμφωνία για αναστολή εφαρμογής του νόμου για τους πλειστηριασμούς, βάσει του οποίου ξεκινούσαν αύριο οι δημοπρατήσεις.
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ, ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΘ Α ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ Π. ΑΝΗΜΕΡΑ.
ΠΑΙΖΕΙ Η ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ΕΤΣΙ, ΔΙΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΗΖΗΤΗΣΗ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΠΑΙΖΕΙ.