«Γόρδιος δεσμός» οι τράπεζες

Ανέφικτος στόχος γίνεται πλέον η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα, καθώς το θέμα των τραπεζών αποδεικνύεται “γόρδιος δεσμός”, ενώ τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται χωρίς να έχει σημειωθεί σύγκλιση  απόψεων σε πολλά άλλα  ζητήματα που αποτελούν αντικείμενο  διαπραγμάτευσης.  Κυβέρνηση και τρόικα  διαφωνούν τόσο για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι 4 συστημικές τράπεζες, όσο και για τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή προκειμένου να βρουν τα κεφάλαια αυτά. Οι ανακεφαλαιοποιήσεις μπαίνουν αναγκαστικά  στο «ψυγείο» επί του παρόντος και η προσπάθεια  εστιάζεται τώρα στα υπόλοιπα  εκκρεμή θέματα.

Αντί συμφωνίας, η κυβέρνηση προσβλέπει τώρα σε μία ευνοική έκθεση της τρόικας, που θα περιλαμβάνει δήλωση “επαρκούς προόδου”.  Μάξιμουμ ρεαλιστικό στόχο αποτελεί μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία».

Οσον αφορά τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών και τις ανακεφαλαιοποιήσειες των τραπεζών, η ελληνική πλευρά ζητά «ίση μεταχείριση» – να ισχύσει δηλαδή για τις ελληνικές τράπεζες ό,τι για τις άλλες ευρωπαϊκές. Αντίθετα, το ΔΝΤ θεωρεί ότι πρέπει να είναι διαφορετικά τα κριτήρια για τις τράπεζες χωρών που βρίσκονται σε πτόγραμμα στήριξης-σταθεροποίησης. Όπως έχει αναφέρει το Sofokleousin.gr και σε παλαιότερο δημοσίευμα οι Ευρωπαϊκοί έλεγχοι θα αναδείξουν πρόσθετες ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης τάξης των 3-4 δισ. για τις συστημικές τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα εξαντλήσουν με δόσεις το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων του ΤΧΣ, ενώ καθυστερεί περαιτέρω και η διαδικασία επανιδιωτικοποίησής τους.

Από την άλλη πλευρά ο σχεδιασμός των Ελλήνων τραπεζιτών είναι η σταδιακή ανάδειξη των αναγκών ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να καλύπτουν με συμμετοχή ιδιωτών μέρος των αυξήσεων κεφαλαίου και να περιορίζεται σταδιακά η εξάρτηση από το Δημόσιο χρήμα. Πάνω σε αυτό τον άξονα η τρόικα δέχθηκε την ανακεφαλαιοποίηση σε κύματα ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να ξεκλειδώσουν την πόρτα των αγορών. Όι έλεγχοι της BlackRock εστιάζουν στα μη εξυπηρετούμε δάνεια (NPL’s) το ύψος των οποίων είναι ενδεικτικό της τρύπας των τραπεζών, ενώ δεν εξετάζει ενδελεχώς την ποιότητα των κεφαλαίων που συγκροτούν τους δείκτες επάρκειας.

Από ελληνικής πλευράς το μήνυμα προς τους τροϊκανούς είναι ότι «πρέπει να λύσουν εσωτερικά τις διαφωνίες τους και να μην αποτελέσει  η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης ΔΝΤ- ΕΚΤ»

Η ελληνική πρόταση

 Ακαρπη απέβη η σχεδόν ολονύκτια συνάντηση του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Οι δύο πλευρές επέμειναν στις απόψεις τους όσον αφορά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών, καθώς και για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν.

Για να ξεπερασθεί το αδιέξοδο που ανακύπτει, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίασε μία ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση, σε συνεννόηση με τον Διοικητή της ΤτΕ. Περιλαμβάνει τα εξής σημεία:
– Να ανακοινωθούν σήμερα τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος
– Να συνεχισθούν οι συζητήσεις για τον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών
– Να μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όποια τράπεζα θέλει. Εάν δεν συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό, να μπορεί να χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
– Να έχουν οι ελληνικές τράπεζες ίσο χρόνο με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, για τις οποίες οι κεφαλαιακές ανάγκες θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ανοιχτά όλα τα ζητήματα

Εκτός των τραπεζών, ανοιχτά παραμένουν σχεδόν όλα τα υπόλοιπα θέματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το λόγο αυτό θα μεταβούν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών για συναντήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών σχεδόν όλοι οι υπουργοί που εμπλέκονται στις συνομιλίες και την κατάρτιση κειμένου επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Η επικαιροποίηση Μνημονίου ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επί μακρόν και στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό για το 2014, σύμφωνα με τον κορυφαίο παράγοντα υπουργείου Οικονομικών, «σε πολύ μεγάλο βαθμό η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει κενό. «Είμαστε πολύ πιο κοντά από όλα σε συμφωνία για αυτό», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει ή είναι πολύ μικρό» και το δημοσιονομικό κενό 2015. Η ελληνική πλευρά επιζητεί να καταθέσει στη Βουλή έως τις 15 Μαΐου το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015- 2018.

Η πιθανότητα πάντως για μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία» έως τη συνεδρίαση Eurogroup την προσεχή Δευτέρα δείχνει να απομακρύνεται, χωρίς, ωστόσο, αυτό να προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, τα στελέχη οποίου θεωρούν ότι και με τηλεδιάσκεψη (ακόμη και την επομένη Eurogroup) μπορεί να εγκριθεί η δόση.

Όσον αφορά στη φημολογία για εμπλοκή και εκταμίευση της δόσης μετά από τις ευρωεκλογές,  κορυφαίο στέλεχος υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σενάριο χωρίς δόση έως τον Μάιο».

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *