Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα θα διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής στα τέλη Ιουνίου, όπου πρώτη φορά μετα φέτος η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από εκλεγμένο πρωθυπουργό. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ευρωζώνη, με την Ισπανία να έχει προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης και με την Ιταλία στο μάτι του κυκλώνα των αγορών, προδικάζει μια ανοιχτή και αμφίρροπης έκβασης αντιπαράθεση. Σε δυσχερή θέση θα βρεθεί η Μέρκελ, υπεραμυνόμενη των δογματικών θέσεων της Γερμανίας για τα δημοσιονομικά θέματα και των πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε κλιμάκωση της κρίσης.
Καταλυτική θα είναι και η παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ετοιμάζει άξονα πίεσης για το ευρωομόλογο, πεδίο στο οποίο φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του Μάριο Μόντι και του ισπανού πρωθυπουργού.
Η στπήριξη Μόντι στο ευρωομόλογο και στα αναπτυξιακά σχέδια του Ολάντ προκαλεί τη δυσφορία του Βερολίνου, ενώ οι αιρετικές πρωτοβουλίες του Ιταλού επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξοργίζουν το οικονομικό επιτελείο της Αγκελα Μέρκελ. Οι συμβουλοι της Μέρκελ κάνουν ότι μπορούν για να πριονίσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Ιταλίας, προκαλώντας προβλήματα σε όλα τα επίπεδα. Η στρατηγική όμως αυτή εκθέτει την Ιταλία και άρα οπλόκληρη την Ευρωζώνη στις αδυφάγες αγορές.
Το μπλοκ των νοτίων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα και η Γερμανία θα αναγκαστεί να προσφέρει ανταλλάγματα για να εξασφαλίσει συμμαχίες από το Βορρά. Το μέτωπο των βορείων φαίνεται ραγισμένο καθώς ο Σόιμπλε προαλειφόνταν για επικεφαλής του Eurogroup στη θέση του Zan Klvnt Γιούνκερ, ο οποίος αντέδρασε αλλάζοντας στάση στο ζήτημα της Ελλάδας κα ανοίγοντας την συζήτηση για αλλαγές στο Μνημόνιο.
Από την πλευρά των Νοτίων ο Μόντι χρησιμοποιεί τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ως βασικούς συμμάχους και έχει αναλάβει το ρόλο του μεσάζοντα προς τη Γερμανία και του διαιτητή.
Η λεπτή αυτή ισορροπία δεν απέχει πολύ από το να διαταραχθεί, καθώς η Μέρκελ σκληραίνει τη στάση της καθημερινά, αφού εσωτερικά στην κυβέρνηση θεωρούν λάθος την απόφαση να μην επιβληθούν περεταίρω όροι στην Ισπανία και να δοθεί και 5ετής περίοδος χάρητος στην αποπληρωμή του δανείου.
Περαιτέρω θα εντείνει το κλίμα της συνόδου κορυφής και η παρουσία της νέας ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.
Στις αγορές πάντως έχει δημιουργηθεί η πεποίθηση πως υπάρχουν δυο επιλογές για να σωθεί η Ευρώπη:
1. Είτε θα εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ, με ανυπολόγιστο κόστος
2.Είτε να προσφύγει η Ιταλία στους μηχανισμούς στήριξης, οι οποίοι όμως θα κριθούν ανεπαρκείς και εν συνεχεία θα κληθεί η ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα.
Επίθεση στην Ιταλία
Σήμερα η Ρώμη προχώρησε σε δημοπρασία τριετών εντόκων γραμματίων και είδε το επιτόκιο να σημειώνει υψηλό εξαμήνου αγγίζοντας το 3,972%, ενώ πριν από έναν μήνα, δεν ξεπερνούσε το 2,34%. ΠΟλύ υψηλότερα, άνω του 6% διαμορφώθηκε η μέση απόδοση στη δημοπρασία επταετών τίτλων. Μόλις μία ημέρα πριν, το επιτόκιο των δεκαετών ιταλικών τίτλων κατέγραφε και αυτό ρεκόρ εξαμήνου ξεπερνώντας το ψυχολογικό όριο του 6% (6,22%).
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό και αν διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδο θα είναι μη-βιώσιμο. Ο Μάριο Μόντι τόνισε πως «έχει πει όχι» σε εξωτερική βοήθεια και απέδωσε το υψηλό κόστος δανεισμού σε «παράγοντες που δεν είναι ειδικά ιταλικοί», ενώ παρουσιάστηκε «πολύ σίγουρος» για τη χώρα του στην παρούσα φάση.
Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λόγω σιγουριά, ο Μόντι επέλεξε να αναφερθεί στα δυνατά σημεία της ιταλικής οικονομίας: στο σχετικά χαμηλό έλλειμμα (3,9% επί του ΑΕΠ), στον χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου δείκτη ανεργίας, στο χαμηλό ιδιωτικό χρέος και στη σταθερότητα του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος δεν φέρει πληγές στεγαστικού τύπου όπως ο ισπανικός.
Η επίθεση των αγορών στην Ιταλία εντείνεται, καθώς η οικονομία της χώρας παραμένει σε τροχιά ύφεσης, ενώ το αυξημένο κόστος του χρήματος επιβαρύνει ανορθολογικά το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος.
Ο πρωθυπουργός της χώρας επεσήμανε χθες το Κοινοβούλιο ότι το κόστος δανεισμού της Ιταλίας θα μειωθεί εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες υιοθετήσουν «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη» στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
«Με τον τρόπο αυτό, οι επιχειρήσεις θα ευνοηθούν και θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης», συνέχισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ζήτησε από τους αρχηγούς των ιταλικών κομμάτων να στηρίξουν την κυβέρνηση «προκειμένου να δοθεί η εικόνα της ενότητας στο εξωτερικό».
[sc:Πηγή id=”http://www.sofokleousin.gr/archives/102272.html?utm_source=Oempro&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%236548&utm_campaign=goodevening%2014.06″ ]