«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων» σημειώνουν χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη καθώς όπως λένε «ούτε οι τράπεζες ούτε η κοινωνία είναι έτοιμες να δώσουν περιουσιακά στοιχεία… κοψοχρονιά».
Προς το παρόν το ενδεχόμενο πώλησης των προβληματικών δανείων σε distress funds, μένει «παγωμένο» καθώς οι επαφές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν καρποφορήσει, αφού οι τιμές που ζητούν για να αγοράσουν προβληματικά δάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλές. Μάλιστα, όπως ανέφεραν αναλυτές, εάν η τιμή ενός προβληματικού δανείου είναι στο 50% ή 60%, το distress fund δίνει μόλις ένα 5% με 10% για να το αγοράσει, και αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα θα επωμιστεί όλη τη ζημία.
Σήμερα τα νοικοκυριά, είναι επιβαρυμένα με «κόκκινα» δάνεια το ύψος των οποίων διαμορφώνεται στα επίπεδα των 45 με 50 δις ευρώ. Οι ρυθμίσεις το τελευταίο διάστημα έχουν «βαλτώσει», λόγω των προσδοκιών για «κουρέματα» και διαγραφές οφειλών, ενώ οι τράπεζες ελπίζουν ότι η εικόνα σε ότι αφορά τη ρύθμιση προβληματικών δανείων θα βελτιωθεί το επόμενο διάστημα.
Υπέρ των βιώσιμων και αποτελεσματικών ρυθμίσεων και κατά των οριζόντιων διαγραφών προβληματικών δανείων, τάχθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κα Λούκα Κατσέλη, η οποία σε δηλώσεις της ανάφερε ότι «διαγραφή σε οριζόντιο επίπεδο δεν πρέπει να γίνει».
Η κ. Κατσέλη αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει χιλιάδες νοικοκυριά και επισήμανε ότι μια άμεση λύση είναι η σωστή ρύθμιση των δανείων. Γίνονται κινήσεις από τις τράπεζες, τόσο μέσω νέων ρυθμίσεων αλλά και προσφοράς νέων προϊόντων στον τομέα αυτό όσο και μέσω της δημιουργίας νέων δομών μέσα στις τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις ρυθμίσεις εφόσον οι μέτοχοι είναι συνεργάσιμοι, υιοθετώντας το μοντέλο των συγχωνεύσεων ομοειδών εταιρειών.
Το ζήτημα – όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς- είναι ότι τα distress funds βολιδοσκοπούν μεν, αλλά δεν έχουν προβεί σε συγκεκριμένες κινήσεις, ενώ ενδιαφέρονται κυρίως για ενήμερα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων. Από την άλλη οι τράπεζες δεν θέλουν να πουλήσουν ενήμερα δάνεια, αλλά προβληματικά.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν –στο προσεχές διάστημα- σε πιο ριζικές κινήσεις και να εκποιήσουν θυγατρικές, δάνεια, ακόμη και περιουσιακά στοιχεία εταιρειών που αδυνατούν να αποπληρώσουν υποχρεώσεις ή και ολόκληρες επιχειρήσεις που ουσιαστικά περιέρχονται στην κυριότητά τους λόγω «κόκκινων» χορηγήσεων και ομολογιακών.
Ανταποκρίθηκα επανειλημένα σε πρόσκληση τράπεζας να τακτοποιήσω ένα καταναλωτικό δάνειο που έχει καταγγελθεί, σε ρύθμιση με χαμηλή δόση και σταθερό χαμηλό επιτόκιο. Κάθε φορά όμως που έφτανα στο γκισέ μου διευκρίνιζαν οτι απαραίτητη προυπόθεση για να ενταχθώ στη ρύθμιση ήταν να βάλω εγγύηση κάποιο ακίνητο, που όμως εγώ δεν κατέχω. Οπότε μου είπαν ότι για μενα δεν υπάρχει καμία ρύθμιση και δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Από αυτό κατάλαβα οτι δεν τους ενδιαφέρει και τόσο να πάρουν τα λεφτά τους πίσω αλλά να τσεπώσουν ακίνητα. Αυτό σημαίνει ότι το δάνειο μου θα συνεχίζει να τοκίζεται με τόκους υπερημερίας, με ανατοκιζόμενους τόκους κλπ, οπότε έστω οτι δίνω κάθε μήνα 100 ευρώ, τα 5 θα είναι το κεφάλαιο και τα 95 τόκοι. Και δεν θα ξεχρεώσω ποτέ. Αποφάσισα να μην πληρώνω με τέτοιους όρους.
Έχουν περάσει 6 χρόνια από την καταγγελία του δανείου, 4 χρόνια από την διαταγή πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής πήρε ανακοπή, θα εκδικαζόταν μετά από 2 χρόνια, όταν ήρθε ο καιρός, ο ίδιος ο δικηγόρος μου αν και θα μπορούσε να με συμβουλέψει να παρουσιαστεί για να βγάλει κανένα φράγκο, μου είπε οτι δεν αξίζει τον κόπο να ασχολούμαι. Η “υπόθεσή” μου αλλάζει συνεχώς χέρια από εισπρακτικές εταιρείες, από τη μια στην άλλη. Δεν απαντώ πλέον σε κλήσεις, sms, και απλές επιστολές. Απλά δεν με ενδιαφέρει.