¨Γίγαντες με πήλινα πόδια¨ αποδεικνύονται τελικά οι Ελληνικές τράπεζες που πέρασαν με επιτυχία τα stress tests της ΕΚΤ, απέτυχαν όμως στο τεστ των αγορών, ακυρώνοντας στην πράξη τις θριαμβολογίες Σαμαρά και κυβερνητικών αξιωματούχων. Το δυναμικό σενάριο με το οποίο αξιολογήθηκαν εστίασε στην εικόνα τους το 2014, δεν έλαβε όμως υπόψη του τα ¨κόκκινα δάνεια¨ που αποτελούν το μεγάλο καρκίνωμα των τραπεζών και το οποίο πολύ δύσκολα μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Παρά τις ενδείξεις υγείας, οι αγορές γνωρίζουν ότι ¨ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος¨ και φιλοδώρησαν τις 4 τράπεζες με σημαντικές απώλειες στις τιμές των μετοχών τους, ανατρέποντας στην πράξη το σενάριο ότι βγαίνουμε από την κρίση. Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών είναι τέτοια που όλοι οι καλόπιστοι παρατηρητές βλέπουν να μην επιβεβαιώνεται η εκτίμηση για αυξημένα έσοδα και κερδοφορία, ούτε την οικονομική ανάκαμψή τους να αποτελεί περίπατο. Μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει γύρω από αυτό το θέμα με την κυβέρνηση να θέλει το μαξιλάρι των 11,4 δισ ευρώ του ΤΧΣ να διατεθεί για την απομείωση του χρέους και τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι θα πρέπει να δοθεί για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Σημαντικός παράγοντας στην πτώση είναι και η αυστηρή τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά τωμ αυξήσεων κεφαλαίου που έχουν στόχο να περάσει ο έλεγχος των τραπεζών σε ιδιώτες με προμελετημένη και προσχεδιασμένη την παραίτηση του ΤΧΣ από την άσκηση των δικαιωμάτων του. Η αξιωματική αντιπολίτευση εμμένει στον κρατικό έλεγχο των τραπεζών, ώστε το ΤΧΣ με την άνοδο των εργασιών τους να πάρει πίσω τα κεφάλαια που διέθεσε για την διάσωσή τους. Οπως υπολογίζεται, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και με τον συνυπολογισμό του αναβαλόμενου φόρου εκτινάσσεται στα 50 εκατ. Ευρώ.
Αυτή η προοπτική (της ΑΜΚ ή της ακύρωσης των σχεδίων), λέγεται ότι τρομάζει τους επενδυτές και ιδιαίτερα το smart money που μπήκε στις τράπεζες για να κερδοσκοπήσει και όχι να βάλει λεφτά σε ΑΜΚ ή να εμπλακεί σε περιπέτειες. Αποχωρούν λοιπόν μαζικα και απ ότι φαίνεται, οι θεσμικοί διστάζουν να πάρουν τη θέση τους.