Του Άγγελου Αγγελίδη
Πραγματική «βόμβα» για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών αποτέλεσε το άρθρο του γνωστού καθηγητή οικονομικής θεωρίας Γιάννη Βαρουφάκη.
Αποκάλυψε ότι οι ελληνικές τράπεζες πήραν «κρυφά» και κάτω από «νεφελώδη» διαδικασία δάνεια ούτε ενός, ούτε δύο αλλά συνολικά 41 δισεκατομμυρίων ευρώ! Και μάλιστα με την εγγύηση του λαού, ο οποίος φυσικά δεν ρωτήθηκε. Απλά υπενθυμίζεται ότι οι θρασύτατες διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είχαν φανερά χρηματοδοτηθεί με ακόμη 41 δις. Ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανικό. Όμως, εκτός από τον λαό, δεν ρωτήθηκαν ούτε οι εκπρόσωποι του στη νομοθετική εξουσία. Δηλαδή, τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου. «Μουλωχτά» και σχεδόν στα «τυφλά», οι τράπεζες πήραν δάνεια για να σωθούν. Ποιος όμως είναι ο ρόλος των ελλήνων βουλευτών; Δεν όφειλα να γνωρίζουν; Μαθαίνουν μόνο όσα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ θέλουν να πλασάρουν στην ελληνική κοινή γνώμη; Δεν θα έπρεπε να γνωρίζουν; Και τώρα, που η υπόθεση αποκαλύφθηκε, ποια η στάση τους; Γιατί παραμένουν «βουβοί»; Εξυπηρετούν συμφέροντα; Δεν θα έπρεπε να υπάρξει κάποια νομοθετική προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης; Να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι και να καταλογιστούν ευθύνες; Δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να πεινάει, να μην έχει δουλειά και οι τράπεζες να δανείζονται δισεκατομμύρια ευρώ, «κάτω από το τραπέζι».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, οι τράπεζες έλαβαν άλλα 41 δισ. ευρώ ελέω του Έλληνα φορολογούμενου, χωρίς την έγκριση της Βουλής, χωρίς τον παραμικρό δημόσιο διάλογο και με εγγύηση του ελληνικού κράτους (και κατ’ επέκταση από τους ευρωπαίους εταίρους μας, στον βαθμό που το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο), ερήμην του Έλληνα, του Γερμανού, γενικότερα του Ευρωπαίου πολίτη!
Το «κόλπο» με το οποίο οι τραπεζίτες κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα είναι απλό και φυσικά κινείται οριακά στο πλαίσιο της νομιμότητας. Όπως το περιγράφει ο οικονομολόγος, η τράπεζα «Χ» δάνειζε τον… εαυτό της. Με άλλα λόγια, εξέδιδε ιδιωτικά ομόλογα που δεν είχε ποτέ σκοπό να πουλήσει σε επενδυτές. Γιατί να εκδώσει τέτοια ομόλογα-φαντάσματα;
Ο λόγος ήταν: Ώστε να καταθέσει αυτά τα ομόλογα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εχέγγυα με αντάλλαγμα δανεικό χρήμα. Βεβαίως η ΕΚΤ δεν είχε δικαίωμα να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο, καθώς αποδοχή τους θα παραβίαζε τόσο τη λογική όσο και το καταστατικό της ΕΚΤ – θα ήταν σαν η ΕΚΤ να δάνειζε στην Τράπεζα Χ και, ταυτόχρονα, να αποδεχόταν το δάνειο το ίδιο ως… εχέγγυο. Για να νομιμοποιηθεί η ΕΚΤ να αποδεχθεί αυτά τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυα, η Τράπεζα Χ πέρναγε πρώτα από την Πλατεία Συντάγματος και ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών να τα εγγυηθεί. Με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σταμπαρισμένη στα ομόλογα-φαντάσματα, η Τράπεζα Χ τα πήγαινε στην ΕΚΤ, τα κατέθετε, και λάμβανε το δανεικό χρήμα. Ουσιαστικά, η ΕΚΤ δεχόταν τα ομόλογα-φαντάσματα ως εχέγγυο για τον απλό λόγο ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι, εν πλήρη αγνοία τους, τα είχαν εγγυηθεί, καθιστώντας τα «εχέγγυα».
Από το 2009, αφού ξέσπασε η παγκόσμια τραπεζική κρίση, το ελληνικό δημόσιο συνεχώς εγγυάται ομόλογα των τραπεζών για να τις διευκολύνει. Αυτό ήταν κατανοητό όταν οι τράπεζες κινδύνευαν να κλείσουν τις πόρτες τους. Ήταν μια πρακτική που μάλιστα συζητήθηκε ευρέως, και στη Βουλή. Όμως, το 2013, το κράτος έδωσε, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, 41 δισ. Ευρώ τα οποία δανειστήκαμε από το EFSF. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι, την ίδια ακριβώς εποχή, σαν να μην είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, ο φορολογούμενος φορτώθηκε άλλα 41 δισ. Ευρώ μέσω της παραπάνω μεθόδου.
Συνολικά, μόνο το 2013, κι έως και τον Φεβρουάριο του 2014, όλες οι ελληνικές τράπεζες μαζί δανείστηκαν (με τον τρόπο που περιέγραψε η προηγούμενη παράγραφος) 41 δισ. Ευρώ τα οποία εγγυήθηκε το ελληνικό δημόσιο αυξάνοντας έτσι κατά 22% του ΑΕΠ τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου.
Στο άρθρο του στο protagon.grο κ. Βαρουφάκης καυτηριάζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει ενημερωθεί για αυτό το κρυφό πακέτο των 41 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι βαραίνει τις υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου που ο Ευρωπαίος πολίτης θα κληθεί να υποστηρίξει αποδεχόμενος κούρεμα του χρέους μας το οποίο είναι αναπόφευκτο.
Πλέον, η ΕΚΤ βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει ήδη δηλώσει ότι τέτοια σαθρά εχέγγυα θα σταματήσει να τα δέχεται από τον Μάρτιο του 2015. Ό,τι και να λέει όμως η ΕΚΤ, τον Μάρτιο του 2015 θα αναγκαστεί: Είτε να ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να της επιστρέψουν δάνεια, είτε να πει ότι εκείνη μεν δεν δέχεται άλλα τέτοια ομόλογα-φαντάσματα αλλά ότι θα κάνει τα στραβά μάτια αν οι ελληνικές τράπεζες εκδώσουν νέα ομόλογα-φαντάσματα και τα καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα τα αποδεχθεί στο πλαίσιο του λεγόμενου ELA.
Danioliptes.gr