Κεραυνός εν αιθρία είναι το άρθρο του Όλι Ρεν στη Wall Street Journal με οποίο αποκαλύπτει το νέο γερμανικό σχεδιο για Ευρωζώνη 2 με εγκατάλειψη στην ουσία του σημερινού μοντέλου της νομισματικής Ένωσης. Ο ευρωαίος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων αποκαλύπτει πως ο οδικός χάρτης θα είναι έτοιμος και θα παρουσιαστελι το Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει τον οδηγό για την μετεξέλιξη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των Γερμανών και των συνοδοιπόρων τους.
Το άρθρο του Όλι Ρεν αποτελεί ένα νέο στοιχείο που μεταβάλλει καταλυτικά τις ισορροπίες στην Ευρωζώνη και αποκαλύπτει τις βαθυτερες αιτίες της γερμανικής πολιτικής καθοώς και τους στόχους που αυτή υπηρετεί προϊδεάζοντας για το μέλλον. Μια τέτοια εξέλιξη δείχνει ότι η Γερμανία αφού δεν μπόρεσε να πετύχει άρση του δικαιώματος βέτο των χωρών με την παρούσα διάρθρωση της Ευρωζώνης ετοιμάζει νέα Ενωση. Οπερ σημαίνει ότι κωλυσιεργεί ακουσίως σπαταλώντας χρόνο μέχρι να ετοιμαστεί το νέο σχέδιο και θα προσφέρει διάσωση σε όσους θέλουν με αντάλλαγμα την αποδοχή των όρων της νέας Ενωσης.
Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να επιδιορθώσει τις ανισορροπίες ανάμεσα στα κράτη μέλη.
Ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι πυλώνας σταθερότητας ενάντια στην κρίση και τόνισε ότι σέβεται την ανεξαρτησία της, αλλά παράλληλα χαιρετά την ετοιμότητα που δείχνει ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι να προστατέψει το ευρώ.
Πάντως, δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις που περιλαμβάνει ο Οδικός Χάρτης για το Ευρώ.
Ο κ. Ρεν είπε ακόμα ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν μερίδιο ευθύνης στην κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να πάρει η ΕΕ μόνη της την ευθύνη για αυτό και ζήτησε από τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την ΕΕ, να μάθουν από τα λάθη του παρελθόντος και να βγουν από την κρίση μαζί, πιο δυνατές.
Για την Ελλάδα
Στο άρθρο του σημειώνει για την Ελλάδα, ότι έχουν γίνει περισσότερα από όσα συχνά πιστεύει κανείς, κάνοντας μνεία στις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία -όπως αναφέρει- απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης.
Σημείωσε παράλληλα, ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στην Ιρλανδία τόνισε ότι επέστρεψε στις αγορές νωρίτερα από ότι αναμένονταν και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της Πορτογαλίας, ενώ για την Ισπανία είπε ότι το πακέτο που θα λάβει θα δώσει την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζές της και τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.