Στις 21 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και ιδιώτες.
Η νέα πραγματικότητα για τους οφειλέτες έρχεται με 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως από τον ερχόμενο μήνα. Τουλάχιστον 7.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να έχουν γίνει από τις τράπεζες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ τουλάχιστον 6.000 ακόμα θα πρέπει να ακολουθήσουν στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2018.
Αυτό υπαγορεύει το «χρονοδιάγραμμα» που έχουν θέσει οι δανειστές στις τράπεζες, με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν να προβλέπει 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια. Σημειώνεται ότι μόνο για τη διενέργεια των stress tests στις ελληνικές τράπεζες ο SSM έχει απαιτήσει δείγμα γραφής με 2.000-3.000 πλειστηριασμούς.
Καθημερινά, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναγγελίας πλειστηριασμών μεταπίπτουν ολοένα και περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών, τα οποία είχαν αρχικά σχεδιαστεί να εκτελεστούν μέσω των Ειρηνοδικείων. Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν μεταπέσει στο σύστημα 1.517 πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τράπεζες και ιδιώτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των τελευταίων 2,5 μηνών, προκύπτει ότι ελάχιστοι εκτελούνται, αφού είτε ματαιώνονται γιατί δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής, είτε δεν φτάνουν ποτέ στο «σφυρί».
Ένα μεγάλο μέρος των οφειλετών προσέρχεται στον γκισέ της επισπεύδουσας τράπεζας και ζητά ρύθμιση και, μάλιστα, η τάση αυτή ενισχύεται με «εντυπωσιακούς ρυθμούς» εμπνέοντας αισιοδοξία στις τράπεζες που πασχίζουν να πιάσουν τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων.
Να σημειωθεί ότι για τα χρέη προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εφαρμοστούν αποκλειστικά από την 1η Μαΐου.