Βέτο στις ρυθμίσεις για τις οφειλές και τα «κόκκινα» δάνεια από την τρόικα

Βέτο στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια φέρεται να έχει ασκήσει η τρόικα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Σαββατιάτικου Τύπου, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.

Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό κενό του 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και όπως τονίζουν οι δανειστές είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Οι εκτιμήσεις για το κόστος και η απαίτηση της τρόικας προκάλεσαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, η οποία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των ρυθμίσεων. Πολιτικώς θα ήταν καταστροφικό κάτι τέτοιο, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε μιλώντας στον Σκάι ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ρύθμιση έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή και πρέπει να εφαρμοσθεί.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσέθεσε ότι η στάση της τρόικα ενδεχομένως να εντάσσεται στις γνωστές πιέσεις που ασκούνται παραμονές της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Προσέθεσε πως ο ίδιος δεν έχει γίνει αποδέκτης κάποιας ένστασης από την τρόικα για το ζήτημα, αν και δεν είναι αρμόδιος.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.

Πηγή:www.reporter.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *