Αυτό είναι το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ – Όλη η λίστα

Σχεδόν έτοιμο πρέπει να θεωρείται το πακέτων των σκληρών μέτρων λιτότητας ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014, και εκτός απροόπτου θα βρίσκεται στα χέρια του Πρωθυπουργού μέχρι την Τρίτη…

Το πακέτο περιλαμβάνει αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, καθώς και συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, τσεκούρι στα εφάπαξ αλλά και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών. Ειδικότερα, το πακέτο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει:

  1. Μείωση στις συντάξεις από 700 ευρώ και πάνω από 2% έως και 15%
  2. Μείωση μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους σε ειδικά μισθολόγια. Η μείωση θα είναι αναδρομική από 1 Ιανουαρίου 2012, ενώ γίνεται προσπάθεια να μην θιγούν οι μάχιμοι ένστολοι.
  3. Επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ. Το μέτρο θα μειώσει τους μισθούς των υπαλλήλων έως και 35%.
  4. Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών και μείωση του για τους υπόλοιπους με επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. ιδιοκατοίκηση)
  5. Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ
  6. Αύξηση του κατώτατου χρόνου συνταξιοδότησης από τα 15 χρόνια στα 20.
  7. Κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
  8. Νέες περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και Αδείας για όσους δημοσίους υπαλλήλους τα λαμβάνουν.
  9. Μείωση του εφάπαξ κατά 23% για τους δημοσίους υπαλλήλους και έως 45%, για τους υπόλοιπους, ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει.
  10. Περικοπές στα προνοιακά επιδόματα με θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την οικογένεια των δικαιούχων.
  11. Περικοπές στις συντάξεις όσων λαμβάνουν δεύτερη και τρίτη σύνταξη, καθώς και στις συντάξεις που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.
  12. Εφεδρεία για τρία χρόνια και έπειτα απόλυση για 35.000 δημοσίους υπαλλήλους από το 2013.
  13. Μείωση του μισθολογικού κόστους σε κάθε υπουργείο έως 25%
  14. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ΟΓΑ-ΟΑΕΕ
  15. Επιβολή εισφοράς για τους ανέργους του Δημοσίου
  16. Κλείσιμο και συγχωνεύσεις για περίπου 50 φορείς του Δημοσίου.
  17. Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής έως και το 2015 του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων σε αυτό κατά 115.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πακέτο μέτρων θα συζητηθεί εκ νέου σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στον Πρωθυπουργό. Ο Αντώνης Σαμαράς θα ξεκινήσει από τα μέσα της εβδομάδας σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες, αρχής γενομένης την Τετάρτη με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και αναμένεται να χρησιμοποιήσει το πακέτο των παραπάνω μέτρων ως διαπραγματευτικό όπλο για να θέσει ανεπισήμως το αίτημα της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια. Το ίδιο θα πράξει την Παρασκευή και το Σάββατο στις κρίσιμες συναντήσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να έχει κλειδώσει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει στην Αθήνα η Τρόικα, προκειμένου να ετοιμάσει την Έκθεση Αξιολόγησής της. Από την Έκθεση αυτή θα καθοριστεί το αν θα πάρει τελικά η Ελλάδα την δόση-μαμούθ των 31 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Την τελική απόφαση θα λάβουν οι εταιροι μας στο Eurogroup του Οκτωβρίου…

kafeneio-gr.blogspot.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Αυτό είναι το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. ευρώ – Όλη η λίστα”

  1. Οι τραπεζες το 2008 που ξεκινησε η κριση ειχαν αποθεματικα 23 δις και 240 δις καταθεσεις.
    Με τα πακετα στηριξης του δημοσιου αρχης γενομενης με το πακετο Αλογοσκουφη των 28 δις … πηρανε μεχρι σημερα ζεστο χρημα απο την ΕΚΤ 130 δις (εγγυησεις 218 δις) και δωσανε σε αναληψεις 80 δις.
    Αρα μενει ενα ταμειακο υπολοιπο 73 δις.
    Παπαριες του τυπου το ξοδεψαμε το υπολοιπο σε ανειλημμενες υποχρεωσεις που ειχαμε δεν ισχυουν. Αντε να ξοδεψανε τα 23 δις απο τα 73 δις που περισεψανε … αρα υπαρχουν 50 δις στα ταμεια τους αυτη τη στιγμη.
    Επισης, τα 80 δις που δωσανε οι τραπεζες σε αναληψεις δεν φυγανε ολα εξω. Ο ιδιος ο Βενιζελος εχει πει οτι υπαρχουν 45 δις σε θυριδες και σεντουκια σημερα που μιλαμε.
     
    Και λεμε,
    Με κοντα 100 δις στο πατελονι … γιατι δεν βγαινουμε στην δευτερογενη αγορα να σκουπισουμε τουλαχιστον το μισο χρεος που εχει μεινει εκτος μνημονιου αγοραζοντας το κοψοχρονια …
    Αντιθετως, περιμενουμε να ληξει για να το πληρωσουμε στην ονομαστικη του αξια.
    Αν αγοραζαμε το μισο χρεος τοτε ο δεικτης ΧΡΕΟΣ/ΑΕΠ θα επεφτε αμεσως πολυ κατω απο το 100% και θα ξαναεπικρατουσε οικονομικο νιρβανα στη χωρα.
     
    Οι ευρωπαιοι εταιροι του “λοντον σκουλ οφ οικονομικς” δεν τα ξερουν αυτα … μονο ο Αετος τα ξερει ?
    Οπως και να ‘χει η πολιτικη του μνημονιου ειναι αποτυχημενη και οι σχεδιαστες της συμπεριλαμβανομενων των Μερκελ, Σοιμπλε, Γιουνκερ, Λαγκαρντ πρεπει να διωχθουν νομικως απο την Ελλαδα … και οχι να επιρριπτουν ευθυνες στον ελληνικο λαο για την αποτυχια αυτης της πολιτικης επιλογης.
    Ο ελληνικος λαος δεν εβαλε υπογραφες στο συμβολαιο του μνημονιου … αυτοι βαλανε υπογραφες μαζι με τους εγχωριους δοσιλογους.
    Αυτοι θα δωσουν εξηγησεις … οχι εμεις.
     
     
     

    1. Με τι λεφτά ρε μεγάλε να τα αγοράσουν; 
      Εδώ ζορίζονται να βγάλουν το μήνα. Αν εννοείς να χρησιμοποιηθούν τα λεφτά των καταθετών, τότε είσαι φάουλ.
      Όσον αφορά τις εγγυήσεις, δεν ξέρεις ότι αυτές χρησιμοποιήθηκαν για άντληση ποσοστού ρευστότητας από την ΕΚΤ; Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ εγγύηση, άντλησαν 50% ρευστό. 
      Είπαμε ότι αντιπαθούμε τις τράπεζες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει οι καταθέτες να χάσουν τις οικονομίες τους. 

      1. Ειπα και παραπανω οτι οι εγγυησεις δημοσιου ειναι 218 δις και το ρευστο που παρθηκε απο τις τραπεζες ειναι 130 δις. Οι υπολοιπες εγγυησεις για να παμε στα 260 ετσι ωστε να παρθουν τα 130 καλυφθηκαν απο τις ιδιες τις τραπεζες. Οι τραπεζες δηλαδη εδωσαν εγγυησεις περιπου 40 δις απο το χαρτοφυλακιο τους και πηρανε 130 δις ζεστο χρημα.
        Κατα τα αλλα τι λεμε τοσο καιρο …. για εθνικοποιηση τραπεζων δε λεμε ?
        Αν γινει εθνικοποιηση (εννοειται απο μια αλλη κυβερνηση) τοτε ολο αυτο το αποθεματικο των 50 δις που ειπα στο πρωτο σχολιο θα ειναι διαθεσιμο στα χερια του κρατους.
        Οι τραπεζες πληρωνουν στην ΕΚΤ περιπου 6 δις το χρονο σε τοκους οποτε τα 50 δις ειναι διαχειρισιμο κεφαλαιο.
        Οσον αφορα τα 45 δις που βρισκονται σε θυριδες … ξαναλεω οτι πρεπει να ανοιξουν οπως και οι κινησεις λογαριασμων … και για ποσα ανω των 100 χιλιαδων να ζητηθει ποθεν εσχες.
        Ε, αν τυχον υπαρχει και κανενας που εχει τετοια ποσα στην κυριοτητα του και ειναι και νομιμα … δηλαδη εχει πληρωσει φορους … τοτε χαλαλι του.
        Ολοι οι αλλοι …..
        στον ΑΤΜΟΟΟΟΟΟΟΟ κουφαλες !!!
         
        Ετσι βρισκονται τα λεφτα ψηλε, αγοραζεται το κωλοχρεος στο 1/10 της ονομαστικης του αξιας στη δευτερογενη αγορα και ξεμπερδευεις με τα βαμπιρ.
        Τελος, οποιος προβληματιζεται για λεπτομερειες επι της δεοντολογιας μιας τετοιας πρακτικης, ουσιαστικα μεταθετει την ευθυνη της λυσης του ελληνικου προβληματος στα παιδια του.
         

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *