Τη μάχη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τη διαμόρφωση ενός συνολικού πλαισίου ρύθμισης των οφειλών, ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τους διάφορους πιστωτές (τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας), ξεκινά η κυβέρνηση.
Μετά την ψήφιση των βελτιώσεων για την υποβολή αίτησης παροχής προστασίας της πρώτης κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η κυβέρνηση (αλλά και οι τράπεζες) αποσκοπεί στο να μην αφήσει κανέναν επιλέξιμο δανειολήπτη εκτός της “ομπρέλας” του νόμου 4605/2019, ο οποίος εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της δέσμευσης για τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων το οποίο θα αντικαταστήσει τον παλαιό νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενιαίας πλατφόρμας για τη συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους.
Σήμερα, το ιδιωτικό χρέος ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που “τρέχουν” παράλληλα (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων κ.λπ.), με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην ικανοποιούνται αναλογικά όλοι οι πιστωτές, αλλά κυρίως να μην μπορεί να καθαρίσει το τοπίο γύρω από το ποιος πραγματικά χρειάζεται προστασία και ποιος λειτουργεί καταχρηστικά ως στρατηγικός κακοπληρωτής.
[button url=”https://www.capital.gr/oikonomia/3394214/arxizei-i-maxi-gia-tin-proti-katoikia-pros-eniaia-platforma-ruthmisis-ofeilon” target=”blank” wide=”yes” radius=”round” icon=”icon: arrow-right”]Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ[/button]