Εμπόδια στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια γενναία ρύθμιση για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βάζει η τρόικα, σύμφωνα με το Βήμα. Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Ιούλιο, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα και η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθιστούν αναγκαία μια ρύθμιση-«πακέτο».
Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 έως 100 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής), με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ.
Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία.
Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου), με 6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τον Ιανουάριο, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρει το Βήμα, το ζήτημα της ρύθμισης ετέθη τον Ιούλιο στην τρόικα, αλλά η αντίδραση των δανειστών ήταν «παγωμένη». Κάθετη ήταν η άρνηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.
Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» που θα χαρακτηρίζεται από πολλές δόσεις λέγοντας ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Μάλιστα σε μια ανεπίσημη κουβέντα το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να συνέδεσε την ένταξη σε ενδεχόμενη ρύθμιση με αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ., κατάσχεση περιουσίας αν δεν καταβληθούν τρεις μόλις δόσεις) ακυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων.
Ειδικότερα για τις οφειλές προς τα Ταμεία το ΔΝΤ τόνισε ότι η ισχύουσα ρύθμιση χρεών που έχει εγκρίνει η τρόικα είναι επαρκής.
Παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα δώσει ανάσα στην αγορά.