Θετική είναι η εισήγηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την παροχή στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις της δυνατότητας να εκπροσωπούν στα δικαστήρια τους ιδιοκτήτες των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Αυτό αναφέρουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές, οι οποίες τονίζουν πως πλέον απομένει ουσιαστικά το τυπικό μέρος για την έκδοση της οριστικής απόφασης, η οποία θα βάλει τέλος στο κύμα ανακοπών από τους δικηγόρους των δανειοληπτών.
Οι νομικοί εκπρόσωποι των οφειλετών στηρίζονται αυτή τη στιγμή σε μία απόφαση τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγορεύει στους servicers να λειτουργούν για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει δάνεια ή φέτες τιτλοποιήσεων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν εκδοθεί άλλες 12 αντίθετες αποφάσεις.
Μπορεί σε αυτή τη φάση το θέμα να μην έχει τελεσιδικήσει, ωστόσο οι σχετικές ανακοπές απορρίπτονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πηγές από τον κλάδο των servicers αναφέρουν ότι στο 80% των περιπτώσεων οι δικαστές επιτρέπουν την διεξαγωγή των πλειστηριασμών.
Παρ΄ όλα αυτά, τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης αναμένουν την τελική επίλυση του ζητήματος από το Ανώτατο Δικαστήριο, ώστε να μπει ένα τέλος στις καθυστερήσεις, οι οποίες όπως τονίζουν είναι και σε βάρος των δανειοληπτών, που εκτός από τα επιπλέον νομικά έξοδα, καλούνται εν τέλει να πληρώσουν περισσότερους τόκους για όσο διάστημα η υπόθεσή τους παραμένει ανοιχτή.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα αναγκαία εργαλεία για την όσο το δυνατό ταχύτερη αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που διαχειρίζονται.
Η επίδραση των εκλογών
Καθώς όμως εισερχόμαστε στο εκλογικό 2023, οι εργασίες των servicers θα επηρεαστούν για κάποιους μήνες ακόμη.
Ειδικότερα, αν υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες, τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά για τρεις περίπου μήνες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται, ανάλογα με το χρόνο των εκλογών, οι πλειστηριασμοί να σταματήσουν κάποια στιγμή την άνοιξη για να επανεκκινήσουν το φθινόπωρο του 2023, μιας και τον Αύγουστο τα δικαστήρια δεν λειτουργούν.
Όπως επισημαίνει τραπεζική πηγή, εξ αυτού του λόγου θα μπορούσαν να προκληθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ανακτήσεων από τα κόκκινα δάνεια που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης.
Ο βασικός κίνδυνος είναι μην επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», οδηγώντας σε ένα δυσμενές σενάριο ακόμη και σε κατάπτωσή τους, επιβαρύνοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο χρέος.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει πωλήσεις κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά, επιδρώντας αρνητικά στις ανακτήσεις, αλλά και στην προσπάθεια αναγέννησης επιχειρήσεων με προοπτικές ανασύνταξης.
“Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Οικονομικό Ταχυδρόμο του Ομίλου Μαρινάκη, ότι η υποχρέωση γραπτής εισήγησης πριν τη δικάσιμο, έχει καταργηθεί στον Άρειο Πάγο. Άρα ούτε εισήγηση υπάρχει, ούτε “ανεξάρτητες πηγές”, παρά μόνο ευσεβείς πόθοι, εξυπηρετήσεις και fake news.”
Ολόσωστη επισήμανση του συναδέλφου Giorgos Kaltsas
Θα προσέθετα δε ότι η διαρκής απόπειρα προοικονόμησης μιας αποφάσεως, υπέρ των τραπεζών δείχνει, αφενός μεν, έλλειψη σεβασμού προς τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της και έμμεση απόπειρα παρέμβασης στο έργο της, αφετέρου δε, απελπισία, αφού έτσι, χοντροκομμένα και άτεχνα όπως γίνεται, δείχνει ότι κάποιοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες και στη δημιουργία εντυπώσεων, συνεπαρμένοι, μάλλον από την ιστορική φράση “με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία”, που εδώ και 3,5 χρόνια κυβερνά τον τόπο.
Aπό Μαριο Μαρινακο σχολιο στην σελιδα του FB