Εξαιρετικά κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, βασικά ο Ολάντ και η Μέρκελ που ηγούνται των δύο συγκρουόμενων οικονομικών και πολιτικών φιλοσοφιών, καλούνται να ξεπεράσουν τις μεγάλες διαφωνίες τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και να επιβεβαιώσουν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Το πολιτικό πρόταγμα δηλαδή που χάρισε στη Γηραιά Ήπερο σχεδόν 70 χρόνια αδιάλειπτης (και ανεπανάληπτης) ειρήνης, αλλά και ιστορικά πρωτόγνωρες συνθήκες ευημερίας, τουλάχιστον για μία σημαντική μερίδα(τη μεγαλύτερη) Ευρωπαίων πολιτών.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου θα ξεκινήσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 29 Ιουνίου, στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η Σύνοδος των «17» της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Στο τραπέζι των «27» θα τεθεί η αμοιβαιοποίηση του χρέους, η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η δημοσιονομική ενοποίηση και τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, ζητήματα τα οποία αποσκοπούν στο να διαφυλάξουν το ευρώ και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ωστόσο, τα κρίσιμα αυτά θέματα φαίνεται πως διχάζουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξει οριστική λύση, η οποία θα οδηγούσε στην εκτόνωση της κρίσης και θα καθησύχαζε τις αγορές.
Συγκεκριμένα, υπέρ της ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής ένωσης τάσσεται η Γερμανία και η Αυστρία, βρίσκοντας απέναντί τους την Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες εκλαμβάνουν το συγκεκριμένο βήμα ως εκχώρηση κυριαρχίας.
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία και η Ιταλία ζητούν περισσότερη αλληλεγγύη για τις αδύναμες χώρες της ζώνης του ευρώ, βάζοντας στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μέτρα άμεσης τόνωσης της ανάπτυξης και βέβαια την αμοιβαιοποίηση του χρέους, θέμα που καίει για την Γερμανία, με την Άγκελα Μέρκελ να έχει δηλώσει ότι όσο ζει δεν θα υπάρξουν ευρωομόλογα, επιμένοντας στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τη λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις ως προαπατούμενα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Η πρόταση των «4»
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα οι «27» αναμένεται σήμερα να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης, με τις συζητήσεις να βασίζονται πάνω στο προσχέδιο για τη «δημιουργία μιας πραγματικής οικονομικής Ένωσης προκειμένου να σωθεί το ευρώ», που συνέταξαν ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Το συγκεκριμένο προσχέδιο καταδεικνύει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ το επόμενο διάστημα, στοχεύοντας στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2012.
Ουσιαστικά, προτείνεται η εκχώρηση του ελέγχου επί των δημόσιων οικονομικών στις Βρυξέλλες, με αντάλλαγμα την έκδοση ευρωομολόγων και την κοινή χρηματοδότηση των χρεών των κρατών μελών.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα, οι ετήσιες δαπάνες των κρατών μελών θα υπολογίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που σημαίνει ότι μια χώρα θα μπορεί να υπερβεί τα σχετικά όρια που έχουν τεθεί μόνον εάν έχει λάβει την άδεια των άλλων κρατών μελών.
Παράλληλα, οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν αναγκαία τη θεσμοθέτηση ενός Ευρωπαίου υπουργού επί των δημοσιονομικών.
Το επόμενο θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των «27» της ΕΕ είναι η πρόταση για τη σύσταση μιας τραπεζικής ένωσης.
Η πρόταση αυτή προβλέπει την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ευρωπαϊκή στήριξη των τραπεζών που οδηγούνται σε χρεοκοπία κατά τρόπο που να μην επιβαρύνονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και την κοινή εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Επιπλέον, οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν αναπόφευκτη την εναρμόνιση των εθνικών φορολογικών νομοθεσιών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Τέλος, οι «27» θα συζητήσουν την πρόταση που τέθηκε στη μίνι-Σύνοδο της Ρώμης στις 23 Ιουνίου από τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με την οποία το 1% του κοινοτικού προϋπολογισμού (120 ως 130 δισ. ευρώ) θα διατεθούν για την τόνωση της ανάπτυξης.
[sc:Πηγή id=”http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=98753″ ]