Από Δεκέμβριο η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη

Από την πλήρη απραξία, μέχρι τα εντυπωσιακά βήματα προόδου, τα «κονκλάβια» των υπουργών (Οικονομικών εν προκειμένω) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν καταφέρει να κάνουν ακόμα και τους πλέον ευρωσκεπτικιστές, να σηκώσουν τα χέρια ψηλά.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται προς το παρόν και το σημερινό eurogroup, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για ιστορικές μεν αποφάσεις, οι οποίες παραπέμπονται στις «ελληνικές καλένδες».

Τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για ένα προσχέδιο τραπεζικής ενοποίησης, όπου μια ευρωπαϊκή αρχή θα εποπτεύει τις μεγαλύτερες τράπεζες των 17 κρατών μελών από το 2013.

Παράλληλα προς την εξεύρεση της λύσης(;) της διαδοχικής προεδρίας στο Εurogroup φαίνεται πως καταλήγουν Παρίσι και Βερολίνο καθώς η επιμονή του Βερολίνου για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης από τον Γερμανό Βολφανγκ Σοιμπλε συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν καταλήξει, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις – κλειδιά στους κορυφαίους οικονομικούς μηχανισμούς της Ευρώπης. O νυν επικεφαλής του eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου αναμένεται να παραμείνει στη θέση του για 6 ακόμα μήνες, δηλαδή μέχρι την πλέον κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup που αναμένεται τον προσεχή Δεκέμβριο, ενώ ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ αναμένεται να αναλάβει επικεφαλής του ESM

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο για διπλή προεδρία ανά 2,5 έτη, μεταξύ του Βολφγκανγκ Σόιμπλε και του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Πειρ Μοσκοβισί.

Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου και απερχόμενος επικεφαλής του Εurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ πρότεινε να αναλάβει τη θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο νυν Διοικητής της Τράπεζας του Λουξεμβούργου Υβ Μερς, αφήνοντας έξω τον Ισπανό Μανουέλ Γκονζάλες Παράμο, “ακυρώνοντας” μια άτυπη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας που προέβλεπε πως οι τέσσερεις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης θα είχαν πάντοτε από μια θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ.

Παράλληλα η Ευρωζώνη εξετάζει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ισπανία για να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος, επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια στιγμή ο υπουργός κ. Στουρνάρας ενημέρωσε τους κ.κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί, για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έρθει στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα

Υπενθυμίζεται ότι προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνεδρίασης του Eurogroup ανέφερε ότι ο στόχος για το ισπανικό έλλειμμα του 2012 θα αυξηθεί στο 6,3% από 5,2% προηγουμένως, ενώ για το 2013 ο στόχος θα αφορά έλλειμμα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και για το 2014 έλλειμμα της τάξης του 2,8%.

“Υπάρχει μία πρόταση για την Ισπανία. Εκτιμώ πως αυτή είναι μία θετική πλευρά”, είπε ο Moscovici, προσερχόμενος στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν η πραγματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες καθώς και τα κοινωνικά τους προβλήματα.

“Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι που προσφέρονται, κατά τη γνώμη μου, για να λάβουν την ομόφωνη έγκριση των υπουργών”, είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ.

Ξεχωριστά, ο Μοσκοβισί είπε πως οι υπουργοί θα πρέπει επίσης να βρουν μια λύση για το ποιος θα αναλάβει το “τιμόνι” του Eurogroup μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η Γαλλία και η Γερμανία αναζητούν τρόπους να μοιραστούν αυτό το ρόλο τα προσεχή έτη. Ωστόσο, ο Μοσκοβισί έριξε “πάγο” στην ιδέα, λέγοντας πως η Γαλλία επιθυμεί ο Γιούνκερ να συνεχίσει για λίγο να εκτελεί τα καθήκοντά του, έως ότου βρεθεί μια λύση.

Επίσης, ο Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη οι ΥΠΟΙΚ να επισφραγίσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων προς μία τραπεζική ένωση, ξεκινώντας με την σύσταση ενός ενιαίου εποπτικού φορέα.

Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ισπανία στο επίκεντρο της συνάντησης του Eurogroup

Η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Michael Noonan, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Noonan σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους τόνισε πως η βασική απόφαση που θα ληφθεί θα είναι για τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Ο Ιρλανδός υπουργός τόνισε πως δεν αναμένει πρόοδο στις συζητήσεις που αφορούν στη χώρα του και πως το πιο πιθανό θα είναι μία συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο.

prothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *