Ανοίγει ο κύκλος για γενναίο «κούρεμα» στα καταναλωτικά δάνεια μετά το πόρισμα της Blackrock – Τι θα ζητάνε οι τράπεζες από τους δανειολήπτες

Αμέσως μετά την παράδοση του πορίσματος της Blackrock στην Τράπεζα της Ελλάδος , οι διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών θα πρέπει να λάβουν γενναίες αποφάσεις όσον αφορά στα χαρτοφυλάκια τους.  

Το πόρισμα της αμερικανικής εταιρείας θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “οι τράπεζες πρέπει να αποφασίσουν περισσότερο επιθετικές λύσεις όσον αφορά στα δάνεια τα οποία έχουν καταγγελθεί και έχουν περιέλθει σε οριστική καθυστέρηση”. Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πρακτικά, οι τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκιά  τους «κακά» δάνεια πάνω από 30 δισ. ευρώ σε σύνολο 230 δισ. ευρώ τα οποία έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται.  Επί της ουσίας, πρόκειται για καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά  δάνεια.

 Έτσι λοιπόν τώρα οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών καλούνται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά στο μέλλον των δανείων αυτών.  Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι τράπεζες θα μεταφέρουν τα δάνεια αυτά στις BadBanks που θα δημιουργηθούν προκειμένου να προχωρήσουν (όπως είναι οι σχετικές εισηγήσεις)  σε μικρά κουρέματα στα συνολικά ποσά.  

Ένας από τους λόγους  πού καθίσταται επιτακτική η δημιουργία των BAD Banks είναι ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται και οι οποίες ποινικές  ευθύνες για τις διοικήσεις των τραπεζών σε περίπτωση κουρέματος των δανείων.   

Σύμφωνα λοιπόν με καλά ενημερωμένες πηγές:

Όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια: Οι διοικήσεις τουλάχιστον 2 εκ των 4 συστημικών τραπεζών δέχονται εισηγήσεις να “κουρευτεί” το 50% του οφειλομένου κεφαλαίου και το υπόλοιπο 50% να αποπληρωθεί σε 3 ισόποσες μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις. Αυτή την στιγμή το 50% των καταναλωτικών δανείων δεν αποπληρώνεται. Βέβαια, οι τράπεζες, παρόλο που τα δάνεια της καταναλωτικής πίστης δεν έχουν ενυπόθηκα βάρη, ψάχνουν να βρουν εάν οι δανειολήπτες έχουν ακίνητα στην κατοχή τους, προκειμένου να εγγράψουν βάρος.

Όσον αφορά στα στεγαστικά δάνεια: Δεν θα υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις όπως στα καταναλωτικά. Κορυφαίος τραπεζίτης έχει δεχτεί εισηγήσεις να προχωρήσει σε ένα κούρεμα από 5 έως 20%, όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμα, καθώς όλα θα εξαρτηθούν και από την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

www.newmoney.gr

4 σχόλια σχετικά με το “Ανοίγει ο κύκλος για γενναίο «κούρεμα» στα καταναλωτικά δάνεια μετά το πόρισμα της Blackrock – Τι θα ζητάνε οι τράπεζες από τους δανειολήπτες”

  1. Αυτή θα είναι και η τελευταία προσπάθεια απελπισίας, να εισπράξουν ο,τι μπορούν. Μετά θα πάνε σε διαγραφές.

  2. εμένα πάντως μου πρότεινε κούρεμα η citibank , τον νοέμβριο 40% τον ιανουάριο 50% και τον αυγουστο 60%, τους αντιπρότεινα να πληρώσω με κούρεμα κοντά στο 73% άμεσα και δεν θέλησαν, μου είπαν ότι η “προσφορά” ισχύει μέχρι και 31 αυγούστου, μετά μεπήραν τηλέφωνο (δικηγρικό γραφείο) και μου είπαν ότι ισχύει μέχρι 30 σεπτεμβρίου, και σήμερα με ξαναπήραν και μου είπαν ότι ισχύει η “προσφορά” μέχρι την τρίτη 17 σεπτεμβρίου
    Πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει στην όλη ιστορία με τις οφειλές, αλλά δεν ξέρω προς ποιανού όφελος

  3. Παιδιά, μην τρέφετε ελπίδες για κάτι καλό!. Πάμε για χρεωκοπία ολοταχώς! Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το καταλάβεις.

    Και μόνο που πάμε για μείωση συντάξεων στα 360 ευρώ για ΟΛΟΥΣ, φτάνει. Δεν είναι ανάγκη να μας ανακοινώσουν πτώχευση. Έχει ήδη συντελεστεί. Μένει μόνο να υποστούμε τα τελικά αποτελέσματα με βίαιο τρόπο.

    Θυμηθείτε με ότι θα γίνει γενική διαγραφή δανείων και θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, παρά τα λεφτά που έχει πάρει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *