Άγχος και βραχνάς για τους τραπεζίτες αποδεικνύονται τα επικείμενα stress tests της ΕΚΤ/SSM, ενώ δεν αποκλείεται σε μεμονωμένες περιπτώσεις να προκληθεί Bank panic και Bank run, καθώς όσες τράπεζες δεν περάσουν, θα οδηγηθούν σε εκκαθάριση και κλείσιμο. Οι 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποδείξουν εάν μπορούν να διατηρήσουν ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια και ανθεκτικότητα απέναντι σε αντίξοες και μη προβλέψιμες οικονομικές συνθήκες, ενώ αξιολογείται και η δυνατότητα αντιμετώπισης συστημικών σοκ στην αγορά. Οι τράπεζες θα πρέπει να εμφανίσουν core tier -στο καλύτερο σενάριο- 8% και 5,5% στο χειρότερο σενάριο. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των τραπεζών θα περάσει τα stress tests με core tier κοντά στο 7%, ενώ αρκετές από αυτές αναμένεται να μείνουν… μετεξεταστέες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τόσο η ΕΚΤ όσο και η ΕΒΑ για τα επερχόμενα stress tests έχουν συμπεριλάβει αρκετά αρνητικά σενάρια που θα μπορούσαν εν δυνάμει να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Σύμφωνα με τα τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τα «σενάρια καταστροφής» των stress tests θα περιλαμβάνουν φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, κατάρρευση των τιμών στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, εκτεταμένη αναταραχή στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και μη ολοκλήρωση της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, διεθνής κρίση στην αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα μες το βασικό σενάριο των stress tests οι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες μπορούν να οδηγήσουν σε υστέρηση των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 7% μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν την περίοδο 2014-2016.
Βόμβα Ντράγκι και Νούι
Την αποτυχία κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών στα τεστ αντοχής προδιαγράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, καθώς όπως είπε μόνο έτσι θα καταστούν αξιόπιστα. Οι δηλώσεις Ντράγκι προκαλούν κλυδωνισμούς στο ήδη παλλόμενο τραπεζικό σύστημα, καθώς προαναγγέλλεται, για πρώτη φορά από επίσημα χείλη, η ανεπάρκεια ευρωπαϊκών τραπεζών, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να θέσει σε περιδίνηση ολόκληρο τον κλάδο προκαλώντας ακόμα και πάγωμα της διατραπεζικής αγοράς.
Η αποτυχία τραπεζών θα σημάνει είτε την ανάγκη απευθείας ενίσχυσής τους από τους μηχανισμούς της ΕΕ, κάτι με το οποίο διαφωνεί κάθετα η Γερμανία ή την ανάγκη άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές, ή τέλος, την υπαγωγή τους σε καθεστώς εκκαθάρισης από το νέο μηχανισμό της ΕΚΤ.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της SSM, Ντανιέλ Νούι, έχει αποκαλύψει με συνέντευξή της στους FT ότι τα stress tests θα είναι σκληρότερα και ενιαία. Η ίδια έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα υπέρ του “θανάτου” των αδύναμων τραπεζών, θέση που έχουν υποστηρίξει ο Μάριο Ντράγκι και ο Όλι Ρεν.
Κάποιες από τις 130 συστημικές τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν μέλλον και πρέπει να κλείσουν, έχει δηλώσει η Νούι, ανοίγοντας νέο κύκλο συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ κυβερνήσεων-αγορών και τραπεζιτών για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τραπεζών.
Οι θέσεις της Νούι για μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχίας στα stress tests τα οποία η ίδια καλείται να επιβλέψει και για το κλείσιμο όσων τραπεζών προκαλούν ρίγη στους καταθέτες, καθώς κάτω από τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες ακόμα και να χρειαστεί μια τράπεζα νέα κεφάλαια θα πρέπει πρώτα να κουρέψει τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, εν συνεχεία τους μετόχους και μετά τους καταθέτες και αφού πιστοποιηθεί η βιωσιμότητά της τότε και μόνο να δεχθεί βοήθεια από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.
Η Νούι έχει καταστήσει σαφές ότι πρέπει να χαλαρώσουν οι δεσμοί κράτους-τραπεζών που συσφίχθηκαν ιδιαίτερα κατά την τελευταία χρηματοοικονομική κρίση. Μεταξύ άλλων η Nouy επέκρινε τους τραπεζίτες για τη χειραγώγηση ισοτιμιών και το σχηματισμό καρτέλ στο libor, επισημαίνοντας ότι μετά από λίγο καιρό τα «διδάγματα» ξεχνιούνται και οι κακές πρακτικές επανέρχονται.