Σενάρια ανασύνθεσης του κυβερνητικού σχήματος τίθενται επί τάπητος μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων του νέου Μνημονίου, η οποία αποτέλεσε “πύρρειο νίκη” για τα κόμματα της συγκυβέρνησης – ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι σχεδιασμοί γίνονται με φόντο το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, η οποία όμως εκτιμάται ότι δεν μπορεί να γίνει πριν από την προσχεή Ανοιξη. Επί του παρόντος τα κόμματα της τριμερούς κυβέρνησης προσανατολίζονται σε ανασχηματισμό, πιθανότατα αμέσως μετά την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την εκταμίευση της δόσης.
Στο νέο σχήμα θα συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος θα αναλάβει καθήκοντα αντιπροέδρου και συντονιστή της οικονομικής πολιτικής
Με το κυβερνητικό σχήμα να έχει μείνει στη Βουλή με πλειοψηφία 153 εδρών τέσσερις μήνες μετά τις κάλπες, ήδη στελέχη της ΝΔ ήδη προτείνουν στον Αντώνη Σαμαρά εκλογικό αιφνιδιασμό.
Είναι όμως δύσκολο να αποδεχθεί μία τέτοια κίνηση ο πρωθυπουργός πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup και με δεδομένο ότι το Βερολίνο έχει δώσει «οδηγίες» για ένα όσο το δυνατόν πιο ήπιο πολιτικό κλίμα μέχρι τις γερμανικές εκλογές.
Έτσι, προς το παρόν προκρίνεται η λύση του ανασχηματισμού, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έτοιμα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη τους.
Παρ’ όλα αυτά, η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων αναμένεται δύσκολη υπόθεση, παρ’ ότι τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και διαγραφέντες βουλευτές, όπως ο Κ. Σκανδαλίδης θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Η στάση του τελευταίου, που οδήγησε και στη διαγραφή του, είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που καλείται να αντιμετωπίσει στο ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το κόμμα έχασε έξι βουλευτές, ενώ ο Κ. Σκανδαλίδης αποτελεί πλέον έναν αντιμνημονιακό πόλο, που μπορεί να εξελιχθεί σε «πτέρυγα», αποτελώντας σημείο αναφοράς για πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Βουλής.
Με τη χθεσινή του ανακοίνωση ο Κ. Σκανδαλίδης θέτει θέμα επανακαθορισμού των σχέσεων του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, σε μία στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος σκοπεύει να αναβαθμίσει τη συμμετοχή του κόμματος.
Ανάλογα προβλήματα έχει και η ΔΗΜΑΡ, στην οποία, αν και οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς που καταψήφισαν τα μέτρα δεν διαγράφονται, αυτή τη στιγμή θεωρούνται «ξένα σώματα» στο κόμμα, απειλώντας τη συνοχή του.
Short link: https://daneiakartes.info/7hQ