Ανάσα για 360.000 «κόκκινα» δάνεια με γενναίες ρυθμίσεις

Σε ουσιαστικές ρυθμίσεις «κόκκινων» και προβληματικών ως προς τον χρόνο της καθυστέρησης δανείων προχωρούν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες.

Αυτό, ωστόσο, γίνεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και έλεγχο τυχόν παράτυπων πράξεων, όπως η «δόλια» μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενείς λίγο πριν σταματήσουν την αποπληρωμή του δανείου.

Οι δανειολήπτες που έχουν μπει στο ραντάρ των τραπεζών προκειμένου να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο ανέρχονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στους 360.000 και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

– 100.000 έχουν στεγαστικό σε οριστική καθυστέρηση, δηλαδή πάνω από έναν χρόνο και βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση,
– 200.000 αδυνατούν -3 μήνες και άνω- να αντεπεξέλθουν στους παλαιούς όρους του δανείου (δόση κ.λπ.) διότι έχουν πληγεί εισοδηματικά,
– 60.000 που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

«Κούρεµα» του δανείου προσφέρουν οι τράπεζες µόνο σε όσους δανειολήπτες (εκτιµάται ότι αποτελούν την πρώτη κατηγορία των 100.000 δανειοληπτών) στεγαστικού συγκεντρώνουν τις εξής προϋποθέσεις:

– Δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο περιουσιακό στοιχείο.
– Αποδεικνύουν ότι τα εισοδήµατά τους είναι χαµηλά και δεν µπορούν να εξυπηρετήσουν το συνολικό ύψος του δανείου.
– Δεν έχουν µεταβιβάσει τα τελευταία χρόνια (σ.σ.: και έναν χρόνο πριν εγκαταλείψουν την αποπληρωµή του δανείου) περιουσιακά στοιχεία σε τρίτους.
– Δεν προβλέπεται βελτίωση της οικονοµικής τους κατάστασης σε βάθος 5ετίας σε πρώτο στάδιο, ενδεχοµένως και για περισσότερο (σ.σ.: λόγω ηλικίας, προοπτικών κλάδου εργασίας κ.λπ.).
– Το δάνειο έχει καταγγελθεί, δηλαδή βρίσκεται ένα βήµα πριν από τον πλειστηριασµό.

Πηγή

3 σχόλια σχετικά με το “Ανάσα για 360.000 «κόκκινα» δάνεια με γενναίες ρυθμίσεις”

  1. Με λίγα λόγια, αν δεν είσαι ένα βήμα πριν την αυτοκτονία, μην περιμένεις κάποια λογική ρύθμιση.

  2. Πολυνομοσχέδιο: Τα πάνω-κάτω σε νόμο Κατσέλη και εξωδικαστικό

    Τι προβλέπεται στην πώληση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στα funds

    Αίρεται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν μέσα σε 12 μήνες τους οφειλέτες και τους εγγυητές μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, πριν την πώλησή στα funds.

    Ταυτόχρονα αίρεται και η δυνατότητα που παρέχεται, από το ισχύον καθεστώς, στους οφειλέτες να διακανονίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας. Το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή πώληση του δανείου χωρίς πρότερη ενημέρωση, ίσχυε μόνο για τους μη συνεργάσιμους οφειλέτες. Πλέον το μέτρο επεκτείνεται και στα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ εκτός του μέτρου μένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των φυσικών προσώπων.

    Επίσης η ενημέρωση των οφειλετών και των εγγυητών μπορεί να γίνει και με email πιθανότατα και με sms. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου: «Αναγγελία της καταχώρισης γίνεται ατύπως προς τους οφειλέτες και τους εγγυητές με κάθε πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας».

    ΠΗΓΗ : http://www.iefimerida.gr/news/422414/polynomoshedio-ta-pano-kato-se-nomo-katseli-kai-exodikastiko

    1. Όλα αυτά αφορούν μόνο μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τα οποία δεν έχει εγερθεί νομική διαδικασία από μέρους του δανειολήπτη και σε βάρος της τράπεζας, κοινώς δεν υφίσταται εκκρεμοδικία. Για παράδειγμα, όσα δάνεια εμπλέκονται με το ν.3869/10 ως ισχύει δεν μπορούν να πωληθούν! Τα όσα αναφέρει το άρθορ μήπως και “τσιμπήσει” κανάς αφελής σχετίζονται με πρόσωπα είτε που δε διαθέτουν πτωχευτική ιδιότητα ή με εταιρείες κουφάρια και άτομα που δεν έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν (οπότε και ορθά δεν επεδίωξαν ένταξη σε νόμους Κατσέλη κ.ο.κ.). Γενικά, πολύ προσοχή στα άρθρα κατά παραγγελίαν των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *