Η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι διατεθειμένος να συνεχίσει την πολιτική τού “φθηνού χρήματος” κατεβάζοντας το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος στο 0,50%.
Αν επιβεβαιωθεί η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να στηρίξει την ανάπτυξη μειώνοντας περαιτέρω το κόστος του χρήματος για ολόκληρη την ευρωζώνη αυτό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα για νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και εμπορικές τράπεζες.
Ενδεχόμενη κίνηση της ΕΚΤ να ρίξει στο ιστορικό χαμηλό του 0,50% το βασικό επιτόκιο του ενιαίου νομίσματος θα δώσει ανάσα σε εκατομμύρια δανειολήπτες με χρέη που τοκίζονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.
Κερδισμένες θα βγουν και οι ελληνικές τράπεζες καθώς θα αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ με πιο ευνοϊκούς όρους ως προς το κόστος του χρήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι άμεσα θα είναι σε θέση να χορηγήσουν νέα δάνεια και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά.
Οι μεγάλοι και άμεσα ωφελημένοι από την απόφαση της ΕΚΤ θα είναι οι κάτοχοι στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Είτε αυτό βασίζεται στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είτε στο διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, το όφελος που θα δουν στη μηνιαία δόση τους θα είναι σημαντικό.
Λιγότερο κερδισμένοι θα βγουν όσοι έχουν χρέη σε καταναλωτικά δάνεια ή πιστωτικές κάρτες, επίσης με κυμαινόμενο επιτόκιο, είτε αυτό βασίζεται στην ΕΚΤ είτε στο Euribor.
Στον αντίποδα, όσοι έχουν δάνεια με σταθερό επιτόκιο, δεν θα επωφεληθούν από τα νέα δεδομένα, αν και οι τράπεζες θα δεχθούν πιέσεις προκειμένου να μειώσουν τα τιμολόγιά τους στα νέα σταθερά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
news.gr