Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια – προς κατάργηση150 τέλη

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι 350 μη ανταποδοτικοί φόροι που εισπράττονται από υπουργεία και φορείς του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει το Έθνος, σύμφωνα και με όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο, περί τα 140 με 150 τέλη από τα συνολικά 350 ανταποδοτικά τέλη οδεύουν προς κατάργηση με κάποια από αυτά να «ψαλιδίζονται».

Η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο εξορθολογισμού όλων των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέστειλε σχετική εγκύκλιο σε όλους τους φορείς ζητώντας μέχρι τις 15 Ιουλίου να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο για τα τέλη, τις εισφορές και τους φόρους χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα που εισπράττουν, αλλά και ποιες δαπάνες καλύπτονται από την είσπραξη των τελών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα από μία πρώτη έρευνα που έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών, προέκυψε ότι οι δικαιούχοι των μη ανταποδοτικών χρεώσεων είναι κυρίως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία μέσω των κοινωνικών πόρων εισπράττουν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εισφορά υπέρ ΟΓΑ στην οποία το όφελος είναι 1 δισ. ευρώ.

Στην εγκύκλιο Σταϊκούρα τονίζεται πως σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, ο προϋπολογισμός του 2014 θα πρέπει να προβλέπει τον εξορθολογισμό των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και όλες οι απαραίτητες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Στους δήμους, μεταξύ των άλλων, καταβάλλονται τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το τέλος ακίνητης περιουσίας και το τέλος παρεπιδημούντων. Στα μη ανταποδοτικά τέλη εντάσσονται ο επίναυλος 3%, τα λιμενικά τέλη 5%, τα τέλη υπέρ ΟΛΠ 6,5%, τα αχθοφορικά κ.ά. που φθάνουν στα 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Άλλα τέλη είναι τα τέλη ζύθου, εισφορά επί των έργων (αφορά εργολήπτες), εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ Φαρμ/κού Συλλόγου, ο φόρος δημοσίων θεαμάτων, εισφορά 2% υπέρ της δασοκτονίας, εισφορά υπέρ ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, τέλη υπέρ επιμελητηρίων, σωματείων και συλλόγων καθώς και δασμοί για την ΕΟΤ.

www.newmoney.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Ανάσα για καταστήματα, δήμους και λιμάνια – προς κατάργηση150 τέλη”

  1. ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ!
    Νέες αυξήσεις του Τέλους Επιτηδεύματος έρχονται από το επόμενο έτος για όσους εξέδωσαν αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι»). Ωστόσο φέτος θα πληρωθεί όπως και το 2012.  
    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, το Τέλος Επιτηδεύματος για το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012) θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στην διαχειριστική περίοδο 2012. Η μη άσκηση δραστηριότητας αναγνωρίζεται, μόνο εφόσον υποβλήθηκε δήλωση διακοπής εργασιών στην Δ.Ο.Υ. Η ημερομηνία της διακοπής είναι μία και μοναδική (καταληκτική), δεν τροποποιείται και οι φορολογούμενοι δεν δύνανται να την αντικαταστήσουν με προγενέστερη ούτως ώστε να απαλλαχθούν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος.
    Για να γλιτώσουν το αυξημένο Τέλος Επιτηδεύματος,  όσοι φορολογούμενοι εισέπραξαν το 2012 αμοιβές για τις οποίες εξέδωσαν αποδείξεις από δελτίο παροχής υπηρεσιών («μπλοκάκι») οι αμοιβές αυτές θεωρούνται ουσιαστικά εισοδήματα προερχόμενα από μισθωτές υπηρεσίες, θα πρέπει να αναγράψουν το σημείο «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» που βρίσκεται δίπλα από τον κωδικό 019 ή 020. Έτσι κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης να υπολογιστεί το τέλος επιτηδεύματος στο ποσό των 500 ευρώ κι όχι στο αυξημένο επίπεδο των 650 ευρώ που ορίστηκε φέτος για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Στην κατηγορία των φορολογουμένων αυτών υπάγονται όσοι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή όσοι εισέπραξαν το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους από 1 μόνο εργοδότη.
    Από το 2013 και μετά όμως το Τέλος Επιτηδεύματος αυξάνεται ως εξής :
    α)  Για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε εξακόσια πενήντα (650) ευρώ ετησίως.
    β) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους, σε 800 ευρώ ετησίως.
    γ) Για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, σε 1.000 ευρώ ετησίως.
    δ) Για κάθε υποκατάστημα σε 600 ευρώ ετησίως.
    –          Η αύξηση αυτή δεν ισχύει για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. Για αυτές τις περιπτώσεις, εξακολουθούν να ισχύουν τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος όπως επιβλήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2012.
    –          Η αύξηση αυτή δεν ισχύει επίσης για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν:
    (α) έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία (3) φυσικά ή/ και νομικά πρόσωπα, ή
    (β) το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή και νομικό πρόσωπο.
    –           Η υπαγωγή στην παραπάνω περίπτωση δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 11 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 019-020 και δύναται να ελεγχθεί από την Δ.Ο.Υ.  Τονίζεται πάντως ότι, τα φυσικά πρόσωπα που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, από το οικονομικό έτος 2014 και μετά θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς να δικαιούνται την έκπτωση των δαπανών!
    –          Εξαιρούνται της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους (έναρξη για πρώτη φορά μετά την 01/01/2008).
    –          Για το οικονομικό 2013, εξαιρούνται και όσοι ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των εξήντα δύο ετών (62), όπου για το οικονομικό 2013 είναι τα πρόσωπα που γεννήθηκαν μέχρι την 31/12/1950. Το γεγονός αυτό πρέπει να δηλώνεται υπεύθυνα, από τον ίδιο τον φορολογούμενο, στην περίπτωση 12 του Πίνακα 2 της πρώτης σελίδας της δήλωσης (έντυπο Ε1) στους κωδικούς 027-028.
    –           Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν την δραστηριότητά τους αποκλειστικά σε χωριά, όπως προβλέπονταν πριν από την έναρξη του σχεδίου «Καποδίστριας», με πληθυσμό ως πεντακόσιους κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, εκτός κι αν είναι τουριστικοί τόποι.

  2. ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΕΜΠΟΡΙΚΑ) ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ, ΜΕΣΣΑΙΕΣ ή ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΟΒΑΜΠΙΡ, ΤΑ ΤΡΩΛΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΤΑ, ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΝΤΑΒΕΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΑΕΠΙ…
    ΕΔΩ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ:
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1823085
    ΤΙΤΛΟΣ:
    Έχεις μαγαζί; Θα πληρώσεις!
    Ενδεικτικό απόσπασμα: …Υπάρχει κι ένα θέμα δημοκρατίας, όπως θα έλεγαν αρκετοί φίλοι. Ειδικά η ΑΕΠΙ, μία ιδιωτική εταιρεία, έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την αστυνομία για να φέρει σε πέρας το έργο της. Εχει στην υπηρεσία της δημοσίους υπαλλήλους σαν να πρόκειται για δικούς της υπαλλήλους. Σε αρκετές περιοχές της χώρας η αστυνομία ασχολείται κυρίως με τις εισπράξεις της ΑΕΠΙ…!

    Πηγή:http://www.capital.gr

    Πηγή:http://www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *