Αλλάζουν όλα με το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας και μετά την αποχώηρηση της “ευαίσθητης” ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση το υπουργείο Οικονομικών δίνει σε Δημόσια διαβούλευση το νέο κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ο οποίος αριθμεί μόλις 68 σελίδες και χαρακτηρίζεται από τις ελάχιστες φοροαπαλλαγές και την απλοποίηση διαδικασιών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Η πρώτη εικόνα δείχνει ότι έχει συνταχθεί με βάση τη διεθνή εμπειρία και στόχος είναι η κατάργηση των διακρίσεων και των ειδικών ομάδων, η ενιαία φορολόγηση και ο διαχωρισμός ελευθέρων επαγγελματιών από τις επιχειρήσεις αλλά και από ταυς μισθοδοτούμενους και τους συνταξιούχους. 

Σημαντική είναι η κατάργηση του μέτρου των αποδείξεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% λόγω παρακράτησης, αύξηση του φόρου στα ενοίκια από 10% σε 11% για εισπράξεις έως 12.000 ετησίως, αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης φόρου με ανοικτό το παράθυρο για υψηλότερη παρακράτηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα.

Διαφορετική φορολογική κλίμακα θα ισχύει για τη φορολογία μισθωτών και συνταξιούχων και άλλη για εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για πρώτη φορά απο το 2014 θα φορολογηθούν ουσιαστικά και οι αγρότες με συντελεστή 13%.

Ο κώδικας, διαχωρίζει το φορολογητέο εισόδημα και ποιο όχι, καταγράφει τις λιγοστές φοροαπαλλαγές που θα εξακολουθήσουν να ισχύουν, το νέο καθεστώς φορολογικής έκπτωσης που λειτουργεί ως αφορολόγητο για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μετά την πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά. 

Μάλιστα αυτό που ξεκαθαρίζει ο νέος Κώδικας είναι οτι η έκπτωση των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ δεν απαιτεί τη συγκέντρωση αποδείξεων. 

Επίσης, στο νέο κώδικα προβλέπεται ότι κάθε παροχή σε είδος που δίνεται σε εργαζόμενο και υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ ανά φορολογικό έτος συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογούνται μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα. 

Στο νέο κώδικα περιλαμβάνονται οι σημαντικές περικοπές φοροαπαλλαγών με διατήρηση μόνο της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, για δωρεές, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον,κτλ. 

Οι αποζημιώσεις απόλυσης παραμένουν αφορολόγητες εφόσον δεν ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ και από κει και πάνω επιβάλλεται φορολογία με συντελεστές 10%, 25% και 30% ανάλογα το ύψος της αποζημίωσης. 

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *