Αλλάζουν χέρια οι τράπεζες

Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας αποτελούν τα «κόκκινα δάνεια», που έχουν προκαλέσει συναγερμό σε κυβέρνηση, τράπεζες και κοινωνία. Με την επιστροφή της τρόικας το θέμα τέθηκε πάλι επί τάπητος και έχει αρχίσει η σεναριολογία για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Ομως όλες οι προταθείσες μέχρι στιγμής λύσεις θεωρούνται ήδη αναποτελεσματικές και με πολλές “παρενέργειες”. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η αναζήτηση συνολικής  βιώσιμης λύσης θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε σχέδια αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δύο ή τριών συστημικών τραπεζών.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες  των τραπεζών σε συνάρτηση με τα προβληματικά χαρτοφυλάκια χορηγήσεων και η εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού αποτελούν στην παρούσα φάσητα πλέον ακανθώδη θέματα στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης και αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας.

Τα «κόκκινα δάνεια» που δεν πληρώνονται από επιχειρήσεις και ιδιώτες, έχουν ανέλθει στο αστρονομικό ύψος των 77 δισ. ευρώ και η διευθέτηση αυτού του προβλήματος αποτελεί μόνιμο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και την τρόϊκα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να ομιλεί για success story σε ένα έθνος υπερχρεωμένο με τους πολίτες του στα όρια της επιβίωσης και είναι δύσκολο να χαράξει αναπτυξιακή πολιτική. Οι τράπεζες δεν μπορούν να επωμιστούν το βάρος των διαγραφών χωρίς να λάβουν κεφαλαιακές ενισχύσεις από το κράτος ή να προχωρήσουν σε νέες θηριώδεις ΑΜΚ.

Η δημιουργία μιας bad bank στα πρότυπα άλλων χωρών που θα απορροφήσει τα κόκκινα δάνεια σκοντάφτει στην έλλειψη κρατικών πόρων για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος αλλά ούτε και η λύση της πώλησης των δανείων σε  ξένα funds σε μικρό ποσοστό της αξίας τους μπορεί να προχωρήσει γιατί πρέπει από κάπου να καλυφθούν οι απώλειες αλλά και γιατί θα προκληθεί αναστάτωση στην κοινωνία. 

Μόνη εφικτή  λύση που ωστόσο δεν έχει μπει ακόμη στο τραπέζι των συζητήσεων, φαίνεται να είναι η εκχώρηση των τραπεζών σε ξένους ισχυρούς παίκτες (στα πρότυπα της Eurobank) ικανούς να απορροφήσουν το σοκ των απωλειών και να χαράξουν μια νέα πορεία. Κάτι που ωστόσο δεν θέλει αυτή την περίοδο η κυβέρνηση γιατί θα κατηγορηθεί για αφελληνισμό του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και για ένα ακόμη ξεπούλημα στους ξένους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *