Ενδείξεις βελτίωσης καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά ακινήτων με τις τιμές να κινούνται σε ανοδική τροχιά, γεγονός που αντανακλά την σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου, ο οποίος επιχειρεί να εισέλθει σε σε τροχιά ανάπτυξης έπειτα από το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχτεί από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.
Ωστόσο, στην ελληνική αγορά τα πράγματα διαφέρουν παρασάγγας καθώς οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να διολισθαίνουν, αποτυπώνοντας τις δραματικές διαστάσεις που τείνει να λάβει η κρίση στην αγορά ακινήτων. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι σχεδόν το 50% των ακινήτων που βγαίνουν προς πώληση, δίνονται σε τιμή κάτω από την αντικειμενική του αξία.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα του δικτύου RE/MAX, συνολικά τα πωληθέντα σπίτια κάτω ή ίσια με την αντικειμενική φτάνουν το 90%, δηλαδή 9 στα 10 ακίνητα δεν πιάνουν ούτε την τιμή με την οποία το κράτος υπολογίζει τους φόρους. Η έρευνα αφορούσε ακίνητα σε Μαρούσι, Βριλήσσια, Μελίσσια, Πεντέλη και Νέα Πεντέλη αλλά είναι ενδεικτική του τι συμβαίνει στην αγορά.
Παράγοντες τις αγοράς αναφέρουν ότι ο Ενιαίος Φόρος σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίσει τα ταμεία του κράτους, αλλά με τρόπο πέρα για πέρα άδικο. Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ομαδικές προσφυγές από ιδιοκτήτες που θα υποστηρίζουν ότι ο φόρος επιβάλλεται επί αξιών που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραπωλησίες είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το 95% των πωληθέντων κατοικιών διέθετε θέση στάθμευσης και αποθήκη. Αλλο ένα συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι παρότι οι ενδιαφερόμενοι κινούνται στην αγορά για ακίνητα ηλικίας το πολύ μέχρι 15 ετών, εν τέλει το 50% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών.
Η δεινή οικονομική κατάσταση, η υπερφορολόγηση και η υπέρ το δέον μείωση των εισοδημάτων αποτελούν τροχοπέδη για τους επίδοξους αγοραστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με την υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση ακινήτων. Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνής Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο φορολογικό συντελεστή (10%), με πρώτο το Βέλγιο (12,50%), την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός κυμαίνεται στο 4%.
Παράλληλα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία επιβάλλεται ταυτόχρονα και ετήσιος φόρος περιουσίας (ΦΑΠ) και ετήσιος ειδικός φόρος επί των ηλεκτροδοτούμενων επιφανειών και ετήσιο δημοτικό τέλος ΤΑΠ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα άλλα δημοτικά τέλη.
ΔΝΤ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην πτώση των τιμών
Ο δείκτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες τιμές των κατοικιών αναρριχήθηκε στις 127,4 μονάδες το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικά ανοδικά τρίμηνα και σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το τελευταίο τρίμηνο του 2008. Ωστόσο, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι εικόνα που σκιαγραφείται στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία.
Η στεγαστική αγορά ανακάμπτει “αλλά η αγορά ακινήτων σε πολλές χώρες είναι υπερτιμημένη” αναφέρει σε σχετική έκθεση του ΔΝΤ. Η έκθεση καλύπτει 50 χώρες και το Χονγκ Κονγκ.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με άλμα 14,6% στις τιμές των ακινήτων το δεύτερο τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ακολουθεί με 11,7% η Ουκρανία, με 10% οι Φιλιππίνες και με 8,8% η Νέα Ζηλανδία και η Κολομβία, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Στον αντίποδα οι πιο αδύναμες επιδόσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Ολλανδία με πτώση 11%. Οι τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 6,1% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκεθση του ΔΝΤ.