«Οι προμήθειες που λαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ιδίως στις ηλεκτρονικές συναλλαγές (εμβάσματα) είναι αδικαιολόγητες, καταχρηστικές και αδιαφανείς». Αυτό υπογραμμίζει η Ένωση καταναλωτών Ποιότητα Ζωής σε ανακοίνωσή της, μετά από έρευνα που διενήργησε, κατόπιν καταγγελιών από καταναλωτές.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ δηλώνει ότι γίνεται καθημερινά αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών από καταναλωτές «για την επιβολή αδικαιολόγητα υψηλών προμηθειών εκ μέρους όλων των τραπεζικών ιδρυμάτων κατά τη διενέργεια συναλλαγών μεταφοράς κεφαλαίων (εμβασμάτων), που πραγματοποιούνται είτε στο γκισέ των τραπεζών είτε ηλεκτρονικά (μέσω internet banking). Παρόλο που, κατά τους τελευταίους μήνες, αυξήθηκε ο όγκος των παραπάνω τραπεζικών συναλλαγών, εξαιτίας της επιβολής των capital controls, οι τράπεζες επιβαρύνουν τους καταναλωτές με δυσανάλογα υψηλές προμήθειες, που ξεκινούν από 8 ευρώ για καταθέσεις εμβασμάτων στο κατάστημα και από 3 ευρώ για μεταφορά μέσω internet banking εισερχόμενων εμβασμάτων και αυξάνονται αναλογικά με το ύψος της πραγματοποιούμενης συναλλαγής. Το πρόβλημα δε είναι ακόμα εντονότερο για μικρά ποσά συναλλαγής, όπου το κόστος της χρέωσης είναι δυσανάλογο με την αξία. Το ίδιο παρατηρείται και κατά την ανταλλαγή του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας, όπου επιβάλλεται εκ μέρους των τραπεζών προμήθεια ίση με το 0,15% του ποσού, με ελάχιστη χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 3 και 5 ευρώ, ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική της κάθε τράπεζας».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία (Π.ΟΜ.Ε.Κ.) “Η Παρέμβαση”, στην οποία είναι μέλος, ζητούν:
«- Να μειωθεί το κόστος προμήθειας των τραπεζών που επιβαρύνει τους καταναλωτές στις διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων (εμβάσματα) και να αποκατασταθεί η διαφάνεια στις τραπεζικές προμήθειες εν γένει.
– Την άμεση εφαρμογή του Κανονισμού 751/2015 της Ε.Ε. και τη μείωση του κόστους των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
– Την κατάργηση της προμήθειας 3-5 ευρώ που λαμβάνουν οι περισσότερες τράπεζες, στις περιπτώσεις ανταλλαγής χαρτονομίσματος των 500 ευρώ.
Καλούν το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος, να επιβάλουν τη νομιμότητα στις τραπεζικές προμήθειες και, τέλος, καλούν του καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε προμήθεια που επιβαρύνονται κατά τη συναλλαγή τους με την τράπεζα και θεωρούν ότι είναι αδικαιολόγητη, υπέρογκη παράνομη και καταχρηστική.