Ενημέρωση από τον υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών Φ. Σαχινίδη για την “καθυστέρηση” στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα ζητήσουν σήμερα οι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup, καθώς η πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα -λόγω του μη σχηματισμού κυβέρνησης- έχει προκαλέσει την έντονη – αλλά διακριτική προς το παρόν – παρέμβαση της ΕΚΤ για το θέμα αυτό.
Για την υπόθεση αυτή υπήρξε παρέμβαση και από τον Λ. Παπαδήμο την περασμένη εβδομάδα με επιστολή προς τον κ. Θωμόπουλο με την οποία συνιστά την άμεση προώθηση των διαδικασιών μεταβίβασης των 18 δισ. ευρώ στις κατά την κρίση της ΤτΕ βιώσιμες εγχώριες τράπεζες. Για το θέμα σύμφωνα, με πληροφορίες του Capital.gr, έχει ενδιαφερθεί άμεσα η ΕΚΤ προκειμένου να διασφαλισθεί και η ίδια μέσω της χρηματοδότησης του EFSF, έναντι των ανοιγμάτων που έχει με τις ελληνικές τράπεζες και την ομαλή συνέχιση παροχής ρευστότητας.
Πέραν των “τεχνικών” όμως καθυστερήσεων στο θέμα της μεταβίβασης των 18 δισ. ευρώ, στο εσωτερικό της ΕΚΤ φαίνεται να έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια τάση ρήξης με την μέχρι τώρα επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία ήταν να μη δέχεται καμία συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη.
Τώρα τρεις κεντρικοί τραπεζίτες της Ιρλανδίας, του Βελγίου και της Γερμανίας αναφέρονται ευθέως στο ενδεχόμενο αυτό σε συνεντεύξεις τους χαρακτηρίζοντας την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σαν μία από τις πιθανές εκδοχές.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως παραδέχονται στο ΔΣ της ΕΚΤ δεν υπάρχει ακόμα σαφής εκτίμηση για το κατά πόσο ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να ελεγχθεί με τους μηχανισμούς που διαθέτει η Ευρωζώνη. Το πρόβλημα όπως σημειώνεται από την ίδια πλευρά δεν είναι το μέγεθος της ζημίας από την Ελλάδα, “αυτό είναι απόλυτα διαχειρίσιμο”. Το πρόβλημα παραμένει στο επίπεδο των επιπτώσεων που ένα τέτοιο γεγονός θα είχε στο σύνολο της ευρωζώνης από την προεξόφληση εκ μέρους των αγορών ότι “ένα τέτοιο ρήγμα γρήγορα θα μπορούσε να διευρυνθεί δημιουργώντας μια “μαύρη τρύπα” στην δομή της ευρωζώνης” με ανεξέλεγκτες συνέπειες…
Για το λόγο αυτό άλλωστε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αντιμετωπίζεται με ανησυχία από το Eurogroup καθώς -παρά την υιοθετημένη τακτική των πολιτικών πιέσεων απέναντι στην Αθήνα- αρκετοί υπουργοί οικονομικών είναι της άποψης ότι μέχρι να ξεκαθαρισθεί το ορίζοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα “θα πρέπει να απομακρυνθεί ο κίνδυνος απρόοπτων γεγονότων…” και ειδικά ότι έχει σχέση με το τραπεζικό σύστημα.
[sc:Πηγή id=”http://kourdistoportocali.com/articles/11382.htm” ]