Ο χαμηλότερος τζίρος εδώ και 27 συνεδριάσεις, δηλαδή εδώ και περίπου έξι μήνες σημειώθηκε χθες στην αγορά. Οι επενδυτές όχι μόνο απέχουν από την αγορά, αλλά όπως λένε οι χρηματιστές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από το Χ.Α., παρά τις ζημιές και τα στρέφουν στις ξένες αγορές ή τα κάνουν χρυσές λίρες. Ο κ. Π. Χριστόπουλος διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ τόνιζε στη στήλη ότι πολλοί πελάτες της χρηματιστηριακής μπορεί να μη ρωτούν για την αγορά και πως θα πάει, αλλά ρωτούν για τη… χρυσή λίρα.
Παράλληλα, η μεγάλη ζήτηση έχει οδηγήσει σε άνθηση και τη μαύρη αγορά, ενώ υπολογίζεται ότι η διακίνηση χρυσών λιρών στη μαύρη αγορά διαχειρίζεται ακόμη μεγαλύτερο όγκο από την τραπεζική. Γεγονός που δεν προξενεί καμία εντύπωση σε μία εποχή που κάνουν “χρυσές” (!) δουλειές η αγορά των ενεχυροδανειστηρίων και των εμπόρων χρυσού ενώ πληθαίνουν τα σχετικά φέιγ- βολάν και τα διαφημιστικά στα παρμπριζ αυτοκινήτων.
O υποψήφιος αγοραστής από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή διατρέχει όμως τον κίνδυνο να πέσει θύμα της θυμόσοφης έκφρασης “Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός”. Πολλές είναι οι ιστορίες επενδυτών που εξαπατήθηκαν αγοράζοντας λίρες λιποβαρείς, ή φθαρμένες, που δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές στις οποίες συμφωνούν όλες οι λίρες ανεξαρτήτων χρονολογίας κοπής : 7,9881 γραμμάρια βάρος, πάχος 1,52 mm, διάμετρος 22,05 mm, περιεκτικότητα σε χρυσό: 7,3224 γραμμάρια (91,6%).
[sc:Πηγή id=”http://www.exipno.gr/index.php/news/oikonomia/34810-2012-06-13-15-12-36″ ]