«Αίμα» στο Δημόσιο με 25.000 απολύσεις

Γράφει ο M. Λαζαρίδης

Αρμαγεδδώνας. Μόνον έτσι μπορεί να περιγραφεί αυτό που έρχεται εντός του 2013 για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον, μετά και τη συνάντηση που είχαν προχθές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με το ένα πόδι εκτός του Δημοσίου!

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται ως συνέχεια των απαιτήσεων της τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά το μισθολογικό κόστος. Και αν έως τώρα η κυβέρνηση τη… γλίτωνε με τεχνάσματα του τύπου διαθεσιμότητα – κινητικότητα, πλέον κάτι τέτοιο πολύ δύσκολα θα συμβεί. Η συντριπτική πλειονότητα των 25.000 που θα υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς της διαθεσιμότητας σταδιακά από τον Ιούνιο και ως το τέλος του έτους, έναν χρόνο μετά και αφού θα λαμβάνουν σε αυτό το χρονικό διάστημα το 75% του μισθού τους, θα βρεθεί εκτός Δημοσίου, καθώς δεν θα μπορέσει να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα ικανοποιηθεί απόλυτα η τρόικα, που ζητάει εδώ και μήνες «αίμα» από το Δημόσιο, ωστόσο αναμένεται να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την τρικομματική κυβέρνηση, η οποία μέχρι πρότινος -και κυρίως ο αριστερός υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- έκανε λόγο για μη απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά για κινητικότητα! Τώρα, όμως, ο κύβος ερρίφθη, καθώς η τρόικα διεμήνυσε ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα εκταμιευτούν οι δόσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η κυβέρνηση αποφάσισε να «θυσιάσει» χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους!

 

Οι δεξαμενές

Σε ό,τι αφορά τις δεξαμενές των «διαθεσίμων» από όπου θα προέλθουν οι 25.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα και με όσα συζητήθηκαν μεταξύ Σαμαρά και Μανιτάκη, η βασική, όπως έγραψε από την περασμένη Πέμπτη η «δημοκρατία», θα προέλθει από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αριθμούν πάνω από 80.000 υπαλλήλους, αλλά και από την Παιδεία, η οποία έχει πάνω από 150.000 υπαλλήλους, και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, ΔΕΚΟ, κρατικές ανώνυμες εταιρίες), όπου υπηρετούν πάνω από 100.000 υπάλληλοι. Αλλωστε, και να ήθελε η κυβέρνηση να υπάρξουν μειώσεις προσωπικού από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς διαθέτουν μόνο το 10% των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα και δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

 

Οργανογράμματα

Την ίδια στιγμή, μέσα στο ερχόμενο δεκαήμερο αναμένεται να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο οποίο θα παρουσιαστούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, αυτά θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 40% και αναμένεται να χαρακτηριστούν πλεονάζοντες κυρίως υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι έχουν συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ωστόσο, όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά και την αξιολόγηση των υπαλλήλων, που ακόμη κανένας δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί.

Το μοντέλο κινητικότητας προβλέπει τη μετακίνησή τους σε άλλους δημόσιους φορείς που έχουν ανάγκη ανθρώπινου δυναμικού, όχι όμως σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα, καθώς αυτό θα εκληφθεί ως πρόσληψη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις μνημονιακές μας υποχρεώσεις, για κάθε «μία πρόσληψη απαιτούνται 10 αποχωρήσεις». Τα μειωμένα, όμως, οργανογράμματα θα καθιστούν απαγορευτικές τις μετακινήσεις των υπαλλήλων που θα βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και κατά συνέπεια ο μεγαλύτερος αριθμός δεν θα μπορέσει μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες να μετακινηθεί, άρα στη συνέχεια θα απολυθεί!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *