Ταχύτερες αναγκαστικές εκτελέσεις αλλά και δικαστικές αποφάσεις σε αστικές υποθέσεις (π.χ. για αποζημιώσεις, ακίνητα, εμπορικές συναλλαγές, οικονομικές διαφορές κ.λπ.) φέρνει νομοσχέδιο που αλλάζει διατάξεις της Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με το “Έθνος” το 237 σελίδων νομοσχέδιο, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει διαδικασίες-εξπρές, καθώς αλλάζει το χρονοβόρο σύστημα της εξέτασης μαρτύρων στο ακροατήριο, δίνοντας βάση στα αποδεικτικά στοιχεία μέσω εγγράφων και εκμεταλλευόμενο ένα μεγάλο «νεκρό» χρονικό διάστημα, κατά την εκδίκαση τέτοιου είδους υποθέσεων.
Σήμερα η κατάθεση μιας αγωγής σε αστική υπόθεση (π.χ. για εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, εμπορικές συναλλαγές, αποζημιώσεις από πωλήσεις, αδικοπραξίες κ.λπ., δάνεια, τραπεζικές συναλλαγές κ.οκ.) προσδιορίζεται συνήθως το 2016-17 και μπορεί με μία αναβολή να «πάει πίσω» για 2-3 χρόνια κι επομένως να εκδοθεί απόφαση ύστερα από 5-6 χρόνια.
Με τις προτεινόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι θα μπορεί να εκδοθεί απόφαση μέσα σε 15 μήνες. Με την κατάθεση της αγωγής, θα γίνεται επίδοση στον αντίδικο μέσα σε 30 μέρες και μέσα σε 70 μέρες πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις και τα αποδεικτικά μέσα των δύο πλευρών (π.χ. έγγραφα, μαρτυρικές καταθέσεις σε συμβολαιογράφο, ειρηνοδίκη) ώστε μέσα σε 4-6 μήνες να έχει χρεωθεί σε δικαστή για έκδοση απόφασης. Εκείνος θα κρίνει εάν χρειάζεται εξέταση επιπλέον μαρτύρων (1 από κάθε πλευρά) εκδίδοντας σχετική διάταξη.
Σε όλους τους δικαστές θα γίνεται προχρέωση συγκεκριμένου αριθμού υποθέσεων, χωρίς δυνατότητα αναβολής, αφού η ουσιαστική διαδικασία θα γίνεται μέσω εγγράφων και η δίκη στο ακροατήριο θα είναι συνήθως μια τυπική εκφώνηση της υπόθεσης. Επιτάχυνση θα υπάρξει και στις υπόλοιπες αστικές υποθέσεις των ειδικών διαδικασιών, είτε περιουσιακές (π.χ. μισθωτικές, εργατικές, αυτοκινήτων, ΜΜΕ κ.λπ.) είτε προσωπικές (διάφορες οικογενειακές, ελεύθερης συμβίωσης, επιμέλεια παιδιών κ.λπ.), καθώς θεσπίζονται ενιαίες προθεσμίες.
Σημαντική αλλαγή αφορά την πολύ ταχύτερη πλέον διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος π.χ. ενός οφειλέτη, όταν θα υπάρχει σε βάρος του τελεσίδικη απόφαση (Εφετείου) και έτσι θα προχωρούν γρηγορότερα οι πλειστηριασμοί κινητής ή ακίνητης περιουσίας.
Με το νομοσχέδιο, οι λόγοι ανακοπής θα συγκεντρώνονται υποχρεωτικά σε μία ενιαία διαδικασία μίας και μόνο δίκης σε έναν βαθμό, χωρίς να επιτρέπεται πλέον να αμφισβητηθεί με ένδικα μέσα (στο Εφετείο και Αρειο Πάγο) όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Ετσι ο πλειστηριασμός θα ορίζεται σε 8 μήνες μετά την ανακοπή, προκειμένου να εκτελεστεί πολύ γρηγορότερα η τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η διαδικασία αυτή είναι διαφορετική και δεν αφορά όσους ενταχθούν στις ρυθμίσεις για «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» (αφού προϋποθέτει τελεσίδικη απόφαση). Μπορεί να επιτρέψει επίσης ταχύτερες αναγκαστικές εκτελέσεις και σε βάρος του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όταν είναι οφειλέτης. Διαταγές πληρωμής θα μπορούν πλέον να εκδοθούν και εναντίον κατοίκων εξωτερικού.