Ένα ακόμη πιο σφικτό κοστούμι ράβουν για τους δανειολήπτες τράπεζες και κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη δώσει το πράσινο φως για την ολοκληρωτική φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στο Ιρλανδικό μοντέλο για τους δανειολήπτες κι αυτό σημαίνει οτι είναι θέμα χρόνου να οριστεί οτι οι δανειολήπτες θα πρέπει να τα βγάζουν πέρα με 550 μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα, ζητώντας για τη ρύθμιση του δανείου μόνο το ποσό που περισσεύει.
Το καρότο στην υπόθεση είναι η επιμήκυνση του δανείου και οι ευνοϊκότεροι όροι για όσο οι οφειλέτες παραμένουν πιστοί στην καταβολή ποσών έναντι των κανονικών τους δόσεων.
Κι όλα αυτά βρίσκονται ήδη στο τραπέζι, προκειμένου να αναγκάσουν και τους υπόλοιπες οφειλέτες να προχωρήσουν σε ρύθμιση με την τράπεζα, άρα και στην υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης. Να σημειωθεί οτι με την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης ο δανειολήπτης ουσιαστικά αποδέχεται την οφειλή, χωρίς να έχει προηγηθεί η εκκαθάριση της από τους παράνομους όρους.
«Άλλος ένας τρόπος, δηλαδή, προκειμένου να παρασύρουν τους δανειολήπτες σε νέες ρυθμίσεις για τη δήθεν διευκόλυνση τους. Πώς περιμένει, όμως, η κυβέρνηση να επανέλθουν στα ταμεία των τραπεζών οι χειμαζόμενοι από την ανεργία, την υπερφολόγηση και την φτωχοποίηση Έλληνες πολίτες; Από πού θα προκύψουν τα επιπλέον χρήματα για να πληρωθούν οι τράπεζες όταν δεν υπάρχουν ούτε για τα προς το ζην;», αναρωτήθηκε μιλώντας στο radio1d.gr, ο Χαράλαμπος Περβανάς – Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, που από σήμερα περνά στην αντεπίθεση διεκδικώντας τα παράνομα ποσά που παρακρατούν παρανόμως από την τράπεζα.
Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου έχει ενημερωθεί σχετικά με την παράνομη παρακράτηση του τόκου, η οποία αποφέρει τεράστια ποσά στις τράπεζες.
«Με έγγραφό μου στις 23/12/2013 ενημέρωσα τόσο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Αθανασίου όσο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη σχετικά με τη νέα Κοινοτική Οδηγία που από τις 16/2/1998 ενημερώνει την Ελλάδα για την μη εφαρμογή της προηγούμενης Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με τον υπολογισμό του τόκου», ανέφερε μιλώντας στο radio1d.gr ο οικονομολόγος και πρώην τραπεζικός Στέφανος Τσίπας. Υπενθύμισε οτι ο νόμιμος υπολογισμός του τόκου προκύπτει από τον τύπο: κεφάλαιο * επιτόκιο * 1 ημέρα / 365 ημέρες ( ή 366 σε δίσεκτο έτος) ενώ το σύνολο των τραπεζών εξακολουθεί να χρεώνει τόκους, υπολογισμένους σε 360 αντί 365 μέρες. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου 330/2005 επιβαρύνουν παρανόμως και δολίως με ημερήσιο τόκο σε ποσοστό 1,3889%.
«Ουσιαστικά, οι τράπεζες καταστρατήγησαν τις κοινοτικές οδηγίες καθιστώντας άκυρες τις δανειακές συμβάσεις. Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και προσπαθούν άρον άρον να κουκουλώσουν το θέμα για να μην χρειαστεί να επιστρέψουν τον παράνομα αποκτηθέντα τόκο. Από 16/2/1998 οι τράπεζες παρουσιάζουν εικονική κερδοφορία ακολουθώντας τη μέθοδο της απάτης και της τοκογλυφίας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπας και προειδοποίησε οτι κι οι διεθνείς αγορές γνωρίζουν για αυτό. Εξαιτίας αυτής της παρανομίας, είπε, τιμώρησαν με υποβάθμιση τις ελληνικές τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Βάζουν μπρος το ιρλανδικό μοντέλο για να μην «σκάσουν» τα «κόκκινα» δάνεια
Το θέμα απασχόλησε την πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή χατζηδάκη. Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου. Οι προαναφερόμενοι θα είναι και τα μέλη του Κυβερνητικού Συμβουλίου, τα οποία θα προχωρούν στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άρση των διοικητικών εμποδίων ώστε οι τράπεζες να μπορούν, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκιά τους, να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Αυτές θα αφορούν και σε δάνεια νοικοκυριών καθώς και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το Έθνος, το δάνειο θα επιμηκύνεται και οι όροι θα είναι ευνοϊκοί όσο οι οφειλέτες είναι πιστοί στην καταβολή των δόσεων τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Πρόκειται για το λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Έτσι, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τα μέλη του να ξεκινούν τις διαδικασίες καθορισμού των εννοιών του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και των «ελάχιστων δαπανών διαβίωσης».
Στο Συμβούλιο μετέχουν και οι τράπεζες, ενώ n Τράπεζα της Ελλάδας έχει αναλάβει την εκπόνηση κώδικα δεοντολογίας όπου εκεί θα ενσωματωθεί και ο θεσμός του «συνεργάσιμου δανειολήπτη». Με τον κώδικα θα μπουν κανόνες συμπεριφοράς των τραπεζών έναντι των οφειλετών, αλλά και των τελευταίων προς τα πιστωτικά ιδρύματα.
Ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των δανείων θα είναι η λίστα των αναγκαίων εξόδων διαβίωσης μίας οικογένειας. Ειδικοί εμπειρογνώμονες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ετοιμάζουν παραδείγματα νοικοκυριών με τις μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», αυτές θα είναι στα 550 ευρώ τον μήνα για μονομελή νοικοκυριά και γύρω στα 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με δύο παιδιά.
Στα έξοδα περιλαμβάνονται n διατροφή, n ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ.
Έτσι οι τράπεζες, έχοντας τις κατηγορίες των νοικοκυριών (μονομελή, ζευγάρια, τετραμελή κ.ο.κ.), θα εξετάζουν, κατά περίπτωση το αίτημα. Θα αφαιρούν από το εισόδημα τις δαπάνες, και το ποσό που θα περισσεύει θα πηγαίνει για την πληρωμή των δανείων. Οι δόσεις θα είναι μικρότερες και n διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Έτσι το δάνειο θα κρατιέται «ζωντανό» και δεν θα σκάει…
Θα σκάει όμως, ο δανειολήπτης γιατί δε θα είναι δυνατόν να ζει με τα όσα περισσεύουν από την τράπεζα. Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει το επιτελείο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στόχος είναι να σταθμίσει τη σημασία της διατήρησης ενός αξιόπιστου τραπεζικού συστήματος.
Ο υπουργός Ανάπτυξης καλείται, στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, ιδίως για το ύψος των ελάχιστων δαπανών διαβίωσης, να «μετρήσει» και τις οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών, τη μείωση των εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας, αλλά και της φορολογίας.
Τα σχέδια του Υπουργείου Ανάπτυξης μπορεί να διατηρήσουν το τραπεζικό σύστημα, θα αποτελέσουν, όμως την χαριστική βολή για τα νοικοκυριά. Θα τα οδηγήσουν στην εξαθλίωση και τη φτωχοποίηση αφού δεν είναι δυνατόν να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και υποχρεώσεις με 550 ευρώ τον μήνα τα μονομελή νοικοκυριά και με 1.000 ευρώ οι οικογένειες με δύο παιδιά. Με 550 ευρώ δεν φτάνει κανείς να καλύψει το ενοίκιο του σπιτιού που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τα 200 ευρώ, ούτε τις ανάγκες για θέρμανση και για ηλεκτρικό ρεύμα που είναι τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα, τα έξοδα του σπιτιού (κοινόχρηστα στα 30 ευρώ, ύδρευση 30 ευρώ, τηλέφωνο 40 ευρώ), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (καθώς οι ανασφάλιστοι έλληνες είναι πολύ περισσότεροι από τους ασφαλισμένους. Άρα, του μένουν το πολύ 50 ευρώ για να τραφεί! Πώς μπορεί να βγει αυτός ο λογαριασμός κι αν υπάρχουν και παιδιά κι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες;
Αν αυτό το μοντέλο – που το Έθνος χαρακτηρίζει ιδανικό – θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για τα νοικοκυριά που βιώνουν την πλήρη υποβάθμιση των εισοδημάτων τους ενώ παράλληλα ανεβαίνει στα ύψη το κόστος των βασικών αγαθών.
Ούτε το ειρηνοδικείο βγάζει καλύτερα ποσά….με 500 ευρώ ή συχνά και με λιγότερα σε αφήνει να ζήσεις για όσα χρόνια είναι η ρύθμιση.
Δεν είναι απόλυτο αυτό. Εξαρτάται από αν είσαι έγγαμος, παιδιά, ενοίκιο, προβλήματα υγείας, μέγεθος περιουσίας και χρεών.
Αυτό που κάνουν ειδήσεις σαν αυτή είναι μας επιβάλουν το καθεστώς του τρόμου με σκοπό να περάσουν και να μας κάνουν να δεχτούμε το δικό τους. Υπάρχουν και άλλες λύσεις πέραν από αυτές που τόσο απλόχερα μας προσφέρουν.
Και ποιές φίλε μου είναι οι άλλες λύσεις; Εγώ έχω κάνει στάση πληρωμών απο το 2009.Αν και οι οφειλές μου είναι μεγάλες, επειδή δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχείο θεώρησα σωστό να τα αγνοήσω και να συνεχίσω συνετά πλέον τη ζωή μου.Όμως το καρκίνωμα του χρέους εξακολουθεί να με στοιχειώνει και σε συνδυασμό με την διαρκή πλέον εφεύρεση νόμων για την αποπληρωμή οφειλών νιώθω οτι σιγά-σιγά αρχίζω και κυκλώνομαι απο παντού βλέποντας σε βάθος χρόνου να απειλούνται μισθοδοσία,εφ’άπαξ και πολλές άλλες τραπεζικές εκπλήξεις.Γι αυτό λοιπόν το λόγο έχω μπεί σοβαρά στη σκέψη και το ψάχνω να προσπαθήσω να πάω με νόμο Κατσέλη.Τώρα το κατά πόσο θα με εντάξουν και τι ποσό θα κληθώ να πληρώνω θα δείξει….Πάντως πιστεύω οτι είναι μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα….
Μία λύση είναι να τα “γράψεις” κανονικά. Ολες οι ιδιωτικές απαιτήσεις παραγράφονται το αργότερο σε είκοσι χρόνια με βάση τα όσα ορίζει ο αστικός κώδικας. Θα βγάλουν διαταγές πληρωμής, θα τις κάνεις ένα ωραιο άλμπουμ όπως φτιάχνω κι εγώ και κάποια στιγμή στο μέλλον απλά θα θυμάσαι αυτές τις καταστάσεις και θα γελάς. Στη χειρότερη να σε πλησιάσουν απελπισμένοι κάποια στιγμη και να σου προτείνουν να δώσεις ένα μικρό μέρος του χρεους και να διαγράψουν το υπόλοιπο απο μόνοι τους για να κλεισουν την υπόθεση σου νωρίτερα και να μη τη χάσουν εντελώς. Αν τωρα αγχωνεσαι πολύ με το θέμα, ο νόμος Κατσελη είναι μια λύση αρκει να βρεις εναν καλο δικηγόρο να φτιαξει μια καλή αιτηση γιατι πολλοί εχουν καεί απο άσχετους δικηγόρους. Δέν ξέρω σε ποιο ειρηνοδικείο υπάγεσαι, αλλα με τις δικασίμους που φτάνουν δεκα και δωδεκα χρόνια μετα, δέν ξέρω πόσο αξίζει να μπεις και σε αυτο το νόμο γιατι αν ήδη εχουν βγει διαταγες πληρωμης απο καποια χρόνια και στην εικοσαετια παραγραφονται, δέν ξέρω πόσο θα σε συμφερει. Στην περιοχή που μενω το ειρηνοδικείο δίνει δικάσιμο σε 11 χρονια! Αν θελήσω να μπω στο νόμο, θα πρεπει πρωτα να μετακομισω πχ στο δημο Αθναιων που τα ειρηνοδικεια δίνουν ακόμα πιο συντομη δικασιμο για να ξεμπερδευω νωρίτερα. Αλλιως πραγματικα δέν σκοπευω να περιμενω να δικαστω το 2025 η το 2027 για χρεη που αν αφησω απληρωτα θα μου παραγραφουν μεχρι το 2030 το πολύ….
Αυτός είναι και ο δικός μου φόβος.Αν πάρω δικάσιμο μετά απο 6-7 χρόνια και στην εκδίκαση απορριφθεί το αίτημα μου; Μάλλον θα πλήρωνα τζάμπα τόσα χρόνια….
2 μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης γίνεται ένα πρώτο δικαστήριο όπου ελέγχεται η αίτηση και σου βγάζουν κάποια δόση μέχρι την τελική εκδίκαση. Αφού γίνει δεκτή η αίτηση σε αυτό το πρώτο δικαστήριο δε μπορεί να απορριφθεί μετά. Τζάμπα δεν πληρώνεις καθώς μειώνεται το χρέος σου μέχρι την εκδίκαση. Το θέμα είναι κατά πόσο σε συμφέρει αυτό σύμφωνα με τα χρήματα που χρωστάς σήμερα.
Ο George M τα έγραψε ωραιότατα στο προηγούμενο μήνυμα μιας και δεν έχεις περιουσία αλλά και ούτε περιμένεις κάτι να κληρονομήσεις.
Δηλαδή πιστεύεις πως ό,τι φόλα είναι να φάω,θα τη φάω στο πρώτο δικαστήριο……
Δαίδαλε αυτο που λές οτι αν γίνει η αίηση δεκτή στους δυό μήνες μετά δέν γίνεται να απορριφθεί, πολύ φοβάμαι πως δέν είναι καθόλου βέβαιο. Παρακολουθούσα καποια στιγμή μια ημερίδα που ειχε γίνει με ομιλητές εκπροσωπους οργανωσεων, δικηγόρους και δικαστες. Υπήρχε γενικότερος προβληματισμός για το πόσο “ηθικο” είναι κάποιος να πληρωνει απο την αρχή και για κάποια χρόνια πρίν τη δίκη και μετα αν απορριφθεί η αίτηση, αν θα έπρεπε να διεκδικήσει πίσω τις πληρωμές του κλπ. Δέν μας εξασφαλίζει κάτι οτι δέν θα πέσουμε μετα σε κανενα μαλακα δικαστη που θα μας φερει τα πάνω κάτω. Βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα έφεσης!
Αν βέβαια αυτο το έχεις ακούσει απο κάποια σίγουρη πηγή και ισχύει όντως, θα με χαροποιήσεις πολύ!
Είχε πρόβλημα η σελίδα και δεν μπορούσα να μπω.
Για να είμαι ειλικρινείς δεν θυμάμαι αν το έχω ακούσει κάπου αλλά αυτή την εντύπωση έχω.
Μπορείτε να το διασταυρώσετε ρωτώντας 3-4 διαφορετικούς δικηγόρους. Δε χρεώνουν το τηλεφώνημα.
Δείτε όμως και αυτό: http://www.efotopoulou.gr/index.php/el/blog/200–38692010-
Αφού δεν έχεις τίποτα, τι σκας; Άσε το χρέος να διογκώνεται χωρίς άγχος. Ζήσε ελεύθερος!
Το ιδιωτικό χρέος δε μπορεί να γίνει δημόσιο όσο και να το θέλουν. Μόνο από εφορία κινδυνεύεις.
Θα καταρρεύσουν!!! Μόνο αν το πιστέψεις θα απελευθερωθείς.
Θα παραγραφούν όμως; Και πραγματικά, πώς χειρίζεται κανείς το άγχος του μέχρι τότε; Και στην τελική, πώς μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι, αφού δεν έχεις καμία περιουσία, δεν θα βαλουν χέρι στον μισθό σου τελικά; ή στο εφάπαξ; ή δεν θα συνδέσουν τα χρέη σου με την υπηρεσιακή σου κατάσταση, αν είσαι Δ.Υ.; Τώρα δεν γίνεται αυτό και μας φαντάζει ίσως αδιανόητο, αλλά πάλι, πόσα πράγματα δεν μας φάνταζαν αδιανόητα πριν από 3-4 χρόνια και τώρα είναι πια πραγματικότητα; Αν μου έλεγε κανείς ότι σε μια νυχτα, ως Δ.Υ. που θεωρητικά “δεν σε πειράζει κανείς”, θα έχανα 460 ευρώ το μήνα από τον μισθό μου θα τον έλεγα φαντασιόπληκτο και συνωμοσιολόγο!
Εγώ πάλι πιστεύω ότι το άγχος το έχει ο δανειστής, όχι ο δανειολήπτης. Προσωπικά κοιμάμαι μια χαρά τα βράδια και δεν τηλεφωνώ σε κανέναν. Άλλοι έχουν λιώσει από τις προσπάθειες να τηλεφωνήσουν σε μένα.
Πόσο πιστεύεις πως ακόμη μπορεί να συνεχιστεί η κατοχή;
Θα καταρρεύσουν όλα! Εκεί την πήγαν τη δουλειά και πίσω δε γυρνάει με όσα success story και αν μας παρουσιάσουν.
Ράφτες έχουν πάρει φωτιά και φτιάχνουν ασπρόμαυρες ολόσωμες στολές…