Έτσι θα παρακολουθούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί

Τον Απρίλιο κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη διασύνδεση των ελεγκτικών υπηρεσιών με το τραπεζικό σύστημα. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποστολή στοιχείων από τις τράπεζες καθημερινά στον Τειρεσία.

Από εκεί τα στοιχεία θα διοχετεύονται στον κόμβο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόσβαση θα έχουν όλοι οι διαβαθμισμένοι χρήστες των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς και η Οικονομική Αστυνομίας και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Οι χρήστες κατά τη διενέργεια των ελέγχων θα αναζητούν τους λογαριασμούς μέσω του ΑΦΜ κάθε ελεγχόμενου. Με το νέο σύστημα οι ελεγκτικές αρχές δεν θα χρειάζεται να υποβάλλουν αίτημα απλά θα μπαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στον λογαριασμό του ελεγχόμενου. Με τον τρόπο αυτό, η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται ταχύτατα.

Ειδικότερα το Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών λογαριασμών θα λειτουργεί ως εξής:

– Αυτοματοποιημένη Πρόσβαση. Οι πιστοποιημένοι χειριστές θα αναζητούν αυτόματα με κωδικό τον ΑΦΜ του ελεγχόμενου με πρόσβαση σε κάθε λογαριασμό χωρίς να γνωρίζει η τράπεζα ποιος και πότε ελέγχεται.

– Πρόσβαση (από διαβαθμισμένους υπαλλήλους). Θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του μοναδικού κόμβου διασύνδεσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Οι πληροφορίες στον κόμβο της ΓΓΠΣ προέρχονται από τον κόμβο του τραπεζικού συστήματος και συγκεκριμένα τον Τειρεσία.

– Ροή Πληροφοριών. Οι τράπεζες καθημερινά θα αποστέλλουν στον Τειρεσία όλες τις κινήσεις που έγιναν στους λογαριασμούς που διατηρούν. Από τον server του Τειρεσία θα αποστέλλονται τα στοιχεία στον server της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Στον κόμβο της ΓΓΠΣ θα έχουν πρόσβαση διαβαθμισμένοι ελεγκτές από το ΣΔΟΕ, τα Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα, τη ΔΟΥ μεγάλων επιχειρήσεων, την Οικονομική Αστυνομία και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

– Η ενημέρωση του Συστήματος θα γίνεται καθημερινά. Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων από το 2002 και μετά. Ωστόσο οι κινήσεις λογαριασμού που θα διατίθενται θα είναι από το 2008.

– Οι χρήστες θα διαπιστώνουν σε ποιες τράπεζες έχει λογαριασμό ο ελεγχόμενος, το υπόλοιπο του λογαριασμού και τις κινήσεις που έκανε

– Η εφαρμογή θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον προσεχή Σεπτέμβριο. Εντός του Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 η διαβίβαση πληροφοριών θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

www.fpress.gr

2 σχόλια σχετικά με το “Έτσι θα παρακολουθούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί”

  1. Να περιοριστεί το μαύρο χρήμα στη Ρωσία επιδιώκει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό τις επόμενες μέρες, το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο με νέες ρυθμίσεις για τη χρήση κάρτας στις συναλλαγές αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα rbth.gr
     
    Σε αυτό προβλέπεται η σταδιακή μείωση της χρήσης των μετρητών. Ετσι, από το 2014 θα απαγορευτούν οι πληρωμές σε «ρευστό» για αγορές άνω των 20 χιλ. δολαρίων (600 χιλιάδες ρούβλια), και το 2015 το όριο θα πέσει στα 10 χιλιάδες δολάρια (300 χιλ. ρούβλια).
     
    Επιπλέον, η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών. Από τον γενικό κανόνα θα εξαιρεθούν οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 35 άτομα (όταν πρόκειται για εμπορικές επιχειρήσεις, 20 άτομα).
     
    Η πρώτη πλαστική κάρτα (Diners Club) εμφανίστηκε στη Ρωσία στις ημέρες του σοσιαλιστικού καθεστώτος, το 1969. Η χρήση της όμως, ήταν περιορισμένη. Την δέχονταν μόνο σε ειδικά καταστήματα που λειτουργούσαν αποκλειστικά σε συνάλλαγμα, για ξένους υπηκόους και για σοβιετικούς πολίτες που επέστρεφαν με «σκληρό νόμισμα» από το εξωτερικό.
     
    Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία εγχώριων συστημάτων πιστωτικών καρτών (STB-card, Union-card). Οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνταν μόνο από τους πλούσιους πολίτες. Η μεσαία τάξη και τα λιγότερο οικονομικά εύρωστα στρώματα, δεν έσπευδαν να προμηθευτούν πιστωτικές κάρτες. Γιατί απλά, δεν είχε νόημα.
     
    Τα καταστήματα δεν βιάζονταν να εξοπλιστούν με τα μηχανήματα αναγνώρισης – συναλλαγών καρτών. Ακόμα και τα μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης, και τα σουπερμάρκετ, δέχονταν μόνο το δικό τους «πλαστικό» χρήμα.
     
    Μέχρι και σήμερα, το 85% του συνόλου των συναλλαγών που γίνονται μέσω των ΑΤΜ, αφορούν σε αναλήψεις μετρητών μετά την κατάθεση του μισθού. Από το 2005 μέχρι το 2011, ο κύκλος συναλλαγών σε μετρητά αυξήθηκε περισσότερο από 4 φορές. Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, πάνω από το 90% των συναλλαγών στη χώρα διενεργούνται με τη χρήση μετρητών.
     
    Τώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την παραοικονομία, αυξάνοντας τη ροή κεφαλαίων στα κρατικά θησαυροφυλάκια, πιστεύει η αναλύτρια της εταιρείας «Investkafe», Αικατερίνα Κοντρασόβα. Κατά την άποψή της, μετά την έναρξη ισχύος των νέων κανόνων που επεξεργάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, όσοι χρησιμοποιούσαν «γκρίζα» σχήματα μισθοδοσίας, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Παρά ταύτα, άπαντες πιστεύουν ότι οι «πολυμήχανοι» Ρώσοι θα βρούν πολλά παραθυράκια.
     
    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών και της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το μαύρο χρήμα κυμαίνεται από 116,5 έως 233 δισεκατομμύρια δολάρια (3,5 – 7 τρισεκατομμύρια ρούβλια). Ποσόν που αντιστοιχεί στο 60% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, Rosstat, η παραοικονομία ανέρχεται στο 15% του ρώσικου ΑΕΠ. Και μιλάμε για πραγματικά «γκρίζο» χρήμα. Φοροδιαφυγή, «φακελάκια», παραβιάσεις των νόμων περί συναλλάγματος και διεθνούς εμπορίου, όπως σημειώνει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας, «RIKOM-Trust», Βλαντισλάβ Ζουκόβσκι.
     
    Αν προσθέσουμε σε αυτά, τα προϊόντα από εγκληματικές δραστηριότητες και τα ποσά που προέρχονται από κάθε λογής είδους λαθρεμπόριο (όπως, π.χ., το εμπόριο όπλων), τότε η «μαύρη» οικονομία, κατά την άποψη του αναλυτή, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50%-65% του ΑΕΠ.
     
    Πρόσφατα, ακόμη και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Σεργκέι Ιγκνάτιεφ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι μόνο το 2012 εξήχθησαν παράνομα από τη Ρωσία, περίπου 50 δις. δολάρια.
     
    Ωστόσο, η στροφή στη χρήση πλαστικού χρήματος θα επιφέρει αναπόφευκτα αυξήσεις στις τιμές ορισμένων αγαθών και υπηρεσιών. Επιπλέον, ανάμεσα στα πρώτα «θύματα» της ρύθμισης θα είναι η μεσαία τάξη.
     
    Στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου» θα βρεθούν οι συναλλαγές ακινήτων και αυτοκινήτων, ενώ κάποιες αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν στο κομμάτι των αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ακριβών τουριστικών ταξιδίων.
     
    Σε αυτό θα παίξει ρόλο και το γεγονός ότι οι ρώσικες τράπεζες χρεώνουν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα προμήθεια, κατά μέσο όρο 2% – 4%.
     
    Η Σβετλάνα Κοστρόμινα της εταιρείας Avilon που αντιπροσωπεύει την Volkswagen, πιστεύει ότι η μετάβαση σε μια μορφή συναλλαγών χωρίς μετρητά, θα επηρεάσει αρνητικά τον όγκο των λιανικών πωλήσεων αυτοκινήτων. Η Τράπεζα με την οποία συνεργάζεται η αντιπροσωπεία, χρεώνει για τη μεταφορά κεφαλαίων 1,8%.
     
    Δεν είναι τυχαίο, ότι από τα περίπου τριακόσια αυτοκίνητα που πωλούνται στην έκθεση αυτοκινήτων το μήνα, μόνο ένα ή δύο πωλούνται μέσω Τραπεζικού εμβάσματος.
     
    Στην περίπτωση της αγοράς ακινήτων, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού το ποσοστό των Τραπεζών είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό στη συναλλαγή.
     

  2. Οι ανέπαφες πληρωμές, η  ασφάλεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών και το υπό ανάπτυξη οικοσύστημα  μέσα από ένα πλήθος διαφορετικών προτάσεων και προϊόντων, τα οποία μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια θα γίνουν κομμάτι της καταναλωτικής μας καθημερινότητας, είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης και παρουσιάσεων στο φετινό Mobile World Congress.
     
    Οι περισσότεροι αναλυτές και ειδικοί στο θέμα συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι το 2025 είναι εφικτή η μετάβαση σε έναν κόσμο όπου τα μετρητά θα έχουν εκλείψει ολοκληρωτικά και το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών συναλλαγών μας θα γίνονται με τη χρήση των παραδοσιακών (πια) καρτών ή μέσω φορητών συσκευών, όπως είναι για παράδειγμα τα smartphones. Τα οφέλη είναι προφανή: Χαμηλότερο κόστος χρήματος για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, μεγαλύτερη ασφάλεια για τον καταναλωτή, καλύτερος έλεγχος της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.
     
    Στη Βαρκελώνη η Visa, μεταξύ άλλων νέων προϊόντων, παρουσιάζει  και το πρώτο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που θα δούμε πριν από το τέλος του 2013 στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλη ιδιωτική τράπεζα. Η λειτουργία του βασίζεται στην ίδια τεχνολογία με τις κάρτες ανέπαφων πληρωμών, οι οποίες κυκλοφορούν από το προηγούμενο καλοκαίρι και στη χώρα μας. Η συμβατή συσκευή, δηλαδή το smartphone με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας μέσω NFC, όπου έχουμε εγκαταστήσει τη σχετική εφαρμογή και έχουμε εισάγει τα στοιχεία της κάρτας, μπορεί να πραγματοποιεί ανέπαφες πληρωμές, εφόσον το τερματικό μηχάνημα (POS) στο ταμείο του καταστήματος ή σε κάποιον αυτόματο πωλητή υποστηρίζει τη σχετική τεχνολογία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να φέρουμε το τηλέφωνο σε πολύ μικρή απόσταση από το μηχάνημα πληρωμών.
     
    Για πληρωμές μικρότερες των 20 ευρώ δεν απαιτείται η εισαγωγή του τετραψήφιου αριθμού ασφαλείας  της κάρτας (PIN) και έτσι η συναλλαγή μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη με τις κάρτες ανέπαφων συναλλαγών.
     
    Στο σχετικό βίντεο, εκπρόσωπος της Visa εξηγεί στο protothema.gr τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για την πραγματοποίηση μια ανέπαφης πληρωμής, όπως ακριβώς θα μπορεί να κάνει σε λίγους μήνες ο καταναλωτής και στη χώρα μας. Η Visa είχε εφαρμόσει πιλοτικά πρόγραμμα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου τον προηγούμενο Αύγουστο στο Λονδίνο με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων.
     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *