ο μεγάλο βήμα ετοιμάζονται να κάνουν από κοινού και σε απόλυτη συνεργασία οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αφήσουν πίσω τα «βαρίδια» των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα που «απαιτεί» τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Ήδη οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καταρτίζουν το σχέδιο της επόμενης μέρας. Και ετοιμάζονται: Να «τρέξουν» γρήγορα τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, να ρυθμίσουν περισσότερες από 300 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, να εντοπίσουν τις 50.000 των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» πίσω από το νόμο Κατσέλη.
Έτσι από τον Σεπτέμβριο έρχονται σαρωτικές αλλαγές σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών. Διότι το φθινόπωρο, οι επικεφαλής των τραπεζών θα ξεκινήσουν νέο γύρο συνομιλιών με SSM -τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας- προκειμένου να «κλειδώσουν» οι νέοι στόχοι μείωσης για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΜΕΑ). Ο στόχος και των Ελλήνων τραπεζιτών είναι ο στόχος να διαμορφωθεί ακόμα και κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2019 (από 64,6 δισ. ευρώ).
Βασικό «εργαλείο» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι πωλήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων. Οι τραπεζίτες, αν και παραδέχονται πως αν και οι πωλήσεις είναι απαραίτητες για να πιαστούν οι στόχοι μείωσης, ωστόσο παραμένουν «στάσιμες», αφού «πάντα υπάρχει κάποιος που αντιδρά και θέλει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, ενώ δεν λείπουν και οι έξωθεν παρεμβάσεις», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στο mononews.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος.
Και συνεχίζει: «Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της δράσης. Εκτιμώ ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα ολοκληρωθούν οι πρώτες πωλήσεις μεγάλων επιχειρηματικών δανείων».
Όμως, όπως λέει ο ίδιος τραπεζίτης, παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός κινήσεων μεταξύ των τραπεζών σε πολλά «μέτωπα» και συγκεκριμένα:
- Να εντοπιστούν οι στρατηγικά κακοπληρωτές.
- Να αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός των ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί, μέσα από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
- Και κυρίως να αποδώσουν καρπούς οι νέες ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες και οι οποίες θα προβλέπουν ακόμα και «κούρεμα» μέρους της οφειλής.
Εκτός νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες
Στο μεταξύ οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν «βγει» εκτός του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες, οι οποίοι ανήκουν στις τάξεις των στρατηγικά κακοπληρωτών. Και αυτό επειδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ η άρση του τραπεζικού απορρήτου, για όλους εκείνους που έχουν ζητήσει την προστασία του νόμου (υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόβλεψη του νόμου που ψηφίστηκε στα μέσα Ιουνίου, οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο 3 μηνών να συναινέσουν ή μη, στην άρση του απορρήτου).
Όσοι λοιπόν επιθυμούν να διατηρήσουν το απόρρητο των τραπεζικών τους λογαριασμών θα βρεθούν αυτομάτως εκτός της προστασίας του νόμου Κατσέλη. Και θα πρέπει να «τακτοποιήσουν» τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες διαφορετικά τα ακίνητα που έχουν προσημειωθεί για την εκταμίευση των δανείων τους, θα βρεθούν σε διαδικασία πλειστηριασμού.
Τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα «χάσουν την ιδιότυπη ασυλία» περίπου 50.000 δανειολήπτες. Συνολικά στο νόμο έχουν προσφύγει 160.000 δανειολήπτες για οφειλές ύψους 18 δισ. ευρώ.
Δηλαδή υπάρχουν αυτοι που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς και είναι στον Νόμο; Και δεν θέλουν και την άρση του απορρήτου; Έξω και γρήγορα βεβαίως.
Προβοκατόρικο άρθρο από αγοραίο κονδυλοφόρο που εισέπραξε για τη δημοσίευσή του τα 0.60!
Οι “στρατηγικοί” τρακατζήδες ζήτημα να είναι πισοστισία μόλις ένα τοις εκατό (και ασφαλώς τους γνωρίζουν καλά). Ό,τι γίνεται στοχεύει καθαρά στο να τσακίσει την ψυχολογία του κοσμάκη ώστε μες σε τεχνητά διεγερμένη απόγνωση να τον κάνει εύκολο θήραμα στις προτάσεις των τραπεζών που ακολουθούν από εφέτος το φθινόπωρο. Τις δήθεν “ανθρώπινες” προτάσεις………
Έχω μια ερώτηση πάνω στο τραπεζικό απόρρητο… διάβασα στο παραπάνω άρθρο που ανέβασε ο begar ότι η συνέναιση για άρση τραπεζικού απορρήτου και το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών, αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη;; εγώ που δεν έχω προσφύγει στο νόμο Κατσέλη, μπορώ να ζητήσω να ζητήσω την διατήρηση του τραπεζικού μου απορρήτου, η δεν με αφορά καθόλου;;
Μετά την πάροδο τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, η δήλωση της περίπτ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 λογίζεται ότι υποβλήθηκε, στις αιτήσεις που είναι εκκρεμείς σε πρώτο ή σε δεύτερο βαθμό, εκτός αν σε αυτό το χρονικό διάστημα ο οφειλέτης παραιτηθεί από την αίτησή του.
Το προηγούμενο post μου αφορά στη ΝΕΟ-ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ Α/Α Γ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ 2 ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3869/2010 προστίθενται περιπτ. γ’ και δ’ (δεν την σναπτύσσω) ως εξής:
«γ) δήλωση του οφειλέτη ότι παρέχει άδεια σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα, στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή, να διαβιβάζει, έως τη συζήτηση της αίτησης, στους πιστωτές κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση την κίνηση των τραπεζικών του λογαριασμών και των λοιπών τραπεζικών προϊόντων (άρση τραπεζικού απορρήτου του άρθρου 1 του ν. 1059/1971, Α’ 270) για τη χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως την ημέρα της συζήτησής της, καθώς και ότι παρέχει άδεια προς τους πιστωτές, κατά των οποίων στρέφεται η αίτηση, να προβαίνουν αποκλειστικά για το σκοπό δικαστικής και εξώδικης διαχείρισης της αίτησης σε επεξεργασία και ανταλλαγή των δεδομένων που κατέχουν ή λαμβάνουν από τα πιστωτικά ιδρύματα,
Νομιζω ημουν σαφεστατη στο ερωτημα μου , εγω που δεν εχω σχεση με νόμο Κατσέλη και ούτε πρόκειται να κάνω αίτηση ποτέ, για μενα το τραπεζικο απορρητο ισχυει, η σταματαει για ολους που έχουν καταθεσεις στις τράπεζες;
Καλημέρα,
σε παλαιότερο άρθρο εδώ είχα διαβάσει οτι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ ετοιμάζει νέο τρόπο διασύνδεσης των τραπεζών. Για παράδειγμα, άσχετα με το νόμο Κατσέλλη, αν χρωστάς στην Eurobank και σου έχει κόψει Διαταγή Πληρωμής, αυτή, με βάση το ΑΦΜ σου και το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορεί να δει αν διατηρείς λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Δεν θα μπορεί να δει υπόλοιπο, κινήσεις κλπ αλλά αν θέλει, θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτών βουτώντας ότι υπάρχει μέσα μέχρι το επιθυμητό ποσό, το ληξιπρόθεσμό.
Το πότε θα εφαρμοστεί αυτό, δεν γνωρίζω….
Ευχαριστω