Πως θα επηρεαστούν οι πολίτες
Οι διακοπές τελειώνουν από σήμερα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και για τους εκπροσώπους των δανειστών. Καθώς οι επόμενες 40 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα “πυκνές” σε γεγονότα και υποχρεώσεις, σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές επαφές μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επιτελείου του και των εκπροσώπων των δανειστών για να διαμορφωθεί το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων αλλά και η “ατζέντα” των μεγάλων ανοικτών θεμάτων.
Το πρώτο επίσημο “ραντεβού” αναμένεται πολύ σύντομα, στις 4 Σεπτεμβρίου (σύνοδος του EWG) και η πρώτη “κορύφωση” θα γίνει στις 13 Οκτωβρίου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού…
Τα πρωτοβρόχια
Δεν είναι ακόμη σαφές, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριό του EWG ή αν θα έρθουν στην Αθήνα οι θεσμοί για μία προσυνάντηση της 3ης αξιολόγησης.
Κυβερνητικά στελέχη πριν τον 15αύγουστο -με βάση τις τότε επαφές και δεδομένα- ανέφεραν ότι συζητούνταν εναλλακτικά τηλεδιάσκεψη, κάθοδος εκπροσώπων των δανειστών για μία-δύο ημέρες στην Αθήνα ή επαφές του ελληνικού επιτελείου στις Βρυξέλλες. Περιέγραφαν μάλιστα τότε τις επαφές ως προκαταρκτικές με στόχο τον καθορισμό της διαδικασίας και του χρονοδιαγράμματος των διαπραγματεύσεων.
Πάντως είναι σαφές ότι αυτό που επιχειρείται σε κυβερνητικό επίπεδο είναι – εν όψει του μεγάλου πολιτικού “ραντεβού” της ΔΕΘ της 9ης Σεπτεμβρίου – να παραμείνουν όσο το δυνατό πιο χαμηλά οι τόνοι για το θέμα της 3ης αξιολόγησης. Έτσι, δεν αποκλείεται οι επαφές να γίνουν εξ αποστάσεως ή σε… ξένο έδαφος.
Ατύπως ξεκίνησαν…
Επισήμως άλλωστε η “έναρξη” της 3ης αξιολόγησης τοποθετείται πολύ αργότερα, μετά τις Γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, οι χαμηλοί τόνοι είναι αυτό που επιθυμούν και οι δανειστές ακριβώς λόγω του εκλογικού κύκλου.
Ατύπως όμως η “εξέταση” έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει, μαζί με την σαφή “διάθεση” και του κυβερνητικού επιτελείου αυτή τη φορά να είναι έτοιμο. Δεν θέλει να δώσει αφορμές στους θεσμούς και ειδικά στο ΔΝΤ, που φέρεται να δείχνει την διάθεση για σύγκρουση (σ.σ. ή εναλλακτικά για έξοδο από το πρόγραμμα).
Τα μεγάλα ορόσημα: 4η Σεπτεμβρίου – 13η Οκτωβρίου
Η ίδια η ΔΕΘ “περιβάλλεται” χρονικά από τις 2 πρώτες επίσημες “αναφορές” της κυβέρνησης στους δανειστές περιορίζοντας μοιραία τις δυνατότητες της κυβέρνησης: ο λόγος για τη Σύνοδο του EWG στις 4 Σεπτεμβρίου που ενεργείται με στόχο να προετοιμάσει την υπουργική Σύνοδο του Eurogroup στις 15 του ίδιου μήνα.
Μετά τις γερμανικές εκλογές αρχίζει η τελική ευθεία με τα επίσημα “γεγονότα” του EWG της 28ης Σεπτεμβρίου, της υπουργικής συνόδου της 9ης Οκτωβρίου αλλά και του μεγάλου ραντεβού στην Ουάσιγκτον στις 13-15 Οκτωβρίου για τη Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας να καθορίζουν ένα πολύ “στενό” περιθώριο καθόδου των δανειστών στην Αθήνα που “απαιτεί” την προσυνεννόηση που επιχειρείται αυτές τις ημέρες.
Και παράλληλα θα “τρέχουν” τα μεγάλα πολιτικά γεγονότα της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, της διεξαγωγής του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου (σ.σ. Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τν Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι) αλλά και της επίσκεψης της κας Λαγκάρντ….
Τα μέτωπα και τα 2 “ραπόρτα”
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων των επόμενων ημερών/εβδομάδων βρίσκεται η 2η υποδόση των 800 εκατ ευρώ που απαιτεί εκταμίευση του 150% της 1ης υποδόσης του Ιουλίου για να φτάσει στα κρατικά ταμεία.
Και το ποσόπαύει να είναι διαθέσιμο στο τέλος Οκτωβρίου…
Ένα δεύτερο πεδίο είναι τα έσοδα και η υστέρηση που κατεγράφη στο 7μηνο. Η κυβέρνηση υποχρεούται να ανακοινώσει προσχέδιο προϋπολογισμού στις 2 Οκτωβρίου και να στείλει 2 ημέρες νωρίτερα τα αναλυτικά στοιχεία EDP (θα σταλούν από την ΕΛΣΤΑΤ). Και οι θεσμοί επιθυμούν να έχουν από πριν “πληροφόρηση” για το περιεχόμενο των στοιχείων..
Το τρίτο μεγάλο πεδίο είναι οι τράπεζες και η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στο επίκεντρο λόγω και του αυξημένου “ενδιαφέροντος” του ΔΝΤ που εκτιμά ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.
Παράλληλα “τρέχουν” οι υπόλοιπες 46 δράσεις (βασικά παραδοτέα) που είχαν προθεσμία έως το τέλος Αυγούστου και περιλαμβάνουν μεταξύ πολλών άλλων ορόσημα στο συνταξιοδοτικό και στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων, στην υγεία, στην εφαρμογή της εργαλειοθήκης 1 και 3 του ΟΟΣΑ και των συμφωνιών για τα κλειστά επαγγέλματα, στις αποκρατικοποιήσεις, στην ενεργοποίηση μηχανισμού αδειοδοτήσεις στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, στο claw back του ΕΟΠΥΥ, στον ΔΕΣΦΑ και στο Υπερταμείο και στην κινητικότητα στο δημόσιο.
Και βεβαίως τον Σεπτέμβριο τον “λογαριασμό” των βασικών παραδοτέων προστίθενται και τα προνοιακά επιδόματα καθώς και άλλες παρεμβάσεις.
capital.gr