Στοιχεία – σοκ δείχνει νέα έρευνα σύμφωνα με την οποία το 74% των νοικοκυριών με έσοδα έως 1000 ευρώ, περικόπτουν από τα είδη διατροφής, δηλαδή από τις αγορές σε σούπερμαρκετ και λαϊκές αγορές, για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους. Τα στοιχεία έρευνας ινστιτούτου του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συνεργασία με την εταιρία MARC δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και τα δάνεια του.
Συγκκεριμένα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Μάλιστα το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε δραματικές περικοπές στην κατανάλωση μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων, με το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000 ευρώ, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση – υπόδηση.
Στο σύνολο των νοικοκυριών το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα μισά περίπου νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, απευθύνθηκαν περισσότερο στη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς το τραπεζικό δανεισμό.Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν και στο κλάδο της εστίασης με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών, να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με την έρευνα τα νοικοκυριά έκαναν σημαντικές περικοπές δαπανών σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ειδικότερα:
Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ενιαίου Φ.Π.Α. (18-19%). Μάλιστα το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο Φ.Π.Α. ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%).
Παναγιώτης Ευθυμιάδης