Έξοδο μιας χώρας της ζώνης του ευρώ από το κοινό νόμισμα εντός του 2012 προβλέπουν επενδυτές που μετείχαν σε παγκόσμια δημοσκόπηση του Bloomberg.
Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτική παράλυση και οι ψηφοφόροι αντιδρούν στην λιτότητα, το 57% από δείγμα 1.253 επενδυτών, αναλυτών και επιχειρηματιών οι οποίοι είναι συνδρομητές του Bloomberg, εκτιμούν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (από 11% στα τέλη Ιανουαρίου 2011), ενώ το 80% αναμένει μεγαλύτερες πιέσεις στις αγορές ομολόγων της Ευρώπης.
Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρώπη και θεωρεί την κρίση ως μια μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, ενώ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η Ισπανία θα χρεοκοπήσει και εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να αγοράσουν γαλλικό χρέος μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολλάντ στην γαλλική προεδρία.
Οι επενδυτές αμφιβάλουν σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, ενώ και το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών εγείρει κατά τους ίδιους ανησυχίες ότι η χώρα ενδέχεται να μην πληροί τους όρους της διεθνούς διάσωσής της και θα επιδιώξει μια λύση εκτός του ευρώ.
Το 84% δήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων δήλωσαν πως αναμένουν κοινωνικές αναταραχές. Το 55% είπε πως το «κατρακύλισμα» της Ευρώπης ενέχει υψηλό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.
Το 47% δήλωσε ότι η Ισπανία είναι πιθανό να χρεοκοπήσει ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση πριν από τέσσερις μήνες. Το 63% θεωρεί πως η Πορτογαλία δεν θα καταφέρει να πληρώσει τους λογαριασμούς της, αν και μόνο περίπου το 25% αναμένεται την ίδια μοίρα για την Ιταλία και την Ιρλανδία. Μόλις 1% δήλωσε ότι η Γερμανία θα πτωχεύσει.
Ενώ το 90% αναμένει ότι Γαλλία θα εξυπηρετεί το χρέος της, η επικράτηση Ολλάντ έγινε δεκτή με απογοήτευση μεταξύ των ερωτηθέντων και το 71% είπε ότι είναι λιγότερο πρόθυμοι να αγοράσουν γαλλικά ομόλογα.