Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού είναι οι περισσότεροι γιατροί των δημοσίων νοσοκομείων καθώς έχουν να δούνε τα χρώμα του χρήματος από εφημερίες, κάτι μήνες. Τι ετοιμάζουν και τι ψάχνει η κυβέρνηση
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Το κούρεμα των κονδυλίων στα νοσοκομεία αφήνει για άλλη μια φορά απλήρωτους τους γιατρούς για εφημερίες που έχουν κάνει. Ειδικά στα νοσοκομεία που έχουν συγχωνευθεί τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Σισμανογλείου που ενώθηκε με το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ. Όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί: «Λόγω του ανεπαρκέστατου κονδυλίου 400.000 ευρώ που κατανεμήθηκε στο Νοσοκομείο από την προηγούμενη Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ (κος Μουσιώνης) για το 2012,που δεν έφτανε και για τα 2 Νοσοκομεία, μπήκαμε σε μία απίθανη διελκυστίνδα πληρωμής των εφημεριών, άλλοτε μόνον οι ειδικευόμενοι (Φεβρουάριος 2012),άλλοτε το 60% όλοι μαζί (Μάρτιος 2012) άλλοτε και τα δύο Νοσοκομεία μαζί (Απρίλιος, Μάιος 2012) λόγω της συμπληρωματικής επιχορήγησης που δόθηκε σε όλα τα Νοσοκομεία για το 1ο εξάμηνο του 2012».
Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις των γιατρών στην Υγειονομική Περιφέρεια η οποία αναγνωρίζει φυσικά το πρόβλημα, λύση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί. Έτσι όπως αποφασίσθηκε στη Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων, δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο 10 ημερών να λυθεί το πρόβλημα, διαφορετικά ξεκινούν και πάλι οι κινητοποιήσεις.
«Δίνουμε διορία 10 ημερών στην Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ και την γραφειοκρατία του Υπουργείου» λένε χαρακτηριστικά οι γιατροί και συμπληρώνουν: «να διεκπεραιώσουν στην αρμόδια ΥΔΕ το συμπληρωματικό ένταλμα αποπληρωμής των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού του Σισμανογλείου και του τέως Παραρτήματος του 2012, αλλιώς θα προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις».
Στο υπουργείο Υγείας από την άλλη φαίνεται ότι ψάχνουν μανιωδώς επιπλέον κονδύλια τα οποία ωστόσο δεν είναι εύκολο να βρεθούν καθώς τα ταμείον είναι μείον. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κόψει την κάνουλα και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση θα συνεχισθεί και το επόμενο διάστημα.
Παρ αυτά η τρόικα δείχνει να απαιτεί να κλείσουν τέτοιου είδους προβλήματα καθώς στην ατζέντα των συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνεται και το θέμα των απλήρωτων εφημεριών στα νοσοκομεία. Πως θα γίνει αυτό χωρίς να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια παραμένει άγνωστο.
Έτσι, έτσι!
Άμα χρωστάμε σε όποιον μιλάει ελληνικά και δεν τον πληρώνουμε, μετά είναι φυσικό να λέμε ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.
Απατεώνες, ψευταράδες!