Έγγραφη ενημέρωση των καταθετών από τις τράπεζες για «ξεχασμένους» λογαριασμούς

Την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους πελάτες τους για «ξεχασμένους» καταθετικούς λογαριασμούς, που βρίσκονται σε ακινησία επί 20ετία, πριν τα χρήματά τους αποδοθούν υπέρ του Δημοσίου, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αδρανείς καταθέσεις που θα εισαχθεί εντός του Ιανουαρίου προς ψήφιση στη Βουλή.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο τροποποιείται ένα κατοχικό διάταγμα 70 ετών, που οδηγούσε στη δήμευση μεγάλων χρηματικών ποσών υπέρ του Δημοσίου και το οποίο δεν λάμβανε καμία πρόνοια ούτε για τη διασφάλιση των συμφερόντων των καταθετών, αλλά ούτε εξασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον.

Αναλυτικά, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, συστάθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου εξαμελής ομάδα εργασίας για τις αδρανείς καταθέσεις υπό τον συντονισμό του Καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνου Τσαμαδιά.

Έργο της εν λόγω ομάδας ήταν η κατάρτιση πρότασης νομού για την αλλαγή του ΝΔ 1195/1942 και η αναμόρφωση του πλαισίου απόδοσης των αδρανών καταθέσεων στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθούν προς το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται πως το Κατοχικό Νομοθετικό Διάταγμα 1195/1942 προβλέπει ότι οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέχονται οριστικά στο Δημόσιο, εφόσον δεν αναζητηθούν από τους δικαιούχους τους για μια 20ετία (το ίδιο ισχύει και για μετοχές όπως και για ομόλογα).

Η oμάδα Τσαμαδιά μετά από συσκέψεις και διαβουλεύσεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων και αφού εξέτασε τα αντίστοιχα παραδείγματα ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και τις περιπτώσεις των ΗΠΑ και του Καναδά (όπου οι αδρανείς καταθέσεις περιέρχονται στο Δημόσιο μέσα σε 13 έτη κατά μέσον όρο), κατάρτισε μέσα σε λιγότερο από 80 ημέρες υπόμνημα – νομοθετική πρόταση στον κ. Σταϊκούρα, με την οποία προτάσσεται το συμφέρον του καταθέτη και λαμβάνεται για πρώτη φορά η πρόνοια προστασίας της περιουσίας του έναντι του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων η πρόταση αυτή προβλέπει ότι:

  • Άπαξ τουλάχιστον έξι μήνες πριν την συμπλήρωση της 20ετίας η τράπεζα θα πρέπει να ενημερώνει εγγράφως τον καταθέτη ή τους συγγενείς του για την ύπαρξη μη κινούμενου λογαριασμού και το ποσό που τηρείται σε αυτόν.
  • Όταν συμπληρώνεται η 20ετής προθεσμία που προβλέπει ο νομός η τράπεζα υποχρεούται μέσω του κεντρικού υποκαταστήματος Αθηνών (και όχι τα υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα όπως συμβαίνει σήμερα) να καταβάλει σε λογαριασμό που έχει κοινοποιήσει προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδας το ποσό που περιέχεται στον λογαριασμό.
  • Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα τηρείται ειδικός λογαριασμός και θα προβλεφθεί ειδικός κωδικός στον pροϋπολογισμό, καθώς τα έσοδα από τις αδρανείς καταθέσεις θα χρηματοδοτούν δαπάνες για την στήριξη ευπαθών ομάδων (ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κά).

Newsroom ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *