Οριστικό τέλος στην πρακτική κάποιων υποθηκοφυλάκων να ζητούν αναλογικό τέλος για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης προς εξασφάλιση ομολογιακών δανείων έθεσε ο Άρειος Πάγος με την υπ’ αριθμ.2252/13 απόφασή του.
Ως γνωστόν, με το ν.3156/03 προβλέφθηκε ότι για την εγγραφή προσημείωσης υποθήκης σε περιπτώσεις ομολογιακών δανείων θα καταβάλλεται πάγιο τέλος και αυτό για να δοθούν κίνητρα προς τόνωση της αναπτυξιακής προσπάθειας.
Κατά την ψήφιση του νόμου οι υποθηκοφύλακες είχαν εκπροσωπηθεί στη Βουλή και είχαν ζητήσει να μην περάσει το πάγιο τέλος. Ωστόσο, το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό από τους βουλευτές.
Τότε οι υποθηκοφύλακες αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και άρχισαν να ζητούν αναλογικό τέλος από τις επιχειρήσεις, ειδάλλως αρνούνταν να εγγράψουν την προσημείωση.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι υποθηκοφύλακες ζητούσαν μονομερώς μόνο το αναλογικό τέλος που αντιστοιχούσε στη δική τους αμοιβή και όχι το αναλογικό τέλος που αντιστοιχεί στην αμοιβή του Δημοσίου.
Πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, προκειμένου να μην καταστραφεί το αναπτυξιακό τους πλάνο, ενέδωσαν στην εκβιαστική αυτή τακτική και κατέβαλαν το αναλογικό τέλος.
Δεκάδες ήταν οι υποθέσεις που κατέκλυσαν τα πινάκια των δικαστηρίων, στις οποίες οι αχρεωστήτως καταβληθέντες ζητούσαν πίσω τα χρήματά τους. Τη λύση την έδωσε κατ’ αρχάς το Εφετείο Πειραιώς με απόφασή του που δικαίωσε την ενδιαφερόμενη εταιρεία σε βάρος του υποθηκοφύλακα, τον οποίο καταδίκασε να επιστρέψει το ποσό που του είχε καταβληθεί.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος και της ζημιάς των ενδιαφερομένων, αξίζει να αναφερθεί ότι στην υπόθεση αυτή ο υποθηκοφύλακας έλαβε ως αμοιβή 52.800 ευρώ αντί των πράγματι κατά νόμο οφειλομένων 100 ευρώ. Ο υποθηκοφύλακας υπέβαλε αίτηση στον Άρειο Πάγο να αναιρεθεί η απόφαση, όμως το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του και επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Πειραιώς.